BIST 9.916
DOLAR 32,54
EURO 34,92
ALTIN 2.442,84
HABER /  GÜNCEL

25 Nisan 2012 Basın Özeti

İngiltere'nin yeniden resesyona girmesinin sorumlusu hükümet, Murdoch'un, 'siyasetçiler peşimi bırakmıyordu' yakınması, Asya'da silahlanma yarışı ve Temel Reis'e enerji için ıspanak yerine pancar tavsiyesi.

Abone ol

''B Planı nerede'' manşetiyle çıkan Independent, İngiltere'nin yeniden resesyona girdiğinin açıklanmasının ardından Maliye Bakanı George Osborne ve hükümetin stratejisinin daha yüksek sesle sorgulanmakta olduğunu yazıyor.

Guardian da, ''1975'te olduğu gibi: İngiltere yeniden resesyona girdi'' diyor ve İşçi Partisi'nin ekonominin küçülmesinden hükümetin hızlı ve derin kesintilerle yeni vergilere dayalı ''ekonomik büyüme politikası''nın sorumlu olduğu eleştirisini aktarıyor.

Gazete başyazısında, Cameron hükümetinin göreceli olarak krizden çıkmakta olan bir ekonomi devraldığını kaydederek, şöyle devam ediyor:

''Sonra yere serdi ekonomiyi. Dün açıklanan resesyonu George Osborne yarattı. Bu bütün başarısızlıkları arasında en göze batanı. Yatırımların patlayacağını söyledi, olmadı. İhracata dayalı bir büyümeden söz etti, hala bekliyoruz. Son iki yıldır ekonomiyle, çoğu gözlemcinin başarısız olacağını öngördüğü bir kumar oynandı. Başarısız oldu, ama bedelini hükümet değil, okullarından yeni mezun olanlar, devletten yardım alanlar ve toplumun yoksul kesimleri ödüyor'' diyor.

Cameron, Murdoch'la görüşmelerini gizledi mi?

Hükümetin olumsuz haberlerle manşetlere çıktığı tek konu ekonominin durumu değil bu sabah.

Murdoch grubuyla Cameron hükümeti arasındaki bağlara ilişkin ortaya çıkan yeni ayrıntılar Daily Telegraph'ın manşetinde.

Gazete, Cameron'un medya devi Rupert Murdoch'la daha önce açıkladığından daha fazla biraraya geldiğinin ortaya çıktığını yazıyor.

Murdoch'un siyaset ve kamunun medyayla ilişkilerini soruşturan bağımsız komisyona sunduğu ajandası, Cameron'un iki kez görüştüğünü söylediği medya patronuyla en az yedi kez biraraya geldiğini ortaya koyuyor.

Başbakanlık kaynakları, Cameron'un ''ikili görüşmeleri'' beyan ettiğini, medya devinin ise, muhtemelen farklı nedenlerle aynı ortamda bulunmalarını da ''toplantı'' gibi kaydetmiş olabileceğini söylüyor.

Murdoch'un hissedarı olduğu BSkyB'nin tamamını alma girişimleri sırasında kolaylaştırıcı bir rol oynadığı öne sürülen BSkyB ihalesinden sorumlu hükümet üyesi, Kültür, Medya ve Spor Bakanı Jeremy Hunt ise muhalefetin istifa baskısı altında.

Kriz ilk kurbanını dün aldı. Murdoch'un ekibiyle elektronik posta yazışmalarında gizli bazı bilgileri aktardığı iddia edilen Hunt'ın danışmanı Adam Smith ''haddini aştığını'' kabul ederek görevinden istifa etti.

Guardian, Hunt'ın parlamentoyu bilgilendirdiği oturumda söz alan İşçi Partisi milletvekili Dennis Skinerr'in, ''Danışmanınız şimdi işini kaybetti. Bu, 'evin havalı çocuğu başını belaya soktuğunda uşak kovulur' tezini doğrulamıyor mu'' diye çıkıştığını aktarıyor haberinde.

