BIST 10.233
DOLAR 32,39
EURO 34,76
ALTIN 2.394,99
HABER /  GÜNCEL

Abbas, Hamdallah'ı Filistin Başbakanı olarak atadı

Filistin lideri Mahmud Abbas, Nisan ayında istifa eden Başbakan Selam Feyyad'ın yerine ılımlı ve bağımsız bir siyasetçi olarak tanınan Rami Hamdallah'ı başbakan olarak atadı.

Abone ol

Filistin lideri Mahmud Abbas, Nisan ayında istifa eden Başbakan Selam Feyyad'ın yerine Rami Hamdallah'ı başbakan olarak atadı.

İngiltere'de eğitim alan Hamdallah'ın bağımsız bir siyasetçi olduğu belirtiliyor.

Selam Feyyad, Mahmud Abbas'la uzun süre devam eden anlaşmazlıkların ardından istifa etmişti.

Mahmud Abbas'ın ataması, Amerika Birleşik Devletleri'nin, İsrail ve Filistin arasında kesilen barış görüşmelerini yeniden canlandırma çabalarıyla aynı zamana rastladı.

54 yaşındaki yeni başbakan Rami Hamdallah, Filistin Yönetimi'nin idare merkezi Ramallah'ta yeni bir hükümet kurmaya çalışacak.

Batı Şeria'daki El-Nacah Üniversitesi'nin Rektörü olan Hamdallah'ın Abbas'ın El Fetih partisine yakın bir duruşta olduğu belirtiliyor.

El Fetih ve Hamas arasında uzlaşma görüşmeleri sürerken Rami Hamdallah'ın bir geçiş dönemi başbakanı olacağı belirtiliyor.

İki parti, 2007 yılında şiddet olayları ardından ayrılmış, El Fetih Batı Şeria'yı, Hamas da Gazze Şeridi'ni kontrolü altına almıştı.

Geçen ay her iki parti, Ağustos ayına kadar bir ulusal birlik hükümeti kuracaklarını ve bu hükümetin yeni seçimlere hazırlık yapacağını açıklamıştı.

Ancak Hamas, Rami Hamdallah'ın başbakanlığa atanmasına sert tepki gösterdi ve bunun, iki parti arasında Kahire'de varılan uzlaşma anlaşmasına aykırı olduğunu savundu.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry, Hamdallah'ın atanmasını memnunlukla karşıladıklarını söyledi ve "Bu atama, sorunların olduğu ama aynı zamanda büyük şansların yakalanabileceği bir dönemde yapıldı" dedi.

İsrail hükümetinden Rami Hamdallah'ın atanmasıyla ilgili herhangi bir resmî açıklama gelmedi.