BIST 10.291
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.408,18
HABER /  DÜNYA

400 Bin engelliye evde bakım hizmeti veriyoruz

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, engellilerin haklarını koruyan bin 500 maddelik hukuk kuralı çıkardıklarını bunun yanı sıra e...

Abone ol

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, engellilerin haklarını koruyan bin 500 maddelik hukuk kuralı çıkardıklarını bunun yanı sıra evde sağlık hizmetleri kapsamında 400 bin engelliye evde bakım hizmeti verdiklerini söyledi.
Bakan Şahin, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile birlikte Hatay Valiliği tarafından oluşturulan ve içerisinde 46 engelli vatandaşın eğitim gördüğü Engelli Koordinasyon Merkezi’nin açılışını yaptı.
Bundan 10 yıl önce yola çıktıklarında hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söylediklerini ve bu sözlerini de tuttuklarını belirten Şahin, “10 yıl önce yola çıkarken herkes mutlu huzurlu olmazsa biz mutlu olamayız dedik. Önce insan dedik ve insanın devleti yaşattığını bilerek çalışmalar yaptık. Engelli vatandaşlarımız bizim anlayışımızın tam ortasında yer aldı. Eğitimde, sağlıkta ve istihdamda önce engelliler ve ulaşılabilirlikte önce engelliler diye yolumuza devam ediyoruz" dedi.
2005 yılına kadar ülkemizde engellilerin hayatını düzenleyen hiçbir yasa olmadığını söyleyen Şahin, şöyle devam etti:
"2005 yılına kadar bu ülkede engelli hukuku diye bir hukuk yoktu. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bin 500 maddelik hukuk devleti kurulu inceleme normlarını oluşturduk. Arkasından anayasayı değiştirerek ve şimdi plan ve bütçe komisyonunda bekleyen engelliye bakış açımızı değiştirecek yeni bir yasal altyapıyla bu süreci yönetiyor. O yüzden gönül gözüyle engellilerimize baktık ve onların bizden beklentilerini yaşamın devam ettiği, değişimin devam ettiği beklentilerinde devam ettiği bir süreçten geçiyoruz."
Engelliler hakkında özellikle 2 konu üzerinde çalıştıklarını belirten Bakan Şahin, “Özellikle iki konu üzerinde çalışıyoruz. Bir tanesi istihdam. Çünkü her zaman söylenen bir şey var. Ekonomik olarak destek alıyoruz, ama biz artık istihdamın içinde olmak istiyoruz. Şehirlerin kapalı ve açık alanların toplu taşıma ve her tarafın engellilere göre yeniden dizayn edildiği bir Türkiye bir Hatay için çalışıyoruz. Onların haklı taleplerinin yanındayız ve bunun için çalışıyoruz. İşte o yüzden rehabilitasyon merkezlerini güçlendirdik. Evde bakımları güçlendirdik. Biz şu an 400 bin engelliye evde bakım hizmeti veriyoruz. Hatay özelinde 12 bin engelliye hizmet veriyoruz. 150 bin özel rehabilitasyon merkezi var ve bugün 15 bin engellimizin rehabilite edilmesine çalışıyoruz. Yeni dönemdeki amacımız ödediğimiz mali desteği engellimizin kaliteli hizmete ulaşmasında ne kadar yeterli veya yetersiz bunun gayreti içindeyiz” diye konuştu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin daha sonra kadın eğitim danışma ve iş merkezi ve tıbbi ve aromatik bitki müzesinde incelemerde bulundu.
(İHA)