BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,81
ALTIN 2.399,00
HABER /  GÜNCEL

4 Temmuz İngiltere Basın Özeti

Economist, Türkiye'de Kürtler'le ilgili güncel politik manzarayı ülke siyaseti ve Kuzey Irak'taki gelişmeler ışığında ele alıyor. Daily Telegraph ve Times'ta, İngiltere havaalanlarında cihatçı militanların olası saldırılarına karşı artırılan önlemler var.

Abone ol

Economist, bu hafta sayfalarında, Türkiye'deki Kürtler'le ilgili son siyasi durumu, Türkiye siyasetindeki ve Kuzey Irak'taki gelişmeler ışığında ele alan bir yazıya yer veriyor.

Yazı, Diyarbakır'ın Lice ilçesinin Yalaza köyü ve civarından izlenimlerle başlıyor.

Yalaza'da 'özgür Kürdistan'ın tohumlarının ekildiğini' belirtiyor dergi.

Türkiye'de ilk kez Kürtçe dilinde eğitim verecek okulun yakında Yalaza'da açılacağı aktarılıyor.

Yalaza'da daha önce hint keneviri ekildiğini, PKK'nın büyüyen uyuşturucu ticaretini yasakladığını, bu nedenle artık köydeki tarlaların artık tütün ve yasal ürünlerle ekili olduğu belirtiliyor.

Derginin görüştüğü Serdar Çelik isimli bir PKK üyesi, 'Yalaza'nın tüm Kürdistan için bir komün modeli olacağını, devletin buraya ayak basamadığını' söylemiş.

Economist, Lice-Diyarbakır karayolu üzerinde bir askeri kontrol noktasından bir kilometreden daha az mesafe uzaklıkta PKK bayrağının dalgalandığını belirtiyor.

Lice'deki karakol protestolarına ve geçen ayki olaylarda iki kişinin öldürülmesi sonra 14 aylık ateşkes sürecinin çökme ihtimalinin oluştuğunu yazan Economistbu gerilimde Kürtler'in kazandığını belirtiyor.

Dergi, Lice'de karakol inşaatlarının durdurulduğunu, daha fazla PKK bayrağının asıldığını, hükümetin yeni bir reform paketini açıkladığı, hapisteki binlerce Kürt siyasi eylemcinin salıverildiğini, özel okullarda Kürtçe eğitime olanak sağlayan yasaların meclisten geçtiğini belirtiyor.

Dergiye göre Türkiye'nin başka yerlerinde ayrımcılıkla karşı karşıya olduklarını söyleyen sıradan Kürtler bu gelişmelerden etkilenmemiş durumda.

Kışanak: Referandum yapılsa halkın yüzde 80'i bağımsılık lehinde oy kullanır

Economist'e konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, ağırlıklı olarak Kürtler'in yaşadığı bölgelerde bir referandum yapılması durumunda 'halkın yüzde 80'i bağımsızlık lehine oy kullanacağını' söylüyor.

Economist, Kuzey Irak'la ilgili son dönemli gelişmelerden, yani Kerkük'ün Kürt yönetimince ele geçirilip bağımsızlık yolunda da hızlanılmasından, Türkiye'nin Kürtlerinin heyecanlandığını yazıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'ın Kürt bölgesini yakın bir müttefik olarak gördüğünü ve onu teşvik ettiğini ekliyor dergi.

Kışanak, Türkiye hükümetinin Türkiye sınırları dışında küçük bir Kürdistan'ın kurulmasına izin vermekle büyük bir Kürdistan'ın kurulmasını engellemeyi düşündüğünü söylemiş.

Özerlik ihtimaliyle ilgili dergiye konuşan AKP milletvekili Galip Ensarioğlu, en fazla sunabileceklerinin, şiddete karışmamış PKK'lı tutuklular ve savaşçılar için af, mevcut terörle mücadele yasalarının rafa kaldırılması, Kürtçe eğitime devlet okullarında da izin verilmesi olduğunu söylüyor.

Yazının sonunda Yalaza'daki PKK'lı Çelik'in, Türkiye Kürtlerinin kendi gelecekleri hakkında kendilerinin karar vereceği yönündeki sözlerine yer veriliyor.

İngiltere havaalanlarında 'cihatçı alarmı'

Times'ın ana sayfa manşetinde, istihbarat servislerinin, önemli bir El Kaide figürü tarafından eğitim görmüş Avrupalı cihatçı militanların Batı'ya dönerek eylemler yapmayı planlayabileceğine dair bir haber var.

Habere göre El Kaide'nin önde gelen bomba yapımcısı İbrahim Hasan Tali el-Asiri Suriye'deki yabancı savaşçılara özel eğitimler verdi.

Bu durum sadece Avrupa ülkelerini değil ABD'yi de harekete geçirmiş durumda.

Gazetey göre en fazla korkulan şey, el-Asiri'nin metal olmayan, vücudun içine yerleştirilebilen ve güvenlik dedektörlerine yakalanmayan donanımlar üretmiş olabileceği.

