BIST 9.056
DOLAR 32,33
EURO 35,14
ALTIN 2.297,79
HABER /  EKONOMİ

800 TL ile geçinilir diyen Bakan çok utanacak!

Kamu-Sen'in hesaplamalarına göre açlık sınırı Şubat ayında 4 lira artarak 1.365 lira oldu.

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in "800 TL ile bal gibi geçinilir" tezi, devletin resmi kurumu TÜİK tarafından çürütüldü. Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nin, Türkiye İstatistik Kurumu'ndan alınan Şubat 2013 fiyatlarına göre yaptığı araştırmada Çalışan tek kişinin açlık sınırı önceki aya göre yüzde 0,30, yani 4 lira artarak 1.365,87 lira oldu.

Çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 1.768,68 lira olurken, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi bir önceki aya göre yüzde 0,42 oranında artış göstererek, 3.540,12 lira olarak hesaplandı.

Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "TÜFE Ocak-Şubat aylarında yüzde 1,95 artış göstermiştir. Memur maaşlarına ilk altı ay için yapılan yüzde 3 zamdan geriye bir şey kalmadığı görülmektedir" dedi.

'VATANDAŞ SAĞLIKSIZ ÜRÜNLERE YÖNELDİ'

TÜİK'in verilerine göre, vatandaşların yüzde 56,6'sının ucuz ürün tüketme eğilimine girdiğini ve bu nedenle sağlıksız ürünleri tercih etme noktasına geldiğini ileri süren Koncuk, şunları kaydetti: "Son dönemlerde ortaya çıkan et, salam, sucuk gibi merdiven altı üretimi katkılı ürün skandallarının arkasında vatandaşların kalitesiz ucuz ürünlere mahkum edilmesinin payı büyüktür... Geçtiğimiz yıl bireylerin yüzde 36,7'si borçlanmış, yüzde 25'inin tasarruflarında azalma olmuştur. Bu resmi rakamlar ülkemizin içinde bulunduğu durumu gözler önüne sermektedir."


BAKAN ÇELİK NE DEMİŞTİ?

Balçiçek İlter'in programına konuk olan ve asgari ücret le ilgili eleştirilere cevap veren Bakan Çelik, "Asgari ücretle geçinilmez diye bir şey yok. Geçinirsiniz. Ona mahkumsanız 800 TL de büyük bir paradır." diye konuşmuştu.

Peynirin kilosunun fiyatının belli olduğunu, ekmeğin fiyatının belli olduğunu söyleyen Çelik, "Bir geçimdir sürdürebilirsiniz. Bizim meselemiz bu değil. Bunu istismar etmemek lazım. Asgari ücret bir taban fiyattır. Biz diyoruz ki işverene bundan aşağı ücret talep edemezsin. Asgari ücret, sosyal devletin koruma aracıdır. Bunu kaldırırsanız 400 TL ücret teklif eden de olabilir." ifadelerini kullanmıştı.