BIST 9.699
DOLAR 32,51
EURO 34,91
ALTIN 2.451,95
HABER /  GÜNCEL

2018 seçiminde nasıl oy vereceksiniz mührü nereye basacaksınız?

24 Haziran'da Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için sandık başına gidecek olan Türkiye, iki ayrı oy pusulası ile karşılacak. Peki oy pusulası nasıl geçerli geçerli veya geçersiz sayılacak? “Yalnızca ittifaka oy atılabilir mi? Hem ittifaka, hem de bir partiye oy kullanabilir mi?

Abone ol

Erken seçim kararının açıklandığı günden bu yana sonuca kilitlenen Türkiye seçmeni, 24 Haziran'da sandık başında olacak. Seçmen bu 2018 seçimlerinde Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için, iki ayrı oy pusulasında iki ayrı oy verecek. 24 Haziran 2018 seçimlerinde, ittifaklar oluşturulması, oy kullanma sırasında gelen bir takım ilkler seçmenin aklını iyice karıştırdı. Oy pusulası nasıl geçerli geçerli veya geçersiz sayılacak?  “Yalnızca ittifaka oy atılabilir mi? Hem ittifaka, hem de bir partiye oy kullanabilir mi? gibi sorular kafalarda. Bizde sizler için 2018 seçiminde nasıl oy vereceksiniz mührü nereye basacaksınız, 24 Haziran seçimleriyle gelen ilkleri sizler için derledik. 24 Haziran'da sandık başında sıkıntı yaşamamanız adına, haberi okumanızda yarar var. 

24 HAZİRAN 2018'DE YENİLİKLER NELER? Bunları bilmek, yaşanacak sıkıntılar için öncül bir çözüm olabilir. Bu yıl ilk defa seçmenler yalnızca tek bir partiye değil, aynı zamanda ittifaklara da oy verebilecek. Bu durum oy pusulası üzerinde, birden fazla "EVET" veya "TERCİH" mührünün basılmasına neden olduğundan, oy pusulası üzerinde daha önce geçersiz sayılan birden fazla mühür, bu yıl geçersiz sayılmayacak. Yani üzerinde birden fazla mühür bulunan oy pusulaları, Yüksek Seçim Kurulu kılavuzunda belirtilen şartlar dahilinde, geçerli sayılacak. Aşağıda linki bulunan haberimizde tüm ayrıntılar yer alıyor. Oy kullanmadan evvel mutlaka bakın. 

Ayrıca bu yıl oluşan ittifaklar, seçmenin kafasını daha çok karışıtırdı. Hal böyle olunca ortaya “Yalnızca ittifaka oy atabilir miyiz? Hem ittifaka, hem de bir partiye oy kullanabilir miyiz? "Oylar nasıl geçerli geçersiz sayılacak?" gibi sorular çıktı. YSK'nın yayınladığı kılavuzda, seçimde oyunuz konusunda herhangi bir tereddüte düşmemeniz için her şey ayrıntılı bir şekilde yer alıyor. 

Bu seçimde farklı! İttifaka mı partiye mi basacaksınız işte geçerli geçersiz oylarBu seçimde farklı! İttifaka mı partiye mi basacaksınız işte geçerli geçersiz oylarBu seçimde farklı! İttifaka mı partiye mi basacaksınız işte geçerli geçersiz oylarBu seçimde farklı! İttifaka mı partiye mi basacaksınız işte geçerli geçersiz oylarHABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

Bir diğer yenilik ise, oy pusulalarının üzerinde bulunan mühür. Daha önce, mühürsüz oy pusulaları yüzünden yaşanan sıkıntılar yaşanmayacak. Üzerinde, Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunan oy pusulaları, arkalarında ihmal nedeniyle mühür olmasa dahi geçerli sayılabilecek. 

24 HAZİRAN SEÇİMLERİNDE NASIL OY VERİLECEK? Önemli detaylara değinmekte fayda var. Birden fazla oylama yapılacak olması, ortaya ittifakların çıkması, oy verme konusunda bir takım soru işaretleri oluşturdu.

EĞER SADECE İTTİFAKA OY VERMEK İSTİYORSANIZ; Oy pusulalarında "ittifak alanı" denilen bir alan var. İttifaka oy verecek seçmenlerin bu alana mühür basması durumunda oylar geçerli olacak. Pusulada yalnızca ittifaka mühür vurulmuşsa, oy "ittifak ortak oyları" sütununa yazılıyor. 

TEK BİR PARTİYE OY VERMEK İSTİYORSANIZ; Pusulada yalnızca tek bir partiye mühür basılmışsa, sayım aşamasında oy o partiye yazılıyor. 

  • Pusulada hem ittifaka, hem de tek bir partiye mühür vurulmuşsa, oy o partiye atılmış sayılıyor.
  • Pusulada mühür ittifak bölümüne taşacak şekilde parti alanına vurulmuşsa, oy yine partiye sayılıyor.

Seçmen "ittifak alanında" mührünü isterse yalnızca tek bir partiye basabilir, isterse yalnızca ittifak bölümüne... Ayrıca, hem ittifak bölümüne, aynı zamanda bunun altındaki parti alanlarına da basabilir mührü. 

Siz ister ittifaka, ister partiye veya her ikisine de mühür basın,  birden fazla defa basılsa bile "oy tektir" ilkesi nedeniyle, oy geçerli olacak. 

Seçmen, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak.