BIST 10.173
DOLAR 32,26
EURO 34,94
ALTIN 2.437,44
HABER /  GÜNCEL

ABD Asya-Pasifik bölgesinde aktif olacak

Avustralya gezisinde konuşan Başkan Obama, 'Asya-Pasifik bölgesi dünyanın geleceğini belirleyecek. Biz ABD olarak bir Pasifik gücüyüz ve burada kalıcıyız' dedi.

Abone ol

ABD Başkanı Barrack Obama, Avustralya gezisinde Asya-Pasifik bölgesinin, dünyanın geleceğini belirleyecek kilit bir rol oynayacağını belirtti.

Avustalya parlamentosunda söz alan Obama, bölgede artan Çin etkisine gönderme yaparak "Biz Amerika olarak bir Pasifik gücüyüz ve burada kalıcıyız" dedi.

Obama'nın açıklamaları 2500 Amerikan askerinin Avustralya'da konuşlandırılmasını öngören anlaşmanın iki ülke arasında imzalanması ardından geldi.

Çin, Amerika'nın Avustralya'daki askeri varlığını artırmasını olumsuz karşılamıştı.

Konuyla ilgili AFP ajansına konuşan Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Liu Wiemin ise gelişmelerle ilgili olarak, askeri ittifakları artırmanın bölge ülkeleri için çıkarlarına hizmet etmeyebileceğini söyledi.

ABD bölgede aktif olacak

Obama konuşmasında "21. yüzyılın Asya-Pasifik bölgesinde ABD'nin varlığından kimse şüphe duymasın" dedi.

Başkan Obama Asya-Pasifik bölgesinde yer alan ülkelerin boyutları, kaynakları ve ekonomik büyüme hızlarıyla son dönemlerde küresel düzeyde önenli aktörler haline geldiklerini söyledi.

Obama konuşmasında, dünya üzerindeki nükleer güçlerin büyük kısmını ve dünya nüfusunun yarısını barındıran bu ülkelerin önümüzdeki yüzyılın çatışma ya da işbirliğine sahne olacağı kararını vereceklerini söyledi.

Bu süreçte bir Pasifik ülkesi olarak ABD'nin de bölgede daha aktif olacağını belirtti.

Başkan Obama'nın Avustralya ziyareti iki ülke arasındaki güvenlik ittifakının altmışıncı yılı sebebiyle gerçekleşiyor.

Obama Avustralya'nın ardından Endonezya'da gerçekleşecek Asya Liderler Zirvesi'ne katılacak.