BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

AB: Rusya'nın kara listesi hukuk dışı

Avrupa Birliği, Rusya'nın 89 Avrupalı siyasetçi ve askere ülkeye giriş yasağı getirmesine tepki gösterdi. Avrupa Birliği yetkilileri, Rusya'nın listeyi kendilerine ilettiğini söyledi.

Abone ol

Hollanda Başbakanı Mark Rute, kararın uluslararası hukuka dayanmadığını söyledi

Avrupa Birliği, Rusya'nın 89 Avrupalı siyasetçi ve askere ülkeye giriş yasağı getirmesine tepki gösterdi.

Rusya'nın yasak getirdiği kişiler arasında Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Uwe Corsepius ve eski İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg de var.

Avrupa Birliği yetkilileri, Rusya'nın diplomatların bir kaç girişiminden sonra listeyi kendilerine ilettiğini söyledi.

Listede yer aldığı belirtilen eski İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg henüz açıklama yapmadı.

AB'den yapılan açıklamada, kararın "tamamen keyfi ve haksız" olduğu öne sürüldü ve Moskova'nın hiç bir gerekçe göstermediği belirtildi.

Listedeki bir çok kişinin Kremlin'e açık muhalefetiyle bilinen kişiler olduğu, bunlardan bazılarının son bir kaç ay içinde Rusya'dan geri çevrildiği belirtiliyor.

Fransız yazar Bernard-Henri Levy de listede.

Daha önce Rusya'nın listeyi vermeyi reddettiği belirtilen açıklamada, "Rus yetkililer listeyi şimdi bizimle paylaştılar. Bu yasağın hukuki dayanağı, kriterleri ve karar alma süreciyle ilgili hiçbir bilgimiz yok" denildi.

Eski Çek Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg liste olmayı bir 'ödül' olarak gördüğünü söyledi.

Liste resmen açıklanmadı. Ancak listenin internete sızdırıldığı belirtiliyor.

LiSTE İÇİN TIKLAYIN (Almanca)

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, yasaklı listesini doğrulayamayacağını söyledi ancak, kararın AB'nin Rusya'ya yaptırımları nedeniyle alındığını belirtti.

'AB'ye misilleme'

Tass ajansına göre adı açıklanmayan Rus yetkili, "Bu kişilerin listede olmasının nedeni basit. Bu karar bazı Avrupa Birliği üyelerinin Rusya'ya yönelik yaptırımlarına yanıt olarak alındı" dedi.

Rusya daha önce Rusya'ya yaptırım uygulayan ülkelerin diplomatlarına, Rusya'ya gelmeden önce yasaklı olup olmadıklarını öğrenmeleri için Rus konsolosluklarına başvurmalarını tavsiye etmişti.

Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri, Rusya'nın Mart 2014'te Kırım'ı ilhak etmesi üzerine Rusya'ya yaptırım kararı almıştı. AB, daha sonra Rusya'nın Ukrayna'da orduyla savaşan ayrılıkçarı desteklediğini söyleyerek yaptırımların kapsamını genişletmişti.