BIST 9.530
DOLAR 32,49
EURO 34,82
ALTIN 2.477,75
HABER /  DÜNYA

ABD açıkladı: Erdoğan haklıydı

Suriye'de istikrarın sağlanması için uçuşa yasak bölge ve Esad'ın gitmesi gerektiği fikrini ABD Dış İlişkiler Konseyi kabul etti, "Erdoğan haklıydı" açıklaması yaptı

Abone ol

ABD'nin saygın düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi, Suriye konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın haklı olduğunu, bölgede istikrarsızlığın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'dan kaynaklandığını açıkladı.

Kısa adı "CFR" olan konseyin raporunda, "ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye stratejisinin işlemediği" ileri sürüldü. Habertürk'ten Kasım Cindemir'in haberine göre raporda "Türkiye'nin IŞİD ile savaşta daha etkin rol alması gerektiği" savunuldu. Uzman Max Boot'un kaleme aldığı raporda IŞİD tehdidini sona erdirmek için Beyaz Saray'a sunulan önerilerden bazıları şunlar:

-El Kaide'ye karşı ‘Müşterek Özel Operasyon Komutanlığı' oluşturulsun. Komuta merkezi Türkiye'de ya da Irak Kürt Bölgesi'nde olsun.

- Bölgede, Türk ordusunun sınırı geçebileceği, güvenli alanlar oluşturulsun. Uçuşa yasak bölge ve Beşar Esad kuvvetlerinin havadan vurulması, Ankara'nın daha etkin rol oynamasını beraberinde getirir.

- ABD uçakları Esad'ın ordusunu hedef almıyor, Suriye tümüyle ya da kısmen "uçuşa yasak bölge" ilan edilsin. Böylece, Türkiye'nin dile getirdiği kaygılar giderilir.

‘ŞAM YÖNETİMİ KAZANIYOR'

ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı askeri istihbarat kurumu DIA'nın hazırladığı değerlendirme raporunda ise Suriye'deki savaşı Beşar Esad'ın kazandığı ileri sürüldü. Raporda, muhalifler ile savaşta "en büyük sorun" olan sınırlı sayıdaki asker sayısının Beşar Esad rejimi tarafından aşıldığı belirtildi. İran ile Hizbullah'ın Esad'ın kilit müttefikleri olmaya devam edecekleri vurgulandı.