BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,09
ALTIN 2.472,01
HABER /  DÜNYA

ABD Afganistan'dan ne zaman çıkacak?

Obama ve Karzai, Beyaz Saray'da görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama , ''Bir tür dokunulmazlık olmadan, 2014 yılı sonrasında Afganistan'da herhangi bir askeri gücümüzün bulunması mümkün değil'' dedi.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai de Afganistan 'ın egemenlik hakkı, gözaltı merkezlerinin Afgan hükümetinin kontrolüne geçmesi, uluslararası güçlerin Afgan köylerindeki mevcudiyetinin sona erecek olması gibi konuların çözülmesiyle, Afgan halkının önüne çıkıp, Afgan egemenliğinden ve Afgan yasalarından taviz verilmeyecek şekilde, Afganistan'daki ABD askerleri için dokunulmazlığı savunabileceğini söyledi.

Karzai, görüşmede, Afganistan için önem taşıyan bazı hususlarda ilerleme kaydettiklerini görmekten mutluluk duyduğunu belirtti.

Gözaltı merkezleri ve tutuklularla ilgili sorumluluğun Afgan hükümetine geri verilmesi yönünde anlaştıklarını ve Afganistan'a döner dönmez bunun hayata geçirileceğini, ülkedeki güvenlik sorumluluğunun Afgan hükümetine devri konusunu da ele aldıklarını dile getiren Karzai, bu baharda, Afgan halkının güvenliği ve korunmasında tüm sorumluluğun Afgan hükümetinde olacağını, uluslararası güçlerin ve Amerikan güçlerinin artık Afgan köylerinde mevcudiyet göstermeyeceğini söyledi.

Karzai, görüşmede barış sürecinde atılması gereken adımları da ele aldıklarını bildirerek, Katar'daki Taliban ofisine izin verilmesi hususunda mutabakata vardıklarını belirtti.

Afganistan'daki ekonomik dönüşüm süreci, seçimler ve Afganistan ile ABD arasındaki İkili Güvenlik Anlaşması'nın tüm boyutlarını konuştuklarını da kaydeden Karzai, Afgan halkı olarak ABD ile ilişkilerine verdikleri önemi vurguladı, ABD 'nin Afgan halkına sunduğu yardımlardan dolayı teşekkür etti.

2014 KRİTİK TARİH

Obama, bir soru üzerine, Afganistan'daki ortamın hala çok tehlikeli olduğunu ama Afgan güçlerinin liderlikte öne çıkmasının kendilerinin dönüşümü bahar aylarında yapmaya imkan tanıdığını söyledi.

Ancak ABD askerlerinin nasıl geri çekileceği konusunun tam olarak kararlaştırılmadığını belirten Obama, gelecek haftalarda bu konuda ordudan öneriler alacağını ve ondan sonra açıklama yapacağını vurguladı.

Obama, 2014 sonrasında herhangi bir ABD gücünün ülkede bulunmasının ancak Afgan hükümetinin davetiyle olabileceğine işaret etti.

Diğer ülkelerle ABD askerlerinin dokunulmazlığının yer almadığını herhangi bir güvenlik anlaşmalarının bulunmadığını hatırlatan Barack Obama, ABD askerlerinin Afganistan'da kalabilmesi için de onlara dokunulmazlık verilmesi gerektiğini belirterek, bir tür dokunulmazlığı olmadan, 2014 yılı sonrasında Afganistan'da herhangi bir ABD askeri gücünün bulunmasının mümkün olmadığını söyledi.

Karzai de dokunulmazlık konusunun ABD için spesifik önem taşıdığını anladıklarını, kendileri açısından da egemenlik konusunu aynı şekilde önemli olduğunu belirtti.

Gözaltı merkezlerinin Afgan hükümetinin kontrolüne geçmesi, uluslararası güçlerin Afgan köylerindeki mevcudiyetinin sona erecek olması gibi hususların bu bağlamda önem taşıdığına değinen Karzai, ''Bugün yaptığımız gibi, bu konuların çözülmesiyle, Afgan halkının önüne çıkıp, Afgan egemenliğinden ve Afgan yasalarından taviz verilmeyecek şekilde, Afganistan'daki ABD askerleri için dokunulmazlığı savunabilirim'' diye konuştu.

Hamid Karzai, bir başka soru üzerine, Afganistan'daki ABD askerlerinin sayısıyla ilgili kararların ABD hükümetine ait olduğunu kaydetti.