BIST 10.677
DOLAR 32,26
EURO 35,04
ALTIN 2.442,36
HABER /  GÜNCEL

22 Aralık 2010 Basın Özeti

Euro bölgesinin borç krizine Çin yardımı ve Latin Amerika örneği, Julian Assange'ın önümüzdeki yıl yayımlanacak otobiyografisi ve Amerikan ordusundan Obama yönetimine Pakistan'da operasyon baskısı

Abone ol

Financial Times, Euro bölgesindeki borç krizine geniş yer ayırıyor.

Gazetenin ilk sayfasından verdiği habere göre, Çin Avrupa'nın ekonomik istikrarına yönelik borç krizinin merkezindeki ülkelerden bono almayı da içeren girişimlerde bulunacak.

İsminin saklı tutulmasını isteyen Avrupalı üst düzey yetkililer, gazeteye verdikleri bilgilerde Çin'in başbakan yardımcısı Wang Quishan'ın ülkenin "eğer gerekirse" Avrupa'nın istikrarı için girişimlerini artıracağı sözünü verdiğini de belirtiyor.

Haberde öne çıkan satırlar şöyle: "Avrupalı yetkililer, Çin'in bono alımlarını herhangi bir koşula bağlamadığını ancak ülkenin Avrupa Birliği'den kendisini 'market ekonomisi' olarak tanımasını ve uzun süredir yürürlükte olan bir silah ambargosunu kaldırmasını istediğini söylüyor."

Euro'ya Latin Amerika örneği

Gazetenin, Euro bölgesinin borç kriziyle ilgili diğer analiz haberinde ise, 30 yıl önce Latin Amerika'da yaşanan krizden ders alınabileceği yazılıyor.

Habere göre, iki durum arasındaki üç çarpıcı benzerlik, borçlanmanın ülkelerin kontrol edemediği para birimleri üzerinden yapılmış olması, borç krizlerinin uzun süren kolay kredi alımı dönemlerinden sonra gelmesi ve her iki borç krizinin de Büyük Buhran'dan sonra en kötü küresel kriz olarak tanımlanan dönemlere denk gelmesi.

Haberde, Latin Amerika krizinin kronolojisine benzer bir durum geçerli olursa, Euro bölgesinin borç krizinin de yıllarca sürebileceği uyarısı da yapılıyor.

'Irak'ta hükümet gene zayıf'

Guardian ise, Irak başbakanı Nuri el-Maliki'nin dün onaylanan yeni hükümetine dair karamsarlığı sayfalarına taşımış.

Haberde, uzun süren tartışmalar sonrası oluşturulan hükümetin çok az grubu tatmin ettiği ve ülkenin Sünni azınlığının hükümette anlamlı bir rol oynayıp oynayamayacağına dair soru işaretlerinin devam ettiği yazıyor.

Haberde öne çıkan satırlar şöyle: "Pazarlık süreci Irak'ın mezhepsel bölünmelerinin büyüklüğünü, bölgesel yönetimlerin ve ülkedeki askeri gücünü büyük ölçüde azaltmış olan Amerika Birleşik Devletleri'nin etkisini gösterdi. 29 yeni bakanın ismini açıklayan Maliki, henüz üç önemli bakanlık için isimleri açıklamadı. Bunlar savunma, içişleri ve milli güvenlik bakanlıkları. Ayrıca henüz açıklanmayan 10 daha az önemli pozisyon var. Tüm bunlar temsil ettikleri güç ve Irak'ı etkileme imkanı nedeniyle farklı gruplar tarafından isteniyor."

Guardian'a konuşan Bağdat Üniversitesi'nden analist Profesör Ali Nashmi'de haberde şöyle alıntılanıyor: "Bu hükümet de bir önceki gibi zayıf. Her an patlayabilir. Hedeflerine ulaşamayacak."

'Assange ikiyüzlü'

Times gazetesi, dün röportajını yayımladığı Wikileaks sitesinin kurucusu Julian Assange'ı bu sefer de başyazısına taşımış.

"Egonun varışı" başlıklı yazıda, Assange'ın Guardian gazetesinin İsveç'te kendisine getirilen cinsel taciz suçlamalarını yayınlamasına olan tepkisi ikiyüzlü ve manidar olarak tanımlanıyor.

Yazıda önce çıkan satırlar şöyle: "Wikileaks'in kurucusu kendisini karanlık uluslararası düzene karşı duran cesur bir birey olarak görmekten hoşlanıyor, ancak kendi kurumu bireylerin kaygılarına kesinlikle değer vermiyor. 2008 yılında wikileaks İngiliz Ulusal Partisi'nin aday listesini, kişilerin adresleriyle birlikte yayınlamıştı. Bu yılın geçtiğimiz aylarında ise, wikileaks Afganistan'da Amerikan ordusuyla birlikte çalışan muhbirlerin isimlerini ve evlerinin yerini yayınladı. Bütün bu kişiler de, Assange gibi bireyler. Ancak Assange'ın kendi özel hayatını bu kişilerinkinden ayrı tutması güvenirliğine gölge düşürüyor."

Wikileaks anıları basılıyor

Bir Assange haberi de Independent gazetesinden.

Independent, Assange'ın İngiliz yayınevi Canongate ile otobiyografisini yayınlamak üzere anlaşmaya vardığını yazıyor.

Haberde, Assange'ın, eğer İsveç'e iade edilmezse, Mart ayı itibariyle kitabın metnini bitireceği belirtiliyor.

Yayınevinin kitabın 50 ila 80 bin kopyasını satmayı umduğunu yazan haberde, Assange'ın kitabının wikileaks ile ilgili basılan ilk otobiyografi olmayacağı ve 27 Ocak tarihinde Assange'ın eski yardımcısı Daniel Domscheit'in anılarının yayınlanacağı da hatırlatılıyor.

Obama'ya sınırötesi baskısı

Gazetenin dış haber sayfalarında ise Amerikan ordusunun Obama'ya Pakistan'da daha fazla operasyon düzenlemek için baskı yaptığı haberi yer alıyor.

Haberde öne çıkan satırlar şöyle: "Pakistan'da öfkeyle karşılanması beklenen bir hareketle, Amerikan ordusunun komutanları, Obama hükümetine Pakistan'ın aşiret bölgelerinde saklanan Taliban ve el-Kaide militanlarına karşı sınır ötesi komando operasyonlarını artırma baskısı yapıyor. Eğer uygulanırsa, bu plan dokuz yıldır süren savaşta önemli bir yükselmeyi ifade edecek. Plan aynı zamanda Amerikan savaş güçlerinin hedeflenen 2014 tarihinde Afganistan'dan ayrılmasını sağlayabilecek cesur bir risk."

Haberde ayrıca sınır ötesi operasyonların çok hassas bir konu olduğu ve dolayısıyla şimdilik hem Pakistan hem de Amerikan yetkilileri tarafından bu yöndeki haberlerin red edildiği belirtiliyor.

Kuş sesi çıkaran fare

Daily Telegraph, Japon bilimadamlarının kuş gibi şarkı söyleyebilen bir fare yarattığını yazıyor.

Habere göre, Japonya'nın Osaka Üniversitesi'nde mutasyona yatkın fareler kullanılarak yaratılan hayvanın dilin kaynağına dair araştırmalarda yol göstermesi umuluyor.

Haberde ayrıca bilim adamlarının farklı biçimlere sahip fareler üretmeyi beklediği ve şarkı söyleyen farenin bir yanlışlık olduğu, ancak şarkı söyleme geninin sonraki kuşaklara taşınacağı da belirtiliyor.