BIST 10.107
DOLAR 32,25
EURO 34,82
ALTIN 2.425,00
HABER /  GÜNCEL

24 Haziran İngiltere Basın Özeti

Financial Times, IŞİD Türkiye sınırındaki Azaz kentini ele geçirirse, Suriye'deki diğer muhalif gruplara yardımı kesebilir diyor. Patrick Cockburn ise Irak'ta yeni bir hükümet için geç kalındığını yazıyor.

Abone ol

Financial Times, IŞİD militanlarının Suriye ve Irak arasında kendi hakimiyet alanını yaratarak, bölgedeki sınırları yok etmeye çalıştığını yazıyor. Gazete IŞİD'in bu taktikle rakiplerine gelecek yardımları bastırabileceğini ve engelleyebileceğini ifade ediyor.

Haberde, bu durumun Suriye'deki diğer muhalifleri bastırabielceği endişesine de yer veriliyor. Financial Times, Türkiye sınırındaki Azaz kentinin IŞİD'in eline geçmesi halinde, örgütün diğer muhalif gruplara yardımı engelleyebileceğini belirtiyor.

Gazeteye konuşan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdülrahman, şunları diyor:

"IŞİD için şu anda en önemli şey Suriye ve Irak sınırlarını birleştirmek. Asıl hedef bu. ... Örgüt böylece kontrol ettiği alanı Halep'ten Irak-İran sınırına kadar genişletmek istiyor."

Haberde ayrıca, Suriye sınırındaki kasabaları ele geçiren örgütün sıradaki hedefinin Hadisa kentindeki baraj olduğu belirtiliyor. Bu barajın Irak için önemli bir enerji ve su kaynağı olduğu da vurgulanıyor.

'Kerry geç mi kaldı?'

Independent gazetesi, Irak'taki krizi "Kerry'nin çabaları Irak'ı kurtarmakta geç mi kaldı?" başlıklı bir yazıyla ele alıyor. Patrick Cockburn'ün kaleme aldığı yazıda, IŞİD'in Ürdün ve Suriye sınırındaki başarılarının bölünme korkusunu tetiklediği belirtiliyor.

Cockburn, Irak'ın 1947'lerdeki Hindistan'ı andırdığını yazıyor ve hindistan'ın o dönemde yaşanan katliamlar nedeniyle geçirdiği demografik değişimi hatırlatıyor.

Obama ve Kerry'nin Sünni, Şii ve Kürtlerin ortaklaştığı bir yönetim önerdiğini ifade eden Cockburn, bu çözüm için geç kalınmış olabileceğini söylüyor.

Gazeteci, Sünni ağırlıklı bölgelerde çoktan Irak hükümeti kontrolü kaybettiğini ve güç paylaşımı söz konusu bölgeler için bir anlam ifade etmeyebileceğini belirtiyor.

Yazıda Iraklı yetkililerin açıklamalarına da yer veriliyor. Buna göre Maliki, ABD'den IŞİD'in eğitim kamplarına hava operasyonu yapmasını istiyor ancak Kerry herhangi bir sivil ölümünün önüne geçmek için çok dikkat ettikleri cevabını verdiği belirtiliyor.

IŞİD'in Şiilerin dine ihanet ettiklerine inandığını ve onların ölümü hak ettiğini düşündüğünü kaydeden Cockburn, bu nedenle de güçlerin paylaşıldığı bir Irak yönetiminin çözüm olamayacağını söylüyor.

'Irak'taki silahlar Suriye'ye taşınıyor'

Times gazetesi "IŞİD ele geçirdiği Amerikan silahlarıyla terör saçıyor" başlıklı bir haberle, Irak'ta yaşananları ele alıyor. Haberde, IŞİD'in Irak'ta ele geçirdiği Amerikan askeri araçlarını Suriye'de kullandığı yazıyor.

Gazete, bunun IŞİD'in bölgede yarattığı tehdide delil olduğunu belirtiyor. Gazeteye konuşan İslam Ordusu muhaliflerinden Abdurrahman El Halabi, Halep'te "kurtardıkları" bölgelerin IŞİD tehdidi altında olduğunu söylüyor.

Haberde, IŞİD'in Ürdün'ü tehdit eden videolar yayımladığı ve Ürdün sınırına giderek yaklaştığı, Ürdün'ün ise sınırdaki güvenliği güçlendirdiği belirtiliyor.

Financial Times da, Suriye ve Irak'taki çatışma alanların arasındaki bağlantının giderek daha görünür hale geldiğini söylüyor. Bazı muhaliflerin gazeteye yaptığı açıklamaya göre, Irak'taki ABD üslerinden alınan tank ve diğer askeri araçlar artık Suriye'de kullanılıyor.

Ürdün sınırında alarm

Daily Telegraph gazetesi, IŞİD'in Ürdün sınırına dayandığını yazıyor. Haberde, Irak'ın batı sınırının tamamen örgütün kontrolüne geçtiği belirtiliyor.

Merkezi Irak hükümetinin Suriye'yle tek bağlantısının Rabia sınır kapısı olduğu kaydedilen haberde, bu kapının Kürdistan Bölgesel Yönetimi topraklarında olduğu da vurgulanıyor.

Ürdün kralı Abdullah'ın Arap baharından etkilenmediğini ifade eden gazete, ülkeye yönelik İslami operasyon tehlikesinin arttığını belirtiyor.

Gazete, Irak hükümetinin Kürt peşmergeleri ve İran Devrim Muhafızları ve ona bağlı El Kudüs ordusundan yardım isteyerek IŞİD'in Bağdat'a yönelik ilerlemesini yavaşlattığını söylüyor.

Mısır'daki gazetecilere hapis kararı

Guardian gazetesi ise manşete Mısır'da hapis cezası verilen gazetecileri taşımış. Gazete, Mısır'daki muhalefet yasağının bedelinin gazetecilere ödetildiğini yazıyor.

El Cezire muhabirlerine verilen yüksek cezaların uluslararası kamuoyunda öfkeye yol açtığını belirten gazete, Kerry'nin kararı "kan dondurucu ve gaddar" olarak tanımladığını, Cameron'ın ise kararı kınadığını yazıyor.

Gazetenin baş yazısında da Mısır'da verilen karar "Gazetecilerin terörist aktivitelere yardım ettiği iddiası komikti, Mahkeme'nin bu kişileri ibret olsun diye cezalandırdığı hissi ise çok güçlüydü" sözleriyle eleştiriliyor.