BIST 9.680
DOLAR 32,41
EURO 34,45
ALTIN 2.488,61
HABER /  MEDYA

2015'in ilk seçim analizi! Hangi parti ne durumda?

Vatan Gazetesi yazarı Hüseyin Yayman, 2015 için partilerin siyasi analizini yazdı. Yayman'a konuşan Kemal Görmez de partilerin oy oranlarını açıkladı.

Abone ol

MHP, CHP, HDP ve AK Parti'yi 2015'te neler bekliyor? İşte bu sorunun cevabını Vatan Gazetesi yazarı Hüseyin Yayman bugünkü köşe yazısında verdi. Tek tek partileri analiz eden Yayman'ın yazısında bir de seçim sonucu yer alıyor. 

Prof. Dr. Kemal Görmez'le konuşan Hüseyin Yayman, 2015 için partilerin muhtemel oy oranlarını da yazdı. Görmez'in analizine göre seçimde AK Parti yüzde 44, CHP yüzde 25, MHP, yüzde 16, HDP yüzde 8 oy alır.

İşte Yayman'a göre partilerin 2015 akıbetleri: 

MHP ne vaat ediyor?

2015’in ve seçimlerin rahat partisi MHP. Bahçeli, doğru adaylarla yüzde 20’yi zorlayabilir. Ancak bunun için şimdiden başlamaları gerekiyor. MHP’nin hükümetin anti tezini değil, kendi tezini anlatması lazım. Çözüm sürecinde yaşanabilecek bir kırılma MHP oylarında patlama yapabilir.

CHP’nin performansı ve aday tercihi MHP’nin durumunu etkileyecektir. CHP’nin ulusalcıları küstürmesi veya dışlaması sahillerde MHP’ye kayışı beraberinde getirecektir.

HDP barajı aşabilecek mi?

2015’te en çok konuşulacak parti HDP olacak. HDP sözcüleri seçime parti olarak gireceklerini belirtiyorlar. HDP baraja çok yakın ama aşacağının garantisi yok. Parti olarak gireceklerse olağanüstü bir motivasyon ve çalışma gerekiyor. Başarırlarsa sahici bir ana muhalefet partisi olurlar. Görünen o ki HDP cumhurbaşkanlığı seçiminde yakaladığı başarıyla bunu denemek istiyor.

Son dakika da bağımsız adaylarla seçime girerlerse sürpriz olmaz. Son kararı HDP değil, Öcalan verecek. Öcalan’ın önceki kararlarına    bakıldığında HDP’yi eleştirdikten sonra bağımsız aday tercihinde bulunacağını öngörebiliriz.

2015 seçiminde ne olur?

2015 seçimi üç turlu seçimin sonuncusu. 2015 seçimi, yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin turnusolu olacak. Aslında bu iki seçimin sonucu dahi bu yıl yapılacak olan hakkında ciddi ipucu veriyor. Uzmanlar genel tablonun değişmeyeceğini iddia ediyorlar.

Bu meseleyi derin siyaseti bilen Gazi Üniversitesi hocalarından Prof. Dr. Kemal Görmez’e sordum. Bilen bilir, Kemal Hoca reklamı sevmez ama politik okuması doğru olan isimlerdendir. Görmez mevcut şartlarda siyasi tabloda bir değişiklik olmayacağını dile getiriyor. Analizine göre seçimde AK Parti yüzde 44, CHP yüzde 25, MHP, yüzde 16, HDP yüzde 8 oy alır.

Çözüm süreci ne olacak?

Geçen iki yılda çözüm süreci direnç testlerinden başarıyla çıktı. Bunun sonucunda kalıcılaştı ve derinleşti. Son yirmi beş yılda barışın sağlanmasına hiç bu kadar yaklaşılmamıştı. Olağanüstü bir gelişme olmazsa süreç adım adım finale varacak. Seçime eylemsizlikle girilecektir.

Dış politikada eksen kayması olur mu?

Daha önce de söyledim. AK Parti pragmatik bir parti. En büyük avantajı 360 Derece dönebilen bir politik göze sahip olması. Bu bağlamda AB çıpasını asla terk etmeyecek ancak her türlü seçeneği de kaldıraç olarak kullanacaktır. Görünen o ki Ankara, dış politikada romantik iyimserlikten realist ve faydacı bir okumaya geçecektir. 2015, Türkiye’nin bölgesinde özgül ağırlığının ve prestijinin yükseldiği bir yıl olacak.