BIST 10.267
DOLAR 32,28
EURO 34,77
ALTIN 2.406,89
HABER /  GÜNCEL

2B hak sahiplerine önemli uyarılar

Milli Emlak Genel Müdürü Abdullah Kaya, 2B arazilerine yönelik bilinmeyenleri TV8 ekranlarında anlattı.

Abone ol

Milli Emlak Genel Müdürü Abdullah Kaya, 2B ile ilgili rayiç bedellerin 30 Ekim’den sonra ilan edileceğini duyurdu.
 
tv8’de Erkan Tan’ın konuğu Milli Emlak Genel Müdürü Abdullah Kaya oldu. 2B arazilerine yönelik bilinmeyenleri cevaplayan Kaya; ‘Rayiç bedeller 30 Ekim’den sonra ilan edilecek!’ dedi. Kaka konuyla ilgili şunları söyledi:

“Tam tarih vermem yanlış olur; ama 30 Ekim dolduktan sonra biz en kısa sürede testlerimizi yapacağız ve bunları da ilk başvuruda bulunanlardan başlayarak bildireceğiz. Çünkü herkesin 3 aylık süresini başlatmak istemiyoruz ve herkesin defterdarlıklarda sıraya girmesini istemiyoruz. Onun için bir planlama dahilinde bunları yapacağız.!”

30 EKİM'E KADAR BAŞVURUN

“2B kanunu ile orman vasfını kaybetme olayı 31 Aralık 1981 tarihinden önce gerçekleşmiş şehir ve kasabaların içerisinde kalmış yerler kullanıcılarına satılacak. Özel orman kapsamında olan yerler buna dahil değil! Orman vasfı olamayan yerler Tapu Kadastro elemanlarınca yerine gidilerek kim nereyi, ne zamandan beri, kaç metrekareyi kullanıyor, üzerinde ne var ve kullanıcısı kim bunların belirlemesi yapıldı. Bu kişilerin 31 Aralık 1912 tarihinden önce kullanıyor olması gerekiyor. Bu kişilerin 30 Ekim’e kadar başvurmaları gerekiyor.”

İHALE İLE SATMAYACAĞIZ DOĞRUDAN KİŞİYE SATACAĞIZ

2B yasasının vatandaşlara sağlayacağı avantajlardan söz eden Kaya şu sözleri kaydetti:

“460 bin taşınmazdan 560 bin kullanıcı bu yasa kapsamında başvurabilecek. Hazine taşınmazlarını normalde ihale ile satarız; ama burada doğrudan satın alma hakkına sahip olacaklar. Belirlenen rayiç bedellerden %30 indirim yapacağız. Eğer bunu peşin öderse ilave %20 indirim daha yapılacak. %50’sini peşin öderse %10 indirim daha yapılacak. Taksitle ödemede %10’unu peşin ödeyecek ve 3 yıl kanuni faiz ödemeden taksitlendirme yapabilecek. Kullanıcılar eğer kullandıkları taşınmazları satın alırlarsa bu yerler ile ilgili olarak geçmişe dönük ecrimsi ödemeyecekler eğer ödedikleri bir bedel var ise onu da satış bedelinden mahsup edecekler. Taşınmazlarda 2003’ten sonra yapılmış bir yapı var ise onlardan da bedel alınmayacak!”

RAYİÇ BEDELLER HATA YAPMAYALIM DİYE AÇIKLANMIYOR
 
“Rayiç bedel çalışmaları son derece hassas bir şekilde yapıldı. Kanunda kullanıcıların itiraz ve dava etme hakları yok. Bu bedelleri çok titizlikle belirledik hala da çalışılıyor o yüzden daha açıklamadık. Yanlış bilgilendirmeler yapıldığını duyuyoruz. Bunlar çok yanlış!”

MUTLAKA DİLEKÇE VERİN

“Başvuru bedeli bin TL. Bu satış bedelinden mahsup edilmek üzere alınıyor. Eğer kişinin imkanı yoksa aman hakkını kaybetmesin, dilekçe vermesi yeterli olacak!”

KULLANICILAR HAKLARINI DEVREDEBİLİR

“Kullanıcı olanlar başvuru yaptıktan sonra veya bulunmadan haklarını devredebilirler. Bu süreçte de sadece 50 liralık bir harç öderler. Tapuyu alan kişiler kalan borçlar tamamen sorumludur. Biz kişilerin haklarını kaybetmemelerini ve yerlerini almalarını istiyoruz!”