BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,86
ALTIN 2.438,79
HABER /  GÜNCEL

AB, Doğu'daki terörü körüklüyor

Başbakan Erdoğan, ABD'nin sınır dışı PKK oprasyonularıyla ilgili açıklamasına karşı çıktı. Erdoğan, AB'nin PKK'yı körüklediğini ima etti. İşte Erdoğan'ın olay sözleri:

Abone ol

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, ABD'nin Türkiye'nin PKK'ya karşı sınır ötesi operasyonuna karşı olduğu yönündeki bir haber ilgili olarak, ''yeri geldiğinde Türkiye sınır ötesi operasyon yapar'' dedi.

CNN TÜRK'te yayınlanan Eğrisi-Doğrusu programında gazeteci-yazar Taha Akyol'un sorularını cevaplayan Erdoğan, son dönemde Türkiye'de terör olaylarının arttığını belirtti.

Başbakan Erdoğan, ABD'nin Türkiye'nin PKK'ya karşı sınır ötesi operasyonuna karşı olduğu yönündeki Anadolu Ajansı haberiyle ilgili olarak, "böyle bir şey beklemiyorum. İsimsiz birinin açıklamasının haber yapılması da doğru değil" dedi. Erdoğan, "yeri geldiğinde Türkiye sınır ötesi operasyon yapar" diye konuştu.

"Uluslararası arenada genel bir tırmanış var. Türkiye'de de bir hareketlilik var" diyen Erdoğan, teröre sahiplenenlerin olduğunu belirtti.

Erdoğan'ın, "sadece terör örgütünü listeye almakla terörle mücadele edilmez. Terörist elinizde ise gereğini yapın" demesi üzerine, gazeteci-yazar Taha Akyol, "ABD'yi mi kastediyorsunuz?" diye sordu.

Bunun üzerine Erdoğan, "hayır ABD değil de AB ülkelerini kastediyorum" dedi. "AB'de yakalanan teröristler var. Ama yargılanmıyorlar" diyen Erdoğan, bu teröristlerin iade de edilmediğini söyledi.

AB ülkelerinin tavrını eleştiren Başbakan Erdoğan, AB'den gelen bakanların ve üst düzey yetkililerinin Doğu ve Güneydoğu illerini ziyaret etmelerini de eleştirdi.

Erdoğan, " ülkeme geliyor, Diyarbakır'a gidiyor, Hakkari'ye gidiyor. Görüşeceksen yeri Ankara'dır. niye orası? Gerekçen ne? Bunlar terörü azdırıyor" diye konuştu.

"Bizim üç kırmızı çizgimiz var" diyen Erdoğan, Türkiye'de etnik milliyetcilik, bölgesel milliyetcilik ve dinsel milliyetcilik istemediklerini ifade etti.

"ABD henüz cevap vermedi"

Erdoğan, İstanbul'da iki yıl önceki intihar saldırılarını düzenleyen teröristlerden bazılarının Irak'ta ele geçirilmesiyle ilgili bir soru üzerine, Türkiye'nin bu teröristlerin iadesi için başvuruda bulunduğunu belirtti.

15 haziran itibariyle dosyaların ABD'li yetkililere ulaştığını belirten Başbakan Erdoğan, ABD'li yetkililerden henüz bir cevap alınmadığını söyledi. Erdoğan, ''olumsuz bir hava var mı?'' sorusuna, ''böyle birşey yansımış değil'' yanıtını verdi.

"Şener'le atışmamız söz konusu değil"

Erdoğan, yardımcısı Abdüllatif Şener'in, basında 'kar transferleri düzenlenmediği takdirde, ilerde Arjantin gibi problemler çıkabilir' yolunda açıklamalarının yer aldığı anımsatılarak, konunun Bakanlar Kurulu'nda görüşülüp görüşülmediğinin sorulması üzerine, ''yabancı sermaye konusunda sayın Şener, ekonomiden sorumlu bakanlar arasında koordinatör olarak işi götüren arkadaşım. 'Yok atıştılar, çatıştılar' böyle birşey söz konusu değil" dedi.

"Burada bir yanlış anlaşılma var" diyen Erdoğan, ekibindekilerin yabancı sermayenin Türkiye'de yatırım yapma noktasında hiç bir sıkıntılarının olmadığını ifade etti.

Erdoğan, yabancı yatırımcıların bir miktar paralarını transfer etmelerinin kaçınılmaz olduğunu belirterek, "yatırım burada olduktan sonra, paranın belli bir miktarını tabii ki transfer edecektir. 'Sen bunu nasıl transfer edebilirsin' diyebilir misin? Bu yatırım burada kaldığı, devam ettiği sürece, o zaten ciddi bir varlıktır. Aslolan da budur" diye konuştu.

Erdoğan, medya sektörüne yabancı sermaye girişinin yüzde 25 ile sınırlandırılmasını uygun görmediği yolundaki açıklamaları anımsatılarak, ''bu konuda gelecekte bir değişme olur mu?'' sorusu üzerine, ''yeni dönemde biz bunu ele alırız. Almamız gerekir. Çünkü bu anlayışla yabancı sermaye Türkiye'de medyaya gelip girmez'' diye konuştu.

Erdoğan, ''kaldı ki niye bundan çekiniyoruz? Biz oraya bir sınır koyduk. Koyduğumuz sınır ne? Bir yabancı sermaye ancak bir firmayı satın alabilir veya bir kuruluş bir gazete veya televizyon sahibi olabilir. Bu, yüzde yüz olursa böyle bir yatırımın içerisine girer. Aksi takdirde satamazsanız" dedi.

Başbakan Erdoğan, sosyal güvenlik reformunun TBMM'den geçmemiş olmasının IMF ile ilişkilerde bir güven soruna yol açıp açmayacağına ilişkin soruyu yanıtlarken, güven sorunu bulunmadığı söyledi.

Haber: Mehmet Yeşilkaya
Kaynak:

ter