BIST 10.046
DOLAR 32,33
EURO 34,74
ALTIN 2.408,31
HABER /  GÜNCEL

31 Mayıs 2011 Basın Özeti

Muhalif saflara geçen Suriyeli işadamları, Bin Ladin'in son günlerindeki projeleri, Dilovası'ndaki kirliliği açıkladığı için yargılanan bilimadamı Times'ta ve eleştirmenleri yanıltan film Felekten bir gece 2

Abone ol

Guardian Suriye'de geleneksel olarak Beşar Esad rejimine destek veren bazı işadamlarının muhaliflerle saf tutmaya başladığını yazıyor.

Habere göre, Suriyeli muhaliflerin bugün Antalya'da düzenleyeceği Suriye Değişim Konferansı'nda 300'den fazla muhalif, bir geçici konsey kurulması için karşıt gruplar arasında diyalog sağlamaya çalışacak.

Guardian'ın haberinde konferans masraflarının üç Suriyeli işadamı tarafından karşılandığı belirtiliyor.

Bunların Şam'da lüks otomobil satışı yapan Ali ve Wasim Sankar kardeşlerle, Birleşik Arap Emirlikleri'nden yayın yapan Orient TV'nin sahibi Ammar Kurabi olduğu kaydediliyor.

Guardian konferans öncesinde muhalif gruplar arasında derin görüş ayrılıkları olduğunu söylüyor.

Konferansın iyi bir hazırlık ve planlama yapılmadan aceleye getirildiği yönündeki şikâyetlerle, Kürt grupların konferansı boykot ettiği hatırlatılıyor.

'Bin Ladin ittifaklar peşindeydi'

Guardian'ın dünya haberleri sayfalarında, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in hayattaki son günlerinde yapmaya çalıştıklarıyla ilgili bir haber dikkat çekiyor.

Afganistan, Pakistan ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bazı kaynaklara dayandırılan habere göre, Bin Ladin son haftalarını Pakistan ve Afganistan'daki dağınık militan grupları El Kaide bayrağı altında toparlamaya adadı.

Hatta Bin Ladin'in Afganistan ve Pakistan'ın değişik kesimlerinde yüz yüze ittifak görüşmeleri yapmak için Abbotabad'daki evinden çıkmayı bile göze aldığı belirtiliyor.

Guardian, ittifaklar oluşturma ve farklı grupları bir hedef etrafında toplamanın Bin Ladin'in 1980'lerden bu yana sevdiği bir strateji olduğunu kaydediyor.

Ancak uzmanların Pakistan ve Afganistan Taliban'ının giderek tecrübe kazanmasıyla, uluslararası unsurların rolünün azaldığına inandığı belirtiliyor.

Berlusconi'nin seçim yenilgisi

Financial Times, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin yerel seçimlerden, büyük bir yenilgiyle çıktığını yazıyor.

Haberde Berlusconi'nin, 20 yıldır merkez sağ partilerden adayların yaptığı memleketi Milano'nun Belediye Başkanlığını merkez sola kaptırdığı kaydediliyor.

Napoli'de de Berlusconi'nin adayının ağır bir yenildi aldığı belirtiliyor.

Gazete bu yenilgilerle, Berlusconi'nin merkez sağ koalisyonundaki çatlakların büyüyeceği ve yeni lider arayışlarının hızlanacağı tahmininde bulunuyor.

Hamzaoğlu'nun yaşadıkları

Times, Türkiye'de, Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde yaptığı araştırmalarda 'anre sütünde ağır metaller saptadığını' açıklayan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun yaşadıklarını haberleştirmiş.

Haberde, Hamzaoğlu'nun bu araştırması nedeniyle dört yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor.

Haberin hemen başında, Dilovası'nın ambleminin deniz üzerindeki olgunlaşmış kirazlar olduğu belirtiliyor.

Ancak 45 yaşındaki Nimet Akagündüz'ün "Ben çocukken ağaçların altına otururdum. Rüzgâr estiğinde kirazlar ağzıma düşerdi. Ağaçlar o kadar sıktı ki kaybolurdunuz. Ama şimdi fabrikalar hepsini mahvetti" şeklindeki sözlerine yer veriliyor.

45 bin kişinin yaşadığı ilçeyi 150'den fazla fabrikanın sardığı kaydediliyor.

Ancak kirlenmeye karşı mücadele eden bir bilimadamının hapisle tehdit edildiği belirtiliyor.

AKP'li başkanların şikayeti

Hamzaoğlu'nun Adalet ve Kalkınma Partili iki belediye başkanının şikayeti nedeniyle halkı korku ve paniğe sevk etmek iddiasıyla yargılandığı ifade ediliyor.

Gazete Hamzaoğlu'nun başına gelenlerin, AKP'nin ekonomik kalkınma adına çevreye büyük zarar verdiğini ve iktidarın kalkınma planlarına karşı çıkanları soruşturmalara uğrattığını savunan akademisyen ve eylemcileri birleştirdiğini belirtiyor.

Hamzoğlu'nun ise araştırmalarına devam etmekte kararlı olduğu ifade ediliyor ve "Ben bir bilimadamıyım. Sadece sonuçlar bulur ve onları sunarım. Başka bir şey yapmıyorum ve korkmuyorum" şeklindeki sözlerine yer veriliyor.

Haberde ayrıca, Hamzaoğlu'nun Dilovası'ndaki araştırmasına 2004'te Dilovası'ndaki başlıca ölüm nedeninin kanser olması nedeniyle başladığı hatırlatılıyor.

Anne karnındayken ağır metallere maruz kalması nedeniyle bazı el parmakları eksik ve nadir görülen bir deri hastalığıyla doğan 9 yaşındaki Diyar Çakan'ın babası da, 'Bir önceki belediye başkanı bize basına konuşmazsak hastane masraflarını ödemeyi vaat etti. Ama biz yine de konuştuk. Siyaset temiz olsaydı, havamız da temiz olurdu' şeklinde konuşuyor.

Enerji ve spor içecekleri çocuklara zararlı

Independent, Amerika Birleşik Devletleri'nde enerji ve spor içecekleriyle ilgili yapılan bir araştırmaya geniş yer ayırıyor.

Araştırmaya göre bu tür içecekler çocukları şişmanlatıyor ve dişlerini çürütüyor.

Chicago Üniversitesi'nden bilimadamları, özellikle enerji içeceklerinin kesinlikle çocuklara verilmemesini öğütlüyor.

Enerji içeceklerindeki kafeinin toksik düzeylerde olduğu ve spor içeceklerindeki kalorinin çocukları olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.

Aynı zamanda, enerji içeceklerinin ciddi anlamda sporla uğraşan yetişkinler dışında gereksiz ve zararlı olduğu vurgulanıyor.

Uzmanlar, sporla uğraşan çocukların sadece su içerek egzersizle kaybettikleri suyu ve mineralleri yerine koyabileceğini kaydediyor.

Eleştirmenleri yanıltan film

Guardian ilki büyük bir başarıya imza atan Hangover-Felekten bir gece adlı filmin ikincisinin de gişede rekor kırdığını ve böylece özellikle sinema eleştirmenlerini yanılttığını belirtiyor.

Filmin Amerika Birleşik Devletleri'nde gösterildiği ilk haftada 15 yaşından küçüklere yasaklanmasına karşın, 200 milyon dolardan fazla hâsılat yaptığı kaydediliyor.

İngiltere'de de sadece hafta sonunda 10 milyon sterlin kazandığı söyleniyor.

Guardian, kendilerinin de filme sadece bir yıldız verdiğini ve "ayıltıcı bir deneyim" diye tanımladığını hatırlatıyor.