BIST 10.320
DOLAR 32,22
EURO 35,14
ALTIN 2.467,27
HABER /  GÜNCEL

22 Şubat 2012 Basın Özeti

İngiltere basını, Euro Bölgesi'nin Yunanistan'a verilecek 130 milyar euroluk kurtarma paketi üzerinde uzlaşmasına ilişkin haber ve yorumlara geniş yer ayırıyor.

Abone ol

İngiltere basını, Euro Bölgesi'nin Yunanistan'a verilecek 130 milyar euroluk kurtarma paketi üzerinde uzlaşmasına ilişkin haber ve yorumlara geniş yer ayırıyor.

Financial Times gazetesi, Atina'nın şart koşulan reformları uygulamaya başlamak için Şubat ayı sonuna dek, yani sadece dokuz gün süresi bulunduğunu yazıyor. Financial Times, sert koşulları ve bu koşulları yerine getirmek için verilen sürenin az olmasını, Atina ile troyka arasındaki karşılıklı güven eksikliğine bağlıyor.

Gazete, Yunanistan'ın bundan iki yıl önce 110 milyar euroluk ilk kurtarma paketini almak için verdiği sözleri yerine getirmediğini hatırlatıyor ve ekliyor: Yunan maliye bakanı Venizelos'un iyimser açıklamalarına rağmen, bir çok ekonomi uzmanı anlaşmanın Yunanistan'ın iflasını önleyip önlemediğini sorguladı.

Guardian gazetesi de Euro Bölgesi'nin erimesi durduruldu belki ama bedelini Yunanlılar ödeyecek, yorumunu yapıyor ve şöyle devam ediyor: Kurtarma paketi aslında tüm tarafları sıkıntıya sokacak: Hem Yunanlıları, hem Yunanistan'daki özel sektörü hem de Avrupa Merkez Bankası gibi borç verenleri. Guardian ayrıca Avrupalı politikacıların olumlu karşıladıkları anlaşmanın Yunan vatandaşının kemer sıkma önlemleri altında beş yıl daha geçirecek olması anlamına geldiğini vurguluyor.

Independent gazetesinin baş yazısının başlığı "Bu, Euro Bölgesi'ndeki satranç oyununda bir hamle, sadece." Hayati önem taşıyan bir noktanın eksik olduğunun belirtildiği makalede, Yunanistan'ın resesyonda beşinci yılını geçirmekte olduğuna dikkat çekiliyor:

"Yunan ekonomisinin derhal bir doz adrenaline ihtiyacı var. Bunu sağlamak için Avrupa'nın Marshall tarzı altyapı harcama planı hazırlaması gerek. Atina'nın borçlarını ödemek için akıtılan paralar gözönüne alındığında bu, çok cüzi kalacak bir meblağ. Bu olmadan, Yunanistan resesyon ve kemer sıkma önlemleri sarmalına dolanmış halde."

Times gazetesinin görüşü de farklı değil. "Yunanistan için hazırlanan kurtarma paketi belki iflası önledi ama ülkenin ekonomik zayıflıklarının aşılmasını sağlamadı." diyor gazete.

Independent gazetesi yazarlarından Patrick Cockburn, Atina'dan gönderdiği haberde Yunan halkının kemer sıkma önlemlerini kaldıramaz hale geldiğini yazıyor:

Yunanistan'da iyi eğitimli ama az paraya çalışan bir çok kişinin önümüzdeki bir kaç ay içinde işsiz kalmayı beklediğini aktaran Cockburn, "Bir zamanlar intihar oranlarının en düşük olduğu ülke, Yunanistan'dı, şimdiyse en yüksek oranlar burada görülüyor." diyor.

"Başkent Atina'da ruh sağlığı çalışanları Sağlık Bakanlığı binasını işgal etti, ağır kesintilerin hasta bakımına yıkıcı bir etkisi olacağını savundu. Protestocular, kriz nedeniyle intihar oranlarının yüzde 40'a ulaştığını söylüyor."

Suriye’de kriz

Times gazetesi manşetten yer verdiği özel haberde Suriye'deki krizi ele alıyor. Haberin başlığı "Suriye, çocuklarını katlediyor."