'Siyasiler peşimi bırakmıyordu'

Murdoch'un sahibi olduğu Times gazetesi de, medya devinin sözlerini manşete taşımış. Murdoch, komisyondaki ifadesinde ''hiçbir başbakandan hiçbir şey istemediğini'' savunurken, siyasetçilerin kendisinin desteğini kazanmak için çaba harcadıklarını söylüyor.

Gazetenin yine birinci sayfasında Murdoch'un eski başbakanlardan Gordon Brown'ı ''dengesizlikle'' suçladığı ve sahibi olduğu Sun gazetesi İşçi Partisi yerine Muhafazakarları desteklediğini açıklayınca kendisine ''bunu savaş ilanı sayarım, dolayısıyla ben de size savaş açarım'' dediğini öne sürüyor. Brown'ın iddiayı yalanladığı haberdeki ayrıntılar arasında.

Asya'da silahlanma yarışı

Independent, Pakistan'ın geçen hafta füze denemesi gerçekleştiren Hindistan'ın peşinden giderek kendisinin de bir deneme gerçekleştirdiğini açıkladığını yazıyor.

Gelişmenin Asya'daki silahlanma yarışının tüm hızıyla devam ettiğini ortaya koyduğuna dikkat çekilen haberde, Pakistan'ın dünyanın en hızlı büyüyen nükleer silah envanterine sahip olduğu kaydediliyor.

Pakistan ve Hindistan 1947'den bu yana üç kez savaşmışlardı. İki ülke 2002 yılında da savaşın eşiğine gelmişlerdi.

Independent, füze denemelerini sıklıkla gerçekleştiren Pakistan ve Hindistan'ın Kuzey Kore'nin hedef olduğu kınama ve tepkilerle karşılaşmadığının altını çizerken, şöyle devam ediyor:

''Asya milyarlarca dolarlık silah yarışının odağına oturmuş durumda. Londra merkezli Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü Asya ülkelerinin silahlanmaya harcadıkları paranın ekonomik krizle boğuşan Avrupa ülkelerinden bu yıl daha fazla olacağını duyurdu. Enstitü, sadece Hindistan, Çin ve Pakistan'ın değil, Endonezya, Japonya, Malezya, Singapur, Güney Kore, Tayland ve Vietnam'ın da silahlanmaya ciddi bütçeler ayırdıklarını söylüyor.''

Temel Reis'e pancar tavsiyesi

''Safinaz'ın aşkını kazanmak için ihtiyacın olan enerji ıspanakta değil, pancarda'' diye sesleniyor Temel Reis'e Daily Telegraph.

''Çizgi film kahramanı Temel Reis, ne zaman enerjiye ihtiyaç duysa bir yerlerden ıspanak bulurdu, ancak şimdi bir araştırma, eğer pancarı tercih etseydi daha iyi olurdu'' ifadesiyle başlayan haberinde gazete, bilim insanlarının pişmiş pancar yiyen sporcuların yarışmalarda daha iyi performans gösterdiklerini tespit ettiklerini aktarıyor.

Habere göre, bunun nedeni sporcu performansını arttırdığı bilinen nitratın pancarda yüksek miktarda bulunması.

Amerika Birleşik Devletleri'nde St Luis Üniversitesi'nde yapılan araştırma kapsamında, 11 sağlıklı gönüllüden koşu bandında koşmaya başlamadan önce 200 gram pişmiş pancar yedirilmiş.

Aynı gruba ikinci kez koşmadan önce ise pancarla benzer kaloriye sahip olan, ama içinde nitrat bulunmayan kızılcık meyvesi yedirilmiş.

Kızılcık yedikten sonra saatte 11,9 kilometre koşan gönüllüler, pancar yedikten sonra yaklaşık yarım kilometre daha hızlı, 12,3 kilometre koşmuşlar.

Pancarın barındırdığı nitratın, dayanıklılığı arttırdığı ve kasların daha verimli kullanılmasını sağladığı kaydediliyor.