El-Asiri'nin kardeşi 2009 yılında Suudi Arabistan'da anüsünden içeri yerleştirdiği patlayıcılarla kendini havaya uçurarak bir suikast girişimde bulunmuştu.

İngiliz yetkililer uyarının ABD'den geldiğini, İngiltere'deki güvenlik seviyesinin artırılmadığını söylediler.

Bununla birlikte Times, dün sabah havaalanlarında kontrollerin artırıldığını yazıyor.

Gazetede konuyla ilgili yayınlanan analizde "El-Asiri ve Suriyeli cihatçılar arasındaki bağın keşfinden sonra Suriye'den Türkiye'ye gelen İngiltere, ABD ve Avrupa pasaportu sahipleri her zamankinden daha yakın bir şekilde incelenecekler" deniyor.

Daily Telegraph'ın ana sayfa manşetinde de aynı konu var.

Gazete, Batı'dan Irak ve Suriye'ye giden cihatçıların geri dönüp saldırılar gerçekleştirebileceği uyarısı karşısında İngiltere'deki havaalanlarında önlemlerin artırıldığını aktarıyor.

Hetrow havalanında yolcuların bedenlerinin çok sıkı bir şekilde arandığını yazıyor gazete.

Ayrıca yolculardan laptop, cep telefonu ve diğer elektronik cihazlarını çalıştırması istendiği ve çantalarının iki kez tarayıcıdan geçirildiği belirtiliyor.

Gazete bu durumun gecikmelere neden olduğunu yazmış.

Haberde görüşü alınan bazı yolcular duruma tepki göstermiş.

"Google, 'unutulma hakkını' sabote mi ediyor?"

Independent'ın ana sayfasında Google'la ilgili bir haber dikkat çekiyor.

Haber, "Google, 'unutulma hakkını' sabote mi ediyor?" başlığını taşıyor.

Avrupa Birliği Adalet Divanı Mayıs ayında, Google internet sitesinin kullanıcıların 'unutulma hakkın'ı korumak amacıyla arama sonuçlarında değişikliğe gitmesine hükmetti.

Google ise, verilerin kaldırılmasını zorlanmanın sansür anlamına geldiğini ifade etmişti.

Adalet Divanı kararı uygulaması için Google'a baskı yapıyordu.

Google arama sonuçlarında silmelere başladı.

Ancak Independent'ın haberinde, Google'ın unutulma hakkı kapsamında arama sonuçlarıyla ilgili silme işlemlerini yanlış bir şekilde uyguladığı yönünde suçlandığı belirtiyor.

Eleştirilere göre Google, silinmesine gerek olmayan arama sonuçlarını silerek kendisinin sansüre zorlandığını göstermeye çalışıyor olabilir.

Haberde Avrupa Komisyonu Genel Başkanı Nelie Kroes'un sözcüsü Ryan Health'ın, Google'ın dün akşam BBC'nin ekonomi editörlerinden Robert Peston tarafından Merill Lynch'in eski patronu Stan O'Neal hakkındaki bir makalenyi kaldırmasına dair eleştirisini aktarılıyor.

Google kaynakları ise hükmü yanlış yorumladıkları yönündeki eleştileri reddetmiş.

Guardian: Kürtler adımlarını dikkatli atmalı

Guardian, Iraklı Kürtler'in bağımsızlık arayışlarıyla ilgili haberini ana sayfasına taşımış.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani parlamentoda yaptığı konuşmada, seçim komisyonu kurulacağını ve bağımsızlık referandumu için hazırlıklara başlanacağını söylediği aktarılıyor.

Iraklı Kürtler'in bağımsızlık yönündeki çabalarını ele alan ve Simon Tisdall imzasını taşıyan analizde 'Kürtler adımlarını dikkatli atmalı' deniyor.

Tisdall özetle şunları yazıyor:

"Irak nüfusunun yaklaşık yüzde 20'sini oluşturan ve herkes tarafından dünyanın en kalabalık devletsiz halkı olarak tanımlanan Kürtler adımlarını dikkatli atmalı."

"Kontrol ettikleri, geçen ay fırsatçılıkla Kerkük'ü almalarıyla genişleyen alan denize kıyısı olmayan ve ekonomik olarak kırılgan bir yer. Altyapısı hala gelişmemiş durumda. Ve tarihsel olarak bağımsızlığına Türkiye, İran ve Suriye (Bu ülkelerin kendilerinin de Kürt azınlıkları var) gibi uluslarla birleşik Irak'tan yana olan ABD tarafından karşı çıkılıyor."

Türkiye'nin 2003'ten beri arttırdığı ticari ilişkileri nedeniyle Kürtler'in olası bağımsızlık kararına destek noktasına geldiğini yazan Tisdall, iç savaşta ayakta kalması durumunda Suriye lideri Beşar Esad'ın Kürt karşıtı politikalarına dönmesi ve İran'ın Kürtler'in özlemlerine düşmanlığını sürdürmesinin olası olduğunu yazıyor.