BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

ABD Başkanı Obama Berlin'de halka seslenecek

ABD Başkanı Barack Obama G8 zirvesi ardından gideceği Almanya'da ilk kez başkan olarak Berlinlilere seslenecek.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Berlin'in ünlü Brandenburg Kapısı'nda bir konuşma da yapacağı Almanya ziyaretine başladı.

Obama, Berlinlilere en son 2008 yılında, henüz bir başkan adayı olarak seslenmiş ve 200 bin kişi kendisini dinlemeye gelmişti.

ABD lideri ilk olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşecek.

Ziyaret, G8 liderlerinin Cenevre'de Suriye barış görüşmeleri toplantısı düzenlenmesine destek vermelerinin sonrasına rastlıyor.

Obama'nın Amerikan başkanı olarak ilk kez ziyaret ettiği Berlin'de 50 yıl kadar önce dönemin ABD başkanı John F. Kennedy bir konuşma yapmış "Ben bir Berlinliyim" demişti.

Amerikalı yetkililer başkanın, Brandenburg Kapısı'ndaki konuşmasında Batı'yı önemli küresel sorunlar konusunda harekete geçmeye çağıracağını belirtiyor.

Obama'nın demokrasiyi geliştirmek, çatışmaları sona erdirmek, iklim değişikliğine karşı mücadele ve nükleer silahlanma konularında da mesaj vermesi bekleniyor.

Eylül ayında seçime gidecek olan Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Obama'dan geçen hafta basına sızdırılan internet ve telefon izleme programı hakkında şeffaflık isteyeceğini söyledi.

BBC'nin Kuzey Amerika editörü Mark Mardell, Obama'nın ziyareti sırasında, Taliban'la doğrudan görüşmelere başlama kararını da açıklayabileceğini belirtiyor.

Obama, 2008 yılında Berlin'de konuştuğunda, Afgan halkının Taliban'ı yenilgiye uğratmak için yardıma ihtiyacı olduğunu söylemişti.

Sanayileşmiş sekiz ülkeyi bir araya getiren G8 grubunun Kuzey İrlanda'daki iki günlük zirvesinin ardından konuşan Obama, Taliban'la görüşmeleri, Afganistan'da bir uzlaşma için çok erken bir adım olarak değerlendirmişti.