BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.390,95
HABER /  GÜNCEL

23 Ocak 2013 Basın Özeti

İngiltere’de yayınlanan gazetelerin hepsinin manşetinde, İngiliz Başbakan Cameron’ın bugün AB üyeliğinin referanduma götürülmesi üzerine yapacağı konuşma var. Davos Zirvesi, İsrail seçimleri ve Suriye’de savaşan tarafların hamleleri diğer başlık konuları.

Abone ol

İngiltere’de yayınlanan gazetelerin hepsinin manşetinde, İngiliz Başbakan David Cameron’ın bugün Avrupa Birliği üyeliğinin referanduma götürülmesi üzerine yapacağı konuşma var. Davos Zirvesi, İsrail’de yapılan seçimler ve Suriye’de savaşan tarafların karşı hamleleri öne çıkan diğer haber ve yorum konuları.

Financial Times, İngiltere Başbakan David Cameron’ın, Avrupa Birliği üyeliğini referanduma sunmayı kabul ettiğini manşetten duyuruyor.

Gazetenin politika editörü George Parker, Cameron’ın böylece, partisi içindeki AB karşıtlarının isteğine boyun eğdiğini yazıyor.

Başbakan’ın, 2015 seçimlerinden önce referandum tasarısını hazırlamayı, 2017’deyse referanduma gitmeyi içeren bir takvim sunacağını belirten Parker özetle şöyle diyor:

“Referandum hiçbir zaman olmayabilir. Cameron 2015’te tam çoğunluk kazanamayabilir; üstelik ne hükümet ortağı Liberal Demokratlar ne de İşçi Partisi muhalefeti bu fikri desteklemiş değil.”

Analizde, Cameron’ın bir yandan da partisi içindeki Avrupa Birliği taraftarlarını, İngiltere iş dünyasını ve Amerika Birleşik Devletleri’ni gözeterek AB’ye övgü dolu ifadeler kullanacağı belirtiliyor.

Guardian gazetesinde Patrick Wintour, Cameron’ın esas amacının Avrupalı liderlerle üyelik şartlarını yeniden masaya yatırmak olduğunun altını çiziyor. Fakat Başbakan’ın girdiği bu yolun farklı yollara çıkabileceğini dile getiriyor:

“Eğer yeniden yapılacak müzakerelerde uygun şartlara varamadığına inanırsa, İngiltere’nin AB’yi terk etmesini önermek zorunda kalacak. Aynı şekilde, eğer öne sürdüğü şartlar İngiltere halkı tarafından reddedilirse ‘öyleyse, güle güle’ demek zorunda kalacak.”

Times gazetesi, birçok bakanın bile bu konuşma nedeniyle uluslararası yatırımcıların İngiltere ekonomisi hakkında şüpheye düşmesinden endişe ettiğini yazıyor.

David Wighton’ın aktardığına göre, bakanlar yatırımcıları arayarak, konuşmanın parti içindeki muhalifleri teskin için yapıldığını söylemeye hazırlanıyor.

Davos Zirvesi

Independent gazetesinin başyazısı, İsviçre’nin Davos kasabasında yapılan Dünya Ekonomik Forumu’na ayrılmış.

“İklim değişimi sonunda yeniden gündemde” başlıklı yazıda; küresel büyüme, avro krizi ve Orta Doğu gibi konuların arasında küresel ısınmanın da ele alınacak olmasının “sevindirici” olduğu vurgulanıyor.

Guardian’ın başyazısının tonu ise oldukça sert. Başyazıda, Davos’ta her yıl yapılan zirveye katılanlar “Hatalılar Kulübü” diye nitelendiriliyor:

“Anlarsınız ki ‘Kaybedenler Kulübü’ demiyoruz. Çünkü çöküşün ortasında bile zenginlerin durumu gayet iyi.”

Dünya Ekonomik Forumu’nda önerilen tasarruf tedbirlerine dayalı çözümlerin Yunanistan, İspanya ve Portekiz örneğinde görüldüğü gibi işe yaramadığını vurguluyor Guardian.

“Davos ideolojisinin” aksine ulusal devletlerin ekonomilerde daha fazla söz sahibi olduğuna dikkat çeken gazete şöyle diyor: “Ortaya eşitsiz küreselleşme diye bir şarlatanlık sürerek, kendi ideolojilerine karşı geri tepmelerin yaşanması için ortamı yaratmış oldular.”

İsrail’de seçimler

İsrail’de dün yapılan ve sonuçları bugün açıklanacak olan seçimler, bütün İngiliz gazetelerinde haber konusu.

Independent gazetesinin haberi ise ilgi çekici. Sağ koalisyonun lideri Binyamin Netanyahu’ya desteğin düştüğüne işaret edilen haberde, Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşimlerinde yaşayan seçmenlerin sesine kulak veriliyor.

Geçen yıl kurulmasına rağmen 12 sandalyeyi garantileyen radikal sağcı Yahudi Evi partisini destekleyen bir seçmenin şu sözleri aktarılıyor:

“Bu küçücük bölgede Filistin devleti için yer yok. Irak’taki Kürtler gibi özerklikleri olmalı ama bu ‘iki devlet’ sözleri saçma. Filistinlilerin zaten Ürdün’de bir devleti var.”

Esad’ın ‘dişi aslanları’

Suriye’yle ilgili bir Independent haberi, 20 ayı aşkın süredir devam eden isyanla başa çıkmaya çalışan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın “dişi aslanları” üzerine.

İsyancılara karşı oluşturulan “Ulusal Savunma Gücü” adlı milis gücü içinde, kadın muhafızların da yer aldığı anlatılıyor haberde. Kadın muhafızların Humus ve Şam’da rejim yanlılarının yaşadığı bölgelerde devriye gezdiği belirtiliyor.

Suriye uzmanı Emile Hokayem, “Esad’ın halktan militan olmasını istediğini” ifade ediyor. Uzman, yeni kişilere sadece operasyonları sürdürmek için değil, kendi toplumuna moral aşılamak için de ihtiya duyduğunu anlatıyor.

Bir muhalif ise İslamcı çizgideki Özgür Suriye Ordusu’nun kadın cesetlerini göstermesini yanlış bulmakla birlikte, “silahlı kadınların da hedef olduğunu” söylüyor.

Times gazetesi, Suriye güvenlik güçlerinin saflarında Iraklı ve Lübnanlı Şii militanların da yer almaya başladığını haber veriyor.

Gazetedeki başka bir haberdeyse, Türkiye sınırındaki Rasulayn’nda Kürt milislerle Özgür Suriye Ordusu arasında bir haftadır devam eden çatışmaların endişe uyandırdığı belirtiliyor.

Martin Fletcher imzalı haberde, Kamışlı bölgesindeki petrol tesisleri üzerinde hak iddia eden iki Arap aşiretinin ve muhtemelen Türkiye’nin İslamcı militanları desteklediği aktarılıyor.

Çatışmalarda şimdiye kadar 50 kişinin hayatını kaybettiği, Rasulayn’ın etrafındaki bütün yolların tutulduğu ve Suriye hükümet güçlerinin aylar önce bölgeden çekildiği de haberde verilen ayrıntılar arasında.