BIST 10.269
DOLAR 32,23
EURO 34,79
ALTIN 2.439,59
HABER /  GÜNCEL

28 Şubat davasında 9 sanık tahliye oldu

28 Şubat davasında, aralarında tek sivil sanık eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz ve emekli Korgeneral Kamuran Orhon'un da bulunduğu 9 sanık hakkında tahliye kararı çıktı.

Abone ol

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 28 Şubat davasında aralarında davanın tek sivil sanığı eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz’ün de bulunduğu 9 kişi hakkında tahliye kararı çıktı.

Mahkeme heyeti, 36 sanık ile avukatlarının beyanlarını dinledikten sonra 9 sanığın tahliyesine, 27’sinin ise tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Kemal Gürüz’ün yanı sıra, emekli Korgeneral Kamuran Orhon, eski MGB Genel Sekreteri İlhan Kılıç, Çetin Saner, Hakkı Kılıç, İzzettin İyigün, Ahmet Çörekçi, Abdullah Kılıçarslan ve Hikmet Köksal da tahliye oldu.

Mahkeme heyeti, tahliye edilen sanıklara adli kontrol şartı getirdi.

Halen tutuklu bulunan sanıkların yargılanmasına yarın devam edilecek.

28 Şubat davası iddianamesi, 1309 sayfadan oluşuyor.

Dava açılan sanıklar hakkında dönemin Refah-Yol hükümetini devirmeye, düşürmeye iştirak suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

İddianamede bir numaralı sanık olarak emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, iki numaraları sanık olarak da Batı Çalışma Grubu’nu (BÇG) kurduğu iddia edilen dönemin Genelkurmay ikinci başkanı Orgeneral Çevik Bir yer alıyor.

İddianamede ayrıca, BÇG’nin faaliyetleri kapsamında bazı sivil toplum örgütlerini çalışmalara dahil ettikleri, medya organlarını kullanarak hükümet üyeleri üzerinde baskı oluşturdukları, Sincan’da tank geçişi yaparak hükümete ve üyelerine gözdağı verdikleri, YÖK’te görev yapan bazı öğretim üyelerini fişleyip görev yapamaz hala getirdikleri iddiaları da yer alıyor.