BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,75
ALTIN 2.428,73
HABER /  GÜNCEL

9 Aralık İngiltere Basın Özeti

Bugün İngiltere gazetelerinde, David Cameron'un Türkiye ziyaretine dair haberler ve Türkiye'nin IŞİD'le mücadelede izlediği politikaya dair yorumlar dikkat çekiyor.

Abone ol
 

Bugün İngiltere gazetelerinde, David Cameron'un Türkiye ziyaretine dair haberler ve Türkiye'nin IŞİD'le mücadelede izlediği politikaya dair yorumlar dikkat çekiyor.

Times gazetesi, Cameron'un bugün yapacağı Türkiye ziyaretinde, İngiliz cihatçıların Suriye'ye geçişini önlemek için Ankara'ya daha sıkı işbirliği yapılması çağrısında bulunacağını yazıyor.

Cameron'un, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini aktaran gazete, Türkiye'nin Suriye'de cihada katılmak isteyenler için ana geçiş yolu olduğunu belirtiyor ve şöyle devam ediyor:

"Cameron, başbakan olduğundan bu yana düzenlediği bu ikinci Türkiye ziyaretini, Ankara'yı savaşçı olduğundan şüphelenilenler hakkında daha fazla istihbarat paylaşması konusunda uyarmak için kullanacak."

Gazeteye konuşan bir Başbakanlık yetkilisi, "Cameron Türklerle, İngiliz savaşçılar ve İngiltere vatandaşlarıyla ilgili daha iyi bilgi alışverişi yapılmasını konuşacak" diyor.

Cameron'un Türkiye ziyaretine yer veren gazetelerden biri de Daily Telegraph.

Gazetenin haberinde "David Cameron bugün Türk liderlere, İngiltere'ye gizlice geri girmeye çalışan İngiliz cihatçılar hakkında Türkiye'nin daha iyi bir erken uyarı sistemi sağlaması gerektiğini söyleyecek" deniyor.

Daily Telegraph gazetesi başyazısını da Cameron'un Türkiye ziyaretine ayırmış.

Cameron'un Cumhurbaşkanı Erdoğan'la giderek büyüyen IŞİD tehdidini ele alacağı belirtilen başyazıda yer alan ifadelerden bazıları şöyle:

"Cameron, Batılı rehinelerin kafasını kesmek olsun, Suriye'den dönüp terör eylemlerini sokaklarımıza taşımak olsun, IŞİD'in İngiltere'nin ulusal güvenliğine doğrudan ve açık bir tehdit oluşturduğu konusunda kaygılı."

Türkiye'nin IŞİD'le mücadele politikası

Daily Telegraph gazetesinde Kraliyet Birleşik Kuvvetler Enstitüsü'nde araştırma görevlisi Shashank Joshi'nin Türkiye'nin IŞİD'le mücadelesine ilişkin bir analiz yer alıyor.

"Türkiye IŞİD'le mücadeleye ne zaman katılacak?" başlıklı analizde Türkiye'nin IŞİD'le mücadele kapsamında Esad rejiminin devrilmesinden yana olduğu ve sınırında özerk bir Kürt yönetiminin oluşmasından endişe ettiği belirtiliyor.

Almanya'da İslam karşıtı gösteriler arttı

Daily Telegraph gazetesinde yer alan bir haberde, Almanya'da İslam karşıtı gösterilerin arttığına dikkat çekiliyor.

Haberde, binlerce kişinin 'ülkenin giderek daha çok İslamlaşmasına' tepki olarak sokaklara aktığı belirtiliyor.

Dresden'de başlayan gösterileri düzenleyen Lutz Bachmann herhangi bir siyasi geçmişi olmadığını söylüyor.

Bachmann'ın Ekim ayında başlattığı gösterilere önce yalnızca birkaç yüz kişi katılmış. Giderek artan gösterici sayısı geçen hafta 7 bin 500'e ulaşmış.

'Tiyatro beyazların icadıdır'

Guardian gazetesinin baş sayfasında yer alan bir haberde, İngiltere'nin önde gelen aktrislerinden Janet Suzman'ın, "Tiyatro beyaz insanların icadıdır" sözlerinin eleştirildiği aktarılıyor.

Suzman, 'tiyatronun yalnızca beyazların DNA'sında olduğu' açıklamasını, aktris ve yazar Meera Syal'ın geçen hafta 'tiyatro dünyasının Asyalı izleyicilere hitap etmesi için daha çok çaba gösterilmesi' gerektiği yönündeki sözlerine karşılık olarak yapmıştı.

Suzman, "Tiyatro beyazların, Avrupalının icadıdır, tiyatroya beyazlar gider. Bu onların DNA'sında var. Shakespeare'le başlar" yorumunu yapmıştı.

Güney Afrikalı apartheid ve ırkçılık karşıtı insan hakları savunucusu Helen Suzman'ın yeğeni olan Janet Suzman, Güney Afrika'da siyah genç bir oyuncuyla beraber oynadığını ve şahane bir oyuncu olduğunu, fakat tiyatro salonunda izleyenler arasında yalnızca bir siyah bulunduğunu söyledi.

Suzman, "Neden gelmiyorlar? İlgilenmiyorlar. Bu onları kültüründe yok bu yüzden. Onların da bazı şeyleri beyaz kültüründe yok" diye konuştu.

Suzman'ın bu sözlerine tepki gösteren yazar Ben Okri, Suzman'ın binlerce yıllık Afrika ve Hint kültürüyle ilgili yanlış bilgi sahibi olduğunu ve böyle düşünmesinin üzücü olduğunu ifade etti.