BIST 10.046
DOLAR 32,27
EURO 34,59
ALTIN 2.415,95
HABER /  DÜNYA

40 bin ABD askeri Irak'tan çekildi

ABD, 7 yıl önce işgal ettiği Irak’ı, siyasi istikrarsızlık ve iç savaşın pençesinde bırakarak geri çekildi.

Abone ol

ABD, 7 yıl önce işgal ettiği Irak’ı, siyasi istikrarsızlık ve iç savaşın pençesinde bırakarak geri çekildi. Irak’taki son Amerikan muharip birliği, belirlenen takvimden iki hafta önce ayrıldı.

Irak’ta yüzbinlerce sivilin ölümüne, kanlı iç savaşlara ve ülkenin geleceğini belirsizliğe sürükleyen politik istikrarsızlığa yol açan işgal döneminde kritik eşik geride bırakıldı. ABD’nin Irak’taki son muharip birlikleri, daha önce belirlenen takvimden iki hafta önce Irak’tan ayrılıdı. Ülkeyi en son terk eden muharip birlik olan İkinci Piyade Tümeni 4’üncü Tugay’a ait son “Stryker” tipi zırhlı araç, dün sabah erken saatlerde Habari sınır kapısından Kuveyt’e geçti.

40 bin kişiden oluşan tugayın ülkeden çıkışı, güvenlik kaygılarıyla büyük bir gizlilik içinde yürütüldü. 6 bin askerin de ay sonuna kadar Irak’tan çekileceği açıklandı. Son birliğin çekilmesini ‘tarihi bir an’ olarak tanımlayan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley, “Savaşı bitiriyoruz ama Irak’ta daha yapacak çok işimiz var” dedi.

IRAK’TA ‘YENİ BAŞLANGIÇ’ OPERASYONU

Irak’ta 50 bin Amerikan askerinin gelecek yılın sonuna kadar ülkede kalması öngörülüyor. Söz konusu askerlerin görevleri arasında sivil projelerin güvenliğini sağlamanın yanı sıra terörle mücadele operasyonları düzenlemek de yer alıyor. ABD Savunma Bakanlığı 1 Eylül’de “New Dawn” (yeni başlangıç) adını verdikleri yeni bir operasyon başlatılacağını, operasyonun terörle mücadele faaliyetlerinin yanı sıra, henüz kontrolü üstlenmek için yetersiz olan Iraklı güvenlik güçlerinin eğitimini de öngördüğünü açıkladı.

7 yıl süren Irak işgali 1 trilyona patladı

Eski Başkan George W. Bush’un uydurma olduğu anlaşılan gerekçelerle başlattığı ve ABD Savunma Bakanlığı’nın Operation Iraqi Freedom (Irak’a Özgürlük Operasyonu) adını verdiği savaşın ABD’ye maliyeti yaklaşık 1 trilyon dolar oldu. Savaşta 4 bin 400 ABD askeri öldü.

'Kalın'çağrılarına kulak asmadı

Irak’taki muharip askerlerinin geri çekilmesiyle, Başkan Obama da, geri çekilmenin ülkeyi şiddet ve iç savaşa sürükleyeceği endişeleriyle yapılan ‘kalın çağrılarına’ rağmen, göreve gelişi sonrası verdiği bir sözü tutmuş oldu. Obama daha önce yaptığı açıklamada, ABD’nin Irak’a yönelik taahhüdünün artık askeri çabalardan çok, sivil çabalara yöneleceğini ve bu yöndeki çabalara da Amerikalı diplomatların öncülük edeceğini belirtmişti. Irak Genelkurmay Başkanı, ABD çekilirse Irak’ta 10 yıl kontrolü sağlayamayız demişti. Saddam rejiminin önemli isimlerinden Tarık Aziz de, Irak’tan çıkan ABD’yi, Irak’ı ‘kurtlara teslim etmekle’ suçlamıştı.