BIST 10.875
DOLAR 32,22
EURO 35,03
ALTIN 2.504,58
HABER /  EKONOMİ

18 milyon YTL bir günlük kâr

Kredi musluğunu açan bankaların kârı yüzde 47 artarak 5 milyar YTL'ye ulaştı.

Abone ol

Yabancıların yoğun ilgi gösterdiği bankacılık sektöründe kârlılık oranları artmaya devam ediyor. Piyasanın yaklaşık yüzde 60'ını kontrol eden halka açık 13 bankanın 9 aylık bilançolarına göre, kârlılık oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47 artarak 5 milyar 55 milyon YTL'ye ulaştı. 9 aylık dönemde bankaların günlük kârı 18 milyon YTL'ye ulaştı. Sektörün yüzde 30'unu kontrol eden yabancı bankaların cebine 9 ayda 1.5 milyar YTL girdi. Bu dönemde en önemli artış, yüzde 70 ile kredilerde yaşandı. Geçen yılın ilk 9 ayında 83.4 milyar YTL olan krediler, bu yıl 142.7 milyar YTL'ye yükseldi. Garanti Bankası, bu dönemde kredilerini en fazla artıran banka oldu. Bankanın kullandırdığı kredi miktarı 26 milyar YTL'ye ulaştı. KOBİ bankacılığına ağırlık veren Denizbank, Akbank ve Vakıfbank da kredilerini önemli oranda artırdı.

İlginç kâr tablosu
Orta ve küçük ölçekli bankaların kârlarında daha hızlı bir artış olduğu gözleniyor. Kalkınma Bankası, 9 aylık bilançolarında da Erdemir hisselerinden sağlanan gelirin etkisiyle kârını yüzde 636 artırdı. Büyük bankalarda ise ilginç bir tablo ile karşılaşılıyor. Akbank kârını yüzde 9 artırırken, Fortis Bank'ın kârı yüzde 8 geriledi. Garanti Bankası da yüzde 50 oranında artış kaydederek, üçüncü çeyreği de oldukça yüksek kârla kapattı. Tekstilbank'ın kârı da 12 milyon YTL'den 6 milyon YTL'ye geriledi. İş Bankası ise bu dönemde kârını yüzde 39 oranında artırarak 992 milyar YTL'ye yükseltmeyi başardı.

Vakıfbank rekor kırdı
Vakıflar Bankası ise büyük ölçekli bankalar arasında yüzde 64 ile en fazla kâr artışı sağlayan banka oldu. Bazı bankalar kârlarındaki gerilemeleri yüksek vergilere bağlarken, kredi portföyü büyüyen bankaların, Hazine bonosu taşıyan bankalara oranla daha fazla kâr elde ettiği gözlendi. Dalgalanma döneminde özkaynakları bir miktar eriyen bankalar ilk 9 ayda özkaynaklarını yüzde 17 artırarak 32.7 milyar YTL'ye yükseltti.