BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

AB: Atina gerekeni yapmalı

Liderler, 12 milyar euroluk son kredi dilimini Temmuz ortasında serbest bırakmak için Atina'nın 50 milyar euro değerinde özelleştirme programı ve 28 milyar euroluk kemer sıkma politikalarını parlamentoda onaylanmasını talep etti.

Abone ol

Avrupa Birliği devlet ve hükümet liderleri, Yunanistan'ı borç krizinden kurtarmak için bir "B planı" olmadığını, tek çözümün kemer sıkma önlemleri ve özelleştirmeden geçtiğini bildirdi.

Liderler, 12 milyar euroluk son kredi dilimini Temmuz ortasında serbest bırakmak için Atina'nın 50 milyar euro değerinde özelleştirme programı ve 28 milyar euroluk kemer sıkma politikalarını parlamentoda onaylanmasını talep etti.

Avrupa Komisyonu'nun ekonomi ve mali işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, de zirve öncesinde yaptığı açıklamada, Atina'ya bu planları Haziran sonuna kadar onaylanması gerektiği mesajını vereceklerini söylemişti.

Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker de tüm şartların karşılanması gerektiğini ve bir B planı olmadığını vurguladı.

Yunanistan'a Euro bölgesi ve Uluslararası Para Fonu IMF'nin ortaklaşa hazırladığı 110 milyar euroluk bir kurtarma paketi sunulmuştu.

Ancak bu paketin son diliminin Temmuz ortası bırakılması sonrası ikinci bir paketin daha devreye girmesi gündemde.

Yunan parlamentosunun, halkı sokaklara döken özelleştirme programı ve kemer sıkma önlemlerini gelecek hafta görüşmesi bekleniyor.

BBC Avrupa editörü, Yunan protestocuların kemer sıkma önlemlerine mi yoksa ülkenin borçlarını ödeyemez halde olduğunu ilan etmesini kabul etmeye mi hazır olduğunu anlamanın mümkün olmadığını söylüyor.

350 milyar euroluk kamu borcu bulunan Yunanistan'ın 12 milyar euroluk dilim verildikten sonra bile 110 milyar euroluk ilk paket kadar büyük ikinci bir kurtarma paketine ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

AB, Yunanistan'ın 28 Temmuz'da vergi artışları ve kamu harcamalarında kesintilerle sağlanacak 28 milyar euro tutarındaki beş yıllık tasarruf paketini onaylamasını umuyor.

Yunanistan bu önlemleri onaylamadığı takdirde, 110 milyar euroluk kurtarma paketinin ikinci bölümünü alamayacak.

Birçok ekonomist, Yunanistan'ın temerrüdünün er ya da geç kaçınılmaz olduğuna inanıyor ve bunun da euroya olan güveni sarsacağını düşünüyor.

Zirvede, İngiltere Başbakanı David Cameron'un, geçen yıl Yunanistan'a sağlanan kurtarma planına katkıda bulunmayan İngiltere'nin, ikinci kurtama planına da karışmamasında ısrar edeceği belirtiliyor.

Bu arada Yunanistan'daki işçi sendikaları gelecek hafta parlamentonun tasarruf önlemlerini oylamasına denk gelecek şekilde, iki gün süreli genel greve gidilmesi çağrısında bulundu.