BIST 10.094
DOLAR 32,38
EURO 34,75
ALTIN 2.409,52
HABER /  GÜNCEL

3 Nisan İngiltere basın özeti

İngiltere basınında bugün, dün gece yayınlanan ve seçime girecek olan tüm partilerin liderlerinin katıldığı tartışma programı öne çıkıyor. Ayrıca, Suriye'ye geçmek isterken Hatay'da yakalanan dokuz İngiliz de gazetelerin gündeminde.

Abone ol

İngiltere basınında bugün, dün gece televizyonda canlı yayınlanan ve Mayıs ayındaki genel seçime girecek olan tüm partilerin liderlerinin katıldığı tartışma programı öne çıkıyor.

Türkiye'de yakalanan dokuz İngiliz

Ayrıca, Türkiye'de Hatay'da Suriye'ye geçmek isterken gözaltına alınarak sınırdışı edilecek olan 9 İngiltere vatandaşından birinin, İşçi partili bir belediye meclisi üyesinin oğlu olması da gazetelerde kendine yer buluyor.

"Oğlumu çalışıyor sanıyordum' - Independent

Shakil Amed isimli Rochdale ilçesi belediye meclis üyesi, oğlunun Birmingham şehrinde çalıştığını sandığını söylüyor. Ahmed oğlunun "iyi bir Müslüman olduğunu" ve Birleşik Krallık'a da bağlı olduğunu söylüyor.

Dokuz kişi içinde bulunan beş yetişkinin Rochdale'den olduğu ve akraba oldukları düşünülüyor. Polis bu beş yetişkini, yanlarında götürdükleri ve yaşları 1 ve 11 arasında değişen dört çocuğu "böylesine kırılgan ve tehlikeli" bir yere götürdükleri için sorgulayacağını söyledi.

Ahmed oğlunun radikalleşme eğiliminde olduğunu fark etmediğini, fark etseydi yetkilileri muhakkak bilgilendireceğini söyledi.

2050'de Hristiyanlar azınlıkta olacak - Telegraph

ABD merkezli Pew Araştırma Merkezi isimli bir kuruluşun dinlerin geleceğine dair yaptığı yeni bir araştırmaya göre bu yüzyılın ortalarına doğru gelindiğinde Bİrleşik Krallık'taki Hristiyanlar Müslümanlara ve ateistlerin toplamına göre azınlıkta kalacak.

Buna göre Hristiyan nüfusün üçte bir oranında azalması ve yüzde 45.4'e inmesi bekleniyor. Araştırma Müslümam nüfüsun iki katına çıkarak yüzde 11.3'e yükselmesini, ateistlerin ise yüzde 39'a yükselmesini bekliyor.

İngiltere'yi koalisyon hükümeti yönetebilir - Guardian

ITV televizyon kanalında dün akşam yayınlanan ve genel seçimlerde yarışacak olan yedi partinin liderinin katıldığı tartışma programının bıraktığı izlenim, ülkenin Mayıs ayında yapılacak seçimlerden sonra koalisyon hükümeti ile yönetilebileceği.

Ülkenin üç büyük partisinin dışında kalan daha küçük partiler, Başbakan David Cameron'a, İşçi Partisi lideri Ed Miliband'a ve Liberal Demokratların lideri Nick Clegge'e meydan okuma fırsatı buldular.

Downing Street ise ITV'deki programın Cameron'un Miliband ile karşı karşıya geldiği son program olduğunu söyledi.

İran'ın petrolü: Paslı musluklar - Economist

İran parlak günlerini yaşadığı 1974'te günlük olarak 6 milyon varil petrol üretiyordu. Zaman içerisinde olan bitenler ve yaptırımlar bu rakamı şu andaki seviyesi olan 2.8 milyona düşürdü.

Eğer nükleer müzakerelerden bir sonuç alınabilirse, bu trendin yeni ihracat pazarları ve yabancı yatırıma kapıların açılmasıyla tersine dönmesi bekleniyor.

Uluslararası Enerji Ajansı, kısa dönemde İran'in üretiminin 0.8 milyon varil artmasını beklediklerini söylüyor. Ancak petrol için küresel talebin hızını kaybetmiş olması, ülkedeki petrol endüstrisinin zayıf durumu ve yaptırımların kalkış hızının uygulanma hızından daha yavaş olacak olması bu tahminleri fazla iyimser kılabilir.

Uzun dönemli iyileşmeler petrolde değil ama diğer hidrokarbonlarda görülebilir. İran petroldan daha zengin gaz rezervlerine sahip ve bu alan petrole göre daha az meşakkatli. AB, gaz konusunda Rusya'ya olan bağımlığını azaltmak istiyor. İran'a farklı bir açıdan bakmak neden mümkün olmasın?