BIST 9.091
DOLAR 32,39
EURO 35,05
ALTIN 2.326,54
HABER /  GÜNCEL

2.8 milyon varil petrol depolandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ceyhan’da depolanan Kuzey Irak petrolünün miktarının 2.8 milyon varile ulaştığını bildirdi. <...

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ceyhan’da depolanan Kuzey Irak petrolünün miktarının 2.8 milyon varile ulaştığını bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, SOCAR Türkiye Rafinerisi Proje Finansmanı imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldız, enerji sektörü ile ilgili bir çok yatırım palının olduğunu belirterek, "Dün Türk Dili konuşan ülkelerle alakalı Kazakistan, Kırgızistan,onur konuğu olarak Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye’nin Cumhurbaşkanları düzeyinde yapmış olduğu toplantıda önemli kararlar alındı. Enerji sektörü de bunların başında geliyor. Türkiye’nin doğrudan yatırımlarıyla alakalı gerek körfez sermayesi, gerek Avrupa Üyesi ülkeler, gerek Rusya Federasyonu gerekse Türki Cumhuriyeti olmak üzere bir çok yatırım paketleri var. Türkiye büyüdükçe, geliştikçe bu yatırımların daha da artacağını söylemeliyiz” diye konuştu.
Ceyhan’da depolanan Kuzey Irak petrolünün miktarının 2.8 milyon varile ulaştığını ve ikinci yüklemenin henüz yapılmadığını söyleyen Bakan Yıldız, "lKuzey Irak Petrolleri ile alakalı 2’inci yükleme henüz yapılmış değil. Bu petrol Irak’ın petrolü, Türkiye’nin değil. Bunu satacak olan ihale edecek olan, hangi ülkeye sevk edileceğini belirleyen Irak’ın kendisidir. Bu yüzden depolanmasından sonra günlük 100 bin varillik Kuzey Irak petrolünün sevkıyatının devam ettiğini söylemem lazım. 2.8 milyon varil civarında şuanda depoladığımız bir rakam var. Onlar sattıkça bizde onun sevkıyatını yapacağız. İhalesini yapan Türkiye değil, hangi ülkeye hangi şartlarda satmışlardır biz bunu bilmiyoruz. Ama önemli gördüğümüz bir konu var. SOMO’ya, Merkezi Irak Hükumetine her türlü sevkıyatlar üretilip ve iletilen miktarlar; çünkü hem Erbil’in hem de Bağdat’ın hukukunu ilgilendirdiği için bu bilgiler verilmektedir ve bu bilgilendirmeler devam edecektir. Türkiye üzerine düşeni yapmaya devam edecektir. Irak’ın her hangi bir bölgesinde eğer bir petrol üretiliyorsa bu iletilecektir. İletilen petrolde mutlaka sevkıyatı yapılıp tüketilecektir. Bu genel bir kuraldır. Türkiye pozitif tutumunu devam ettirmeye inşallah çalışıyor" dedi.

"SON YAĞIŞLAR ENERJİ SEKTÖRÜNÜ SEVİNDİRDİ"
Son yağışların enerji sektörünü sevindirdiğini söyleyen Bakan Yıldız, "Geçen yılın üretim rakamlarına baktığımızda üretim rakamlarının hala geçen yılın üretimi açısından neredeyse yarı rakamlarında olduğunu söylemem lazım. Yani 2013 ve 2014 yılı karşılaştırmalarında biz elektrik üretimi olarak özellikle nisan ve mayıs ayları itibari ile baktığımızda geçen yılın yarı rakamlarındayız. Yağış olduğu kadar bu rakamlar artacak. Ama suyumuzu enerji arz güvenliğiyle alakalı bir sıkıntımız yoktur, elektrik üretimiyle alakalı bir sıkıntımız yoktur. Sudan elde edilecek elektriğin oranıyla, diğer enerji kaynaklarından elde edilecek oranlarda tabi ki de değişme olacaktır. Ani yağışların elektrik üretimi için de çok büyük katkılar koymadığını söylemem lazım. Sürekli ve sürdürülebilir yağışların katkı koyduğunu söylemem gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Barajların doluluk oranıyla ilgili Bakan Yıldız, rakamlara bakıldığında geçen yılın rakamlarında bulunmadığını söyleyerek Yıldız "Biz elektrik üretimiyle alakalı gerek suyun gerekse elektriğin tasarruflu kullanılmasını öneriyoruz. Bu enerji sıkıntımızın olduğu anlamına gelmiyor enerji üretimiyle ilgili sıkıntımız yok. Özellikle bu yağışlarda Fırat ve Keban Havzası’nın daha çok dolu olmasının ana barajların da yüzde 60’ının buralarda olduğunu biliyoruz" dedi.

"HES PROTESTOLARINDA YAŞANANLAR DOĞRU DEĞİL"
HES protestolarında yaşananlarla ilgi bir soruyu cevaplayan Bakan Yıldız, "Protesto eden iyi niyetli vatandaşımıza, o teyzemize yapılanın da kesinlikle doğru olmadığını söylemem lazım. Protesto başka, şiddet başkadır. Herkes fikirlerini her hangi bir şüpheye dönüştürmeden söyleyebileceklerdir. Bizim amacımız ister kömürle alakalı, ister suyla alakalı, ister diğer enerji kaynaklarıyla alakalı yerli üretim olmasına gayret ediyoruz. Yerli üretimlerin de yeşili koruyarak, yeşile rağmen değil yeşille beraber, çevreye rağmen değil çevreyle beraber üretilmesini istiyoruz. Biz çevreyle beraber projelerin gerçekleşebileceğini inanıyoruz. Ama karşılıklı anlayışın, birbirimizi anlamanın, yerli kaynaklardan üreteceğimiz elektriğin de önemli olduğunu söylemem lazım" ifadelerini kullandı.
Ceyhan’daki depolama kapasitesi hakkında bilgiler veren Bakan Taner Yıldız, "Kuzey Irak’ın Ceyhan’daki depolama kapasitelerinin arttırılması ile herhangi bir talep yok. Bizim de öyle bir çalışmamız yok. Böyle bir çalışmaya gerek de yok. Normal üretilen iletilir, iletilen de sevkıyatı yapılır ve tüketilir. Petrolün sahibi olan Irak’ın kendisidir. Satacak olan da Iraklılardır" ifadelerini kullandı.

"TAHKİME GİTMEDEN ÇÖZÜLEBİLİR"
Irak’ın tahkim başvurusunda bulunulup bulunulmadığı ile ilgili olarak Yıldız, "Tahkim başvurusu dosyası bize 21 Mayıs’ta erildi. Bize de 2 gün önce dosyası geldi. Irak Türkiye aleyhine açtığı tahkim davasında kendi hakemini atadı. Türkiye’nin de hakemini atamasıyla ilgili süre var o süre içinde atayacak. Daha sonra da 3. Hakem üyesi başkan olarak da o hakem heyeti atanacak. Biz herhangi bir tahkime gitmeksizin de iki kardeş ülkenin birbirini anlayabileceğini ve bizim de anlatacaklarımızın olduğunu kendilerine her vesile ile belirtiyoruz bu manada ciddi bir sıkıntının oluşabileceği kanaatinde değilim" dedi.
Geçen hafta atılan imzayla Türkiye’nin TANAP’taki payının yüzde 20’den yüzde 30’a çıktığını belirten Yıldız, " Bu hisse Türkiye için yeterlidir. Türkiye bu manada 2018’in sonuna kadar TANAP’taki bütçesini korumayı amaçlamaktadır" ifadelerini kullandı.
(İHA)