BIST 10.904
DOLAR 32,19
EURO 34,97
ALTIN 2.500,18
HABER /  SAĞLIK

5'inci yüz naklinden iyi haber!

Doç.Dr. Özlenen Özkan yüz nakli yapılan Recep Sert'in son sağlık durumu hakkında bilgi verdi

Abone ol

Türkiye’nin beşinci tam yüz naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Özlenen Özkan, nakilde dördüncü günün içinde olduklarını belirterek, “Hastayı Çarşamba günü uyandıracağız. Recep Sert’in çenesini 4 ay içinde hareket ettirecek, bir yıl içinde tam kullanacak” dedi.

Muğla’da beyin ölümü gerçekleşen Polonyalı turist Andrej Kucza’nın bağışlanan yüzü Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde Prof.Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekip tarafından, silahını temizlerken av tüfeğinin ateş alması sonucu yaralanan 27 yaşındaki Recep Sert’e geçen günlerde nakledilmişti.

Recep Sert’in son durumunu yoğun bakımda gören Doç.Dr. Özlenen Özkan, ardından gazetecilere açıklamada bulundu.

'ÇARŞAMBA GÜNÜ UYANDIRILACAK'

Doç. Dr. Özlenen Özkan, nakilden sonraki ilk günü nakil günü olarak kabul ettiklerini belirterek şöyle konuştu: “Genel durumu gayet iyi. Bizim beklentimiz kontrollü uyanmayı sağlamak. Çarşambaya kadar uyutmayı planlıyoruz hastayı. Ara ara uyanıyor. Garantili uyanması gerekiyor. Keskin baş hareketleri istemiyoruz. Yavaş yavaş ilaçları azaldığı zaman komutlara cevap veriyor. Anestezisini derinleştirdiğimiz için iletişimimiz söz konusu değil. Bu kişisel bir şey. Yoğun bakımda kalması herhangi bir sorun olmaz. Çarşamba günü uyandırmayı planlıyoruz.”

Recep Sert’in iki ya da dört ay içinde çenesini kullanabileceğini kaydeden Doç.Dr. Özlenen Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Genel sağlık durumu gayet iyi. Yüzü gayet iyi. Daha garantili güvenli uyansın istiyoruz. Yoğun bakım karar verecek ne zaman uyanması gerektiğini. Özellikle bununla ilgili olmadı ama sürekli iletişim halindeyiz. Çenesini henüz kullanmıyor. Sağa sola başını çeviriyor.”

'SORUN YOK'

Turistin yüzünün tuzlu sudan çıkmasının sorun teşkil etmeyeceğini belirten Doç.Dr. Özlenen Özkan, “Tuz tartışması var. Teoriler üzerine konuşuyoruz. Konuşulan şeyler gerçekle alakası olan bir şey değil. Boğulmayla ilgili bir sorun yok” dedi.

Çenenin hareket etmesinin 5-6 ayı bulacağını dile getiren Doç.Dr. Özkan, “Hareket etmesi çenenin 5-6 ayı bulur. Şuan pipetle besleyebiliriz. Uzun süre sıvı gıdalar ile beslenecek” ifadelerini kullandı. Doç.Dr. Özkan, çeneyle birlikte dişlerinde nakledildiğini kaydederek, çene naklinin dünyada ikinci olduğunu anlattı. Doç.Dr. Özkan, yaklaşık 4 ay içinde çenesini hareket ettirmesini ve bir yıl içinde de tamamen kullanabileceğine değindi.