BIST 10.249
DOLAR 32,34
EURO 34,76
ALTIN 2.392,13
HABER /  GÜNCEL

8 Ekim İngiltere basın özeti

İngiliz basınında IŞİD'in Kobani saldırıları ve hem Irak hem de Suriye'deki diğer gelişmeler manşetlerde yer almaya devam ediyor.

Abone ol

İngiliz basınında IŞİD'in Kobani saldırıları ve hem Irak hem de Suriye'deki diğer gelişmeler manşetlerde yer almaya devam ediyor.

Times gazetesinde "Erdoğan Kobani'ye asker göndermeyi neden reddediyor?" başlıklı bir analiz yazısı yer alıyor.

"Türkiye kimilerinin iddia ettiği gibi Irak Şam İslam Devleti'ni (IŞİD) doğrudan destekleyen bir ülke olmayabilir. Ancak Ankara'nın bu örgüte müttefikleri ile aynı perspektiften bakmadığı da açık" denen yazıda, Beşar Esad rejimine karşı değişmeyen katı tutumun ve Kürtlerin güçlenme ihtimalinin Türkiye'nin stratejisini şekillendirdiği ifade ediliyor.

Yazı şöyle devam ediyor:

"Türkiye'nin bir tahditle karşı karşıya kalması halinde NATO yardıma geleceğini açıkça söyledi. Verilen bu söz Türkiye üzerindeki baskıyı artırıyor. Bu hafta ABD'li yetkililer Türkiye'nin ne gibi görevler üstlenebileceğini görüşmek üzere Ankara'Ya gidecek. Ancak Kürtlerin büyük kısmı Kobani'nin kurtarılmasının bu görüşmelerde gündeme gelmesini dahi beklemiyor."

Independent gazetesinde ise Türkiye-Suriye sınırında yaşananlara dair bir haber yer alıyor. Kobani'den kaçıp Suruç'a gelen Sinan Kandil'in sözlerine yer veren haberde, Kandil'İn şu ifadeleri yer alıyor:

"Şu anda Kobani'ye yardım etmemeyenlerin IŞİD'den bir farkı yok. Orada insanlar son çare olarak kendilerini feda etmeye dahi hazırlar. Belki biz de insanların kafalarını kesmeye başlarsak Batı bize silah verir."

Kobani'den Türkiye'ye geçen Daboye Evdo ise Independent'a şunları anlatıyor:

"Kobani'de yiyecek bulamaz olduk. Türkiye'ye geçip çocuklarıma yiyecek bir şeyler almam gerekiyordu. Kaçak geçiş yaptım şimdi asker geri dönmemize izin vermiyor."

Gazetenin bölgede konuştuğu Türk askerlerinin ise, "O torbalarda ne olduğunu bilmiyoruz. Serbestçe gitmelerine izin veremeyiz" diyor.

Financial Times ise Kobani'de yaşananları "IŞİD stratejik sınır kentinde çemberi daraltıyor" başlığıyla birinci sayfasından aktarıyor.

IŞİD'in Kobani'yi ele geçirmesinin ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri için büyük bir darbe olacağı ifade edilen haberde "Uluslararası güçlerin hava saldırılarına karşın IŞİD'in ilerleyişi durdurulamadı" deniyor.

Haberde IŞİD'in Kobani'yi ele geçirmesi halinde Suriye'deki ikmal yollarını güçlendireceği ve Türkiye-Suriye sınırının Suriye tarafını neredeyse tamamen kontrol altına alacağı ifade ediliyor.

Daily Telegraph gazetesi İngiliz istihbarat servisi MI5'in İngiltere'de düzenlenmesi planlanan bir saldırıyı açığa çıkardığını yazdı. Haberde IŞİD militanı olduğundan şüphelenilen dört kişinin tutuklandığı belirtiliyor.

Polisin tutuklanan şahısların ne tür bir saldırı planladığına dair detayların güvenlik gerekçesiyle paylaşmadığı da haberde yer alan bilgiler arasında.

"Tutuklanan kişilerden birisinin Suriye'den İngiltere'ye döndüğü ve IŞİD ile doğrudan bağlantılı olduğu tahmin ediliyor" denen haberde, polisin zanlıları 'saldırı planlamasının' erken aşamalarında gözaltına aldığı da belirtiliyor.