BIST 10.349
DOLAR 32,24
EURO 34,77
ALTIN 2.458,84
HABER /  DÜNYA

Başbakan G-20 zirvesinde konuştu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ekonomilerin hızla toparlanması ve istihdamın artırılabilmesi için güvenilir orta vadeli programların kilit ö...

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ekonomilerin hızla toparlanması ve istihdamın artırılabilmesi için güvenilir orta vadeli programların kilit önem taşıdığını söyledi.
Erdoğan, G-20 St. Petersburg zirvesinde, Konstantinovsky Sarayı’ndaki Mermer Salon’da gerçekleştirilen, “Büyüme ve Küresel Ekonomi” konulu çalışma oturumunda yaptığı konuşmada, “Güvenilir orta vadeli programlar, ekonomilerin hızla toparlanmasında ve istihdamı artırmada kilit bir önem taşıyor” dedi.
Orta vadeli kamu maliyesi stratejilerinin, özellikle gelişmiş ülkelerce, disiplinli ve kararlı bir şekilde uygulanmasını önemli gördüğüne işaret eden Başbakan Erdoğan, “Türkiye’de iyi tasarladığımız ve kararlılıkla uyguladığımız orta vadeli programlar; büyümede, istihdamda, kamu maliyesi göstergelerinde ve piyasada güvenin artmasında kritik rol oynadı” diye konuştu.
Konuşmasında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in şahsında Rusya Federasyonu’na, gösterilen ev sahipliğinden dolayı teşekkür eden Erdoğan, küresel ekonominin geleceğine ilişkin belirsizliğin sürdüğüne değinerek, “G-20’nin küresel krizin hemen ardından sergilediği işbirliği, kararlılık ve koordinasyon ruhunu muhafaza etmeliyiz. Ancak taahhütlerimizin somut politika adımları ile desteklenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan, bu çerçevede zirve sonunda açıklanacak olan St. Petersburg Eylem Planı’nı, önümüzdeki dönemin yol haritasını biçimlendirecek güçlü bir araç olarak gördüğünü kaydetti. Erdoğan, gelişmiş ekonomilerin genişletici para politikalarından çıkış sürecinin koordinasyon ve işbirliği içerisinde yürütülmesinin önemli olduğunu da vurgulayarak, “Çıkış stratejilerinin yayılma etkileri konusunda duyarlı olunmalı ve şeffaf bir iletişim stratejisi izlenmeli. Bilhassa çıkışın zamanlaması ve hızı dikkatli bir biçimde ayarlanmalı. Bu sürecin yükselen piyasa ekonomilerinin büyüme ve mali istikrar hedeflerine zarar vermeden yürütülmesine özen gösterilmeli" şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan, eş-başkanlığını Türkiye ve Avustralya’nın üstlendiği Uluslararası Mali Sistem Reformu Çalışma Grubu tarafından atılan önemli adımlara dikkati çekerek, “Güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme hedefine ulaşmada, uluslararası mali sistemin yeniden yapılandırılması hayati öneme sahiptir” dedi.
Başbakan Erdoğan, konuşmasında, IMF’nin kota ve yönetim yapısına da değindi. Bu konuda 2010 yılında G-20 üyelerinin mutabık kaldıkları hususların bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiğine belirten Erdoğan, “IMF kota formülünün ve 15’inci Genel Kota Gözden Geçirmesi’nin, hedeflediğimiz tarih olan Ocak 2014’e kadar tamamlanmasını sağlamalıyız” ifadelerini kullandı.
Başbakan Erdoğan, güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme için bir diğer bir ön şartın da, finansal istikrarın tesisi ve korunması olduğuna işaret etti. Finansal İstikrar Kurulu’nun bu husustaki çalışmalarının önemli olduğuna değinen Erdoğan, “Finansal düzenlemeler reform gündeminin başarısı bu gündemin kapsayıcılığı ile yakından ilişkilidir. Gündem belirlenirken, gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçları ve içinde bulundukları şartlar da dikkate alınmalı. Bu da ancak, Finansal İstikrar Kurulu’nun yönetim yapısında tüm üyelerin yeterli ve adil şekilde temsil edilmesiyle mümkün olacaktır” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, finansal düzenlemeler reformu çerçevesinde, kredi derecelendirme kuruluşlarına olan mekanik bağımlılığın azaltılmasının önemli olduğunu da belirtti.