BIST 10.083
DOLAR 32,53
EURO 34,87
ALTIN 2.440,82
HABER /  GÜNCEL

3 kadından birinin kaderi aynı

BM raporunun bir yıllık araştırması doğrultusunda dünyada kadınların yüzde 36’sına şiddet uygulanıyor.

Abone ol

Birleşmiş Milletler'in kadınlara yönelik şiddetin boyutlarını ortaya koyan araştırmasının sonuçları yayınlandı.

Asya Pasifik’te 10 bin erkek üzerinde yapılan araştırmada, bu erkeklerin yarısının kadınlara fiziksel veya cinsel şiddet uyguladığını gösteriyor. Söz konusu erkeklerin yüzde 25’i de hayatlarında en az bir kez bir kadına tecavüz ettiklerini ve herhangi bir ceza almadıklarını itiraf ediyor.

Al Jazeera Türk'ün haberine göre, raporda kadına yönelik şiddet nedeniyle birçok kadın da sağlık sorunları yaşandığı belirtiliyor. Özellikle şiddete maruz kalmış hamile kadınlarda erken doğuma sıkça rastlanıyor.

Rapora göre ayrıca kadına yönelik şiddet, hem uzun hem kısa vadede sosyal ve ekonomik zorluklara neden oluyor.

ŞİDDETE DEVLET DESTEĞİ

Rapor, sosyal ve ekonomik koşulların devletler tarafından sağlanmasıyla cinsiyete yönelik şiddetin engellenebileceğini vurguluyor. Özellikle kadınların ekonomik haklarını öne çıkaracak girişimlerin faydalı olacağı belirtiliyor. Rapor ülkelerin yüzde 73’ünde kadına yönelik şiddeti caydıran yasaların uygulandığına dikkat çekiyor. Bu yasaların dünyada en fazla uygulandığı yer ise Amerika kıtası.

Kadına yönelik şiddete neden olarak sıralanan bir başka madde de, uzun yıllar savaşın yaşandığı ülkelerde erkeklerin içinde bulunduğu psikolojik durumu. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ni örnek veren raporda 10 yıl boyunca savaşan erkeklerin yarısının kadınlara şiddet uygulandığı gözlemleniyor.

14 KADINDAN BİRİ TACİZ-TECAVÜZ MAĞDURU

Dünyadaki kadına yönelik cinsel şiddet ile ilgili rapor hazırlayan bir başka kurum da Londra Üniversitesi, Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu. The Lancet Dergisi’nde yayınlanan araştırma dünyada her 14 kadından birinin cinsel şiddet yaşadığını ortaya çıkarıyor.

56 ülkede 3 yıl süren araştırmaya göre, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki kadınların yüzde 21’ine cinsel şiddet uygulanıyor. Cinsel şiddet oranının en az olduğu yerler, yüzde 6.9 ile doğu Avrupa ülkelerinden Litvanya, Ukrayna ve Azerbaycan.