BIST 10.094
DOLAR 32,38
EURO 34,75
ALTIN 2.409,52
HABER /  GÜNCEL

19 Ağustos 2013 İngiltere Basın Özeti

İngiliz gazetelerinde bu sabah, Batı'nın Mısır'a karşı kozları, 'siyasal İslam'ın doğduğu topraklara hayatta kalma savaşı' Irak'taki El Kaide'nin Suriye'de hakimiyet kurma çabası.

Abone ol

Guardian gazetesi, Mısır Yönetimi’nin, bu ülkeye yaptığı yardımı gözden geçirme uyarısında bulunan Avrupa Birliği’ne tepki gösterdiğini aktarıyor.

Gazeteye göre, Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının bu hafta Brüksel’de bir araya gelerek Mısır’daki gelişmeleri değerlendirmeleri bekleniyor. Bu karar, Avrupa Konseyi Başkanı Herman Von Rompuy ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barraso’nun krizin daha tırmanmasının “tahmin edilemez” sonuçları olacağı yolundaki uyarısını izliyor.

Avrupa Birliği 2012-2013 için Mısır’a beş milyar Euro kredi ve hibe taahhüdünde bulunmuştu. Ancak ortak açıklamada, Avrupa Birliği’nin önümüzdeki günlerde ilişkileri ivedilikle gözden geçireceği belirtildi.

Gazete, Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi’nin, ülkesinin AB yardımı olmadan ayakta kalabileceği mesajını verdiğini belirtiyor. Gazete, kriz nedeniyle ABD’yle de ilişkilerinin gerildiğini, Amerikan Başkanı Barack Obama’ya Mısır politikasının nedeniyle eleştirilerin yoğunlaştığını belirtiyor.

'Siyasal İslam'ın hayatta kalma savaşı'

Gazetede yer alan bir analizde de yönetimin Müslüman Kardeşleri feshetme girişimi için özetle şöyle deniyor:

“80 yıldan daha uzun bir zaman önce kurulan Müslüman Kardeşler ya da Arapça adıyla İhvan, Arap Baharı’nın en büyük kazananlarından biri olarak görülen siyasi İslam olgusunu yarattı. Ancak şimdi siyasal İslam, doğduğu yerde hayatta kalma savaşı veriyor.”

“Mısır’daki askeri yönetim şiddetten uzak duran İslamcılarla diyaloğa hazır olduğunu söylüyor. Bu yaklaşım, hareketi yasaklayarak ortadan kaldırma girişimleri, liderlerinin hapse atılmasıyla çelişiyor. Yönetim, Müslüman Kardeşler’i bir terör örgütü gibi göstermeye çalışırken kendisini barışçıl ve demokratik yöntemlere bağlı olarak sunuyor.”

“Mısırlı ve yabancı uzmanlara göre, ordudan gelen çelişkili mesajların nedeni ordu destekli geçici hükümette, sivil bakanların Mübarek döneminde görev yapan ve Mursi’nin devrilmesinden sonra tekrar atanan şahinlerin baskısı altında olmasından kaynaklanıyor. İslamcılara karşı yürütülen politikadan da işte bu ‘dinozorların” sorumlu olduğu söyleniyor.”

Batı'nın Mısır'a karşı kozları

Daily Telegraph da başyazısında “Mısırlı generaller Batı’yı daha fazla görmezden gelemezler” diyor.

Yazıdan bir bölüm şöyle:

“Eğer Mısır ordusu bilerek İslamcı militanların ve aşırılık yanlılarının itibarını artırmak, halkın Müslüman Kardeşler’in kötü yönetimini unutmasını sağlamak, ılımlılığı tamamen ortadan kaldırmak, öfkeyi artırmak halkı çatışmaya sevk etmek istiyorsa bundan daha iyisini yapamaz. İşin daha da kötüsü, en azından Batı’nın görüş açısından Suriye’deki gibi müdahale gücümüz yok.”

ABD ve Avrupa Birliği’nin Mısır’a söz geçiremediği belirtilen yazıda, ancak bu ülkenin ticaret ve turizmde Avrupa’ya bağımlı olduğunu, enerji pazarında çoğu İngiliz yabancı şirketlerin hakim olduğu belirtilerek şöyle deniyor:

“İngiliz Dışişleri Bakanı bu şirketlere Mısır’ın ışıklarını kesmesini söyleyemez, söylememeli de. Bu İngiltere’nin Mısır’da sözünün geçebileceğini gösteriyor. Fakat bu generallerin hemen bizi dinleyeceği anlamına gelmez. Amerika askeri yardımını kesse bile Mısır’ın Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki dostlarının çok parası, petrol ve gazı var. Kahire sokaklarında Rusya’nın da Mısır’a potansiyel hamiliği konuşuluyor.

“Fakat generallere para veren Arap ülkeleri bizim de müttefikimiz ve Amerika’nın telkinleri sonunda cömertliklerinin sınırı olduğuna karar verebilirler. Dahası, Mısır’ın yabancı yatırımcıları çekmek için IMF’nin kurtarma paketine ihtiyacı olacak ve bunu ancak Batı ‘Evet’ derse alabilecek. Bunları kullanarak baskıyı artırmalıyız, yoksa durum daha kötü bir hal alacak.”

Kuzey Irak'a göç

Financial Times, Irak’taki El Kaide’nin Suriye’deki isyana “radikal” bir boyut kattığını yazıyor. Yazıda özetle şöyle deniyor:

“Irak’taki El Kaide, son haftalarda Suriye’deki savaşta önemli aktörlerden biri haline geldi. Örgüt, bölgede gücünü artırıyor. Grubun toprak emelleri “Diyala’dan Beyrut’a” sloganında ifade buluyor. El Kaide militanlarının geçen hafta Halep’teki Minnak hava üssünün ele geçirilmesinde Beşar Esad’ın kalesi Lazkiye’deki saldırılarda önemli rol oynadıkları söyleniyor."

"Grup ayrıca kuzeyde Kürtlerin denetimindeki bölgede hâkimiyet kurmaya çalışıyor. El Kaide El Nusra cephesi aracılığıyla bir yıldan uzun bir süredir rol oynuyor. Ancak sonrada Irak Şam İslam Devleti adını alan Irak’taki El Kaide başlangıçta finanse ettiği El Nusra Cephesi’yle birleşemeyince Suriye’de kendi operasyonlarına başladı. Bu da örgütün Irak’ta yaptıklarını bilenleri alarma geçirdi.”

Daily Telegraph gazetesi de, İslamcı militanlardan kaçan Suriyeli Kürtlerin Kuzey Irak’a akın ettiğini, Birleşmiş Milletler verilerine göre Perşembe gününden bu yana 17 bin kişinin sınırı geçtiğini belirtiyor.