BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.441,24
HABER /  GÜNCEL

20 devlet başkanı 24 Nisan'da Çanakkale'de

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıldönümü anma törenlerinde 20 ülke, devlet başkanı düzeyinde temsil edilecek.

Abone ol

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıldönümü anma törenleri için devlet başkanlarına yapılan davetlerden 20'si karşılık buldu.

Törenlerde Azerbaycan, Irak, Katar, Pakistan ve Somali'nin de bulunduğu 20 ülkenin devlet başkanı törenlerde hazır olacak. Bu devlet başkanlarından bir kısmı törenlerden bir gün önce İstanbul'da düzenlenecek Barış Zirvesi'nde de yer alacak. Barış Zirvesi'ne katılacak bazı devlet başkanları ise Çanakkale'deki törenlerde bulunmayacak.

PRENS CHARLES ZIRHLIDA KALACAK

Birinci Dünya Savaşı'nda Çanakkale cephesinde Osmanlı İmparatorluğu'na karşı savaşan İngiltere törenlerde Prens Charles tarafından temsil edilecek. Prens Charles 23 Nisan'da İstanbul'da Barış Zirvesi'ne katıldıktan sonra İngiliz donanmasına ait bir zırhlı ile Çanakkale Boğazı'na gelip bir gece kalacak. Türk donanması eşliğinde karaya çıkacak Charles'ı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan karşılayacak.

Prens Charles, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluştuktan sonra sırasıyla Mehmetçik ve İngiliz anıtlarındaki törenlere katılacak. Fransız Anıtı'nda yapılacak törene ise Fransa'dan bakan düzeyinde katılım olacak. Törenlerin ardından Erdoğan, başta Charles olmak üzere tüm katılımcıların onuruna Savarona yatında yemek verecek. Savarona'ya yine askeri gemiler eşlik edecek.

KATILACAK ÜLKELER

Çanakkale'deki törenlere Arnavutluk Devlet Başkanı Bujar Nishani, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Bosna-Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Mladen İvaniç. Katar Emiri Tamim bin Hamad El Thani ile KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu katılacak. Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla bir araya gelip bölgesel meseleleri ele alan Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ise 23 Nisan'daki Barış Zirvesi'ne katıldıktan sonra ülkesine dönecek, Çanakkale'ye gitmeyecek.

İrlanda, Karadağ, Kosova, Makedonya, Mali, Nijer, Pakistan, Senegal, Slovenya ve Somali de devlet başkanı düzeyinde törenlerde temsil edilecek. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov'dan ise davetle ilgili henüz bir yanıt gelmedi.
Afganistan, Gambiya ve Zambiya ise törenlere cumhurbaşkanı yardımcılarını gönderecek.

MECLİS BAŞKANI GÖNDERENLER

Vladimir Putin'in katılmayacağı törenlerde Rusya, Parlamento Başkanı düzeyinde temsil edilecek. Cezayir Ulusal Halk Meclisi Başkanı da Çanakkale'de olacak.
Çanakkale'de çok sayıda askerini kaybeden Avustralya ve Yeni Zelanda başbakanları törenlerde hazır bulunacak. Moldova, Romanya'nın da başbakanlarını gönderdiği törenlerde Suriye Ulusal Koalisyonu, Başkan Halid Hoca'yla temsil edilecek.
Macaristan ve Malta eski cumhurbaşkanı düzeyinde törenlere katılacak.

BAKANLAR DÜZEYİNDE KATILACAKLAR 

Fransa, Güney Afrika Cumhuriyeti, Hırvatistan, Litvanya, Lübnan, Kanada, Moğolistan, Mozambik ve Hindistan görevlendirdiği bakanları törene gönderiyor.
Papa'nın Ermeni soykırımı açıklamasının ardından Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı Vatikan'dan Papalık Adalet ve Barış Konseyi Başkanı Çanakkale'de yer alacak.
Almanya, Savunma Bakanlığı Müsteşarı'nı; İtalya, Savunma Bakanlığı Devlet Sekreteri'ni; Meksika, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı'nı görevlendirdi. 12 ülke ise büyükelçi düzeyinde törenlerde temsil edilecek. Bu ülkeler arasında Avusturya, Belçika, Brezilya, Endonezya, Estonya ve Suudi Arabistan da bulunuyor.

TAWAKAL KERMAN DA KATILACAK

Çanakkale'de uluslararası beş örgütün genel sekreteri anma etkinliklerine katılacak. Lübnan Özel Mahkemesi Başkanı Sir David Baragwanath ile Nobel Barış Ödülü Sahibi Tawakel Karman da törenler için Çanakkale'ye gelecek. Kerman, Arap Baharı'nın bir parçası olan 2011 Yemen ayaklanmasının uluslararası kamuoyuna dönük yüzü olmuştu. Nobel Ödülü'nü alan ilk Yemenli, ilk Arap kadın unvanının yanı sıra bu ödülü alan ikinci Müslüman ve en genç kadın olan Kerman, 2012 yılında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına kabul edilerek Tevekkül Karman adını aldı.