BIST 10.257
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.395,06
HABER /  GÜNCEL

Abbas'tan Hamas'a 'gölge kabine' uyarısı

Filistin lideri Mahmud Abbas birlik hükümetine devam etmek istiyorsa Hamas'ın Gazze'yi yönetim biçimini değiştirmesi gerektiği uyarısında bulundu. Abbas Gazze’yi yöneten ve "27 bakan yardımcısından oluşan gölge kabineyi" eleştirdi.

Abone ol

Filistin lideri Mahmud Abbas birlik hükümetine devam etmek istiyorsa Hamas'ın Gazze'yi yönetim biçimini değiştirmesi gerektiği uyarısında bulundu.

"Tek bir rejim" olması gerektiğini belirten Abbas Gazze’yi yöneten, "27 bakan yardımcısından oluşan gölge hükümeti" eleştirdi.

Gazze İsrail'le 50 gün süren yıkıcı çatışmaların yaralarını sarmaya çalışıyor.

İsrail'in saldırılarında 2.100'den fazla Filistinli ölürken, 66 İsrail askeri ve yedi İsrailli sivil de hayatını kaybetti.

Gazze'yi yöneten Hamas ve Batı Şeria'yı kontrolü altında tutan El Fetih geçen Nisan ayında imzalanan birlik hükümeti uzlaşmasına dek yıllar süren bir rekabet yaşadı.

Ramallah'daki birlik kabinesi 2 Haziran'da görevine başlayınca Hamas hükümeti resmen istifa etti, ancak pratikte Hamas'ın Gazze'deki yönetimi sürüyor.

Görüşmeler için Mısır'ın başkenti Kahire'ye giden Abbas, "Hamas ile bu şekilde çalışmaya devam edemeyiz. Gazze Şeridi'ni yöneten 27 bakan yardımcılığı var ve ulusal birlik hükümeti fiilen hiçbir şey yapamıyor" dedi.

'100 kat daha kötü'

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesi de Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri'nin Abbas'ın sözlerinin yanlış bilgilere dayandığı ve görüş ayrılıkları giderilene dek El Fetih'le görüşmelerin süreceği" yönündeki açıklamasına yer verdi.

Abbas Filistin lider kadrosunun "Gazze'deki Filistin halkının acılarının hafifletilmesi için elinden gelen her şeyi yaptığını" söyledi.

Gazze'nin büyük bir ekonomik yıkım yaşadığını belirten Abbas, yok edilenleri yeniden inşa için 7 milyar dolar ve 15 yıla ihtiyaç bulunduğunu vurguladı.

Abbas kayıpların 2009 ve 2012'deki İsrail saldırılarına kıyasla "100 kat daha kötü" olduğunu kaydetti.