Times, muhabiri Tom Coghlan'ın tanıklığında Suriye ordusunun acımasızlığının, masum sivillerin hayatlarına nasıl yıkıcı bir etki yaptığını dile getiriyor. Coughlan, yazısında Humus'ta iki oğlu birden havan topu saldırısında ölen bir annenin fotoğrafını kullanmış: "Hayatta kalan tek oğluna başını yaslamış, gözleri bir tavana takılıp kalıyor, bir iki oğlunun cansız yatan bedenlerine. Olduğu yerde sallanıyor ama tek bir ses çıkarmıyor." diyor Times yazarı. Gazetenin baş yazılarından birinin başlığı ise: İnsanlığa karşı suç.. Times, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevkedilmesi gerektiğini yazıyor.

Financial Times gazetesi ise Obama yönetiminin dün ilk kez Suriyeli isyancılara doğrudan yardım sağlanabileceğini ima eden ifadeler kullandığına dikkat çekiyor. Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victor Nuland, en doğru yaklaşımın siyasi bir çözüm olduğunu belirtirken, "Cumhurbaşkanı Esad baskılara boyun eğmezse, ek önlemleri gözönüne alabiliriz." diye konuşmuştu.

Independent yazarlarından Kim Sengupta ise Antakya'dan gönderdiği haberde, Suriye güçlerinin isyancıların fiilen kontrolü sağladıkları, Türkiye sınırına yakın noktalara saldırı başlattığını yazıyor.

Yazar, burada Türkiye'den Suriye'ye güzergahların devrimcilere malzeme sağlamakta kullanıldığını belirtiyor ve çatışmaların bu güzergahlardan kimilerinin kapanmasına neden olduğunu dile getiriyor.

Somali’ye ‘istikrar fonu’

Guardian gazetesinin manşet haberi, Somali'ye ilişkin özel bir haber. "İngiltere, Somalili isyancılara hava saldırısı seçeneğini değerlendiriyor." diyen Guardian, Somali'deki korsanlar ve İslamcı isyancıların kaygı yarattığını belirtiyor: İngiltere ve Avrupa Birliği ülkelerini endişelendiren bu durum yetkilileri bu grupların lojistik merkezleri ve eğitim kamplarına yönelik hava saldırısı düzenleme olasılığını düşünmeye yöneltti.

Savaş planlarının şimdilik çekmecede tutulduğunu belirten Guardian, bu tablonun İngiltere hükümetinin huzursuzluğunu gözler önüne serdiği yorumunu yapıyor.

Guardian ayrıca yarın İngiltere hükümetinin evsahipliğinde Londra'da Somali konulu uluslararası bir konferans düzenleneceğini hatırlatıyor.

Guardian askeri bir saldırı olasılığının gündeme getirilmesi halinde kabul edeceği düşünülen ülkeleri ise İngiltere'nin yanı sıra Hollanda, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri olarak sıralıyor.

Daily Telegraph da yine özel haberinde Londra'da düzenlenecek konferansta oluşturulacak "istikrar fonuna" İngiltere'nin 20 milyon sterlin katkı sağlayacağını, söz konusu fonun yeni hükümetin, El Kaide'den kazanılan bölgeleri koruması için harcanacağını yazdı.

Munch Sotheby’s salonuna geliyor

İngiltere gazeteler, dünyaca ünlü müzayede salonu Sotheby's'in bu yıl alışılmadık bir eseri sanatseverlerin beğenisine sunacağını duyuruyor.

Norveçli ressam Edward Munch'ın "Çığlık" adlı eseri, Mayıs ayında New York'ta müzayedeye çıkarıldığında sanat dünyasında sarsıntı yaratmaya aday. Independent gazetesi, eserin 80 milyon dolara alıcı bulmasının beklendiğini yazıyor.

Gazeteye bilgi veren Sotheby's yetkilileri ise eserin fiyatının 80 milyon doları dahi aşabileceğini söyledi.

"Modern zamanların Mona Lisa'sı" diye anılan Çığlık'ın dört versiyonu bulunuyor. Kalan üç versiyon da Norveç'te sergileniyor.