BIST 10.000
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.439,79
HABER /  GÜNCEL

16 Haziran İngiltere basın özeti

Bugün İngiliz basınında Yunanistan'ın Euro birliğinde kalıp kalmayacağı sorusuna geniş yer veriliyor.

Abone ol

Bugün İngiliz basınında Yunanistan'ın Euro birliğinde kalıp kalmayacağı sorusuna geniş yer veriliyor.

Times: Yunanistan'da 'olağanüstü hal'

Times gazetesinin manşetinde "Yunanistan'da 'olağanüstü hal' " ifadeleri yer alıyor. Gazete, Yunanistan'la yapılan kurtarma paketi görüşmelerinde uzlaşmaya varılamaması nedeniyle Avrupa'yı yeni bir krizin beklediğini yazıyor ve tüm kıtaya yayılabileceğini kaydediyor.

Haber şöyle devam ediyor:

"Uluslararası piyasa Yunanistan'ın Euro'dan çıkmasının yarattığı tehlikeye yeniden uyanıyor. ... İspanya, Portekiz ve İtalya'da hükümet borçlanma miktarı, Pazar günü Yunanistan için hayati önem taşıyan 7,2 milyar Euro'luk kurtarma paketi için son kez görüşülmesi kararı ile bir saatten az bir süre içinde fırladı."

"Bir Avrupa Komisyonu üyesi, Yunanistan'ın 'olağanüstü hal'e doğru gittiği ve Euro'dan çıkabileceği uyarısında bulundu."

"JP Morgan'dan bir ekonomist 'Yunanistan'ın çatırdama zamanının geldiğini' söylüyor. KBC yatırım bankasından strateji uzmanı Mathias van der Jeugt ise 'Risklerden hoşnutsuzluğun piyasaların doğal bir tepkisi olduğu' yorumunu yapıyor."

"Almanya Avrupa komisyon üyesi Günther Oettinger ise Avrupa Birliği'nin acil bir durumda Yunanistan ekonomisinin çökmesine karşı hazır olması gerektiğini söylüyor. Oettinger, 'Acil durum planımız olmalı çünkü Yunanistan'da olağanüstü hal yaşanabilir' diyor."

FT: Tsipras 'Yunanistan'ın talan edilmesine' direniyor

Financial Times'ın da manşetinde Yunanistan yer alıyor. "Tsipras, anlaşma ihtimallerini yok etmek uğruna Yunanistan'ın 'talan' edilmesine direniyor" başlıklı haberde şunlar yazıyor:

"Atina kredi verenlerin yeni bir plan sunması gerektiğini söylüyor. Görüşmelerin kilitlenmesiyle hisseler yüzde 5 düştü."

"Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, uluslararaı kredi kuruluşlarının taleplerine teslim olmamaya söz verdi. Kreditörleri son 5 yıldır Yunanistan'ı 'yağmalamakla' suçlayan Tsipras, şimdi yeni bir kurtarma planı sunmaları ve Atina'yı iflastan kurtarmaları gerektiğini söyledi."

"İşlerin kötüye gittiği yönünde artan sinyaller, Atina borsasında yüzde 5 düşüşe neden oldu ve Yunan bonolarında borçlandırma masrafları aniden yükselişe geçti."

"Üst düzey AB yetkilileri, iki hafta sunulan kurtarma paketinde değişiklik yapmayacaklarını açıkça belirttiler."

Independent: Yeni olan ne?

Independent gazetesi Ekonomi Editörü Ben Chu, "Avrupa Yunanistan'ın Euro birliğinden çıkması durumunda gerçekten güvende mi?" başlıklı bir yazı kaleme alıyor. Chu, Yunanistan'ın Euro'dan çıkmanın eşiğinde olduğunu belirterek, "Peki yeni olan ne? Son üç yıldır aynı başlıkları okumuyor muyuz?" diye soruyor.

Chu'ya göre bu defa farklı olan manevra alanının yok denecek kadar daralmış olması. Kreditörlerin kemer sıkmayı artırma taleplerini hatırlatan editör, Tsipras'ın ise daha fazla kemer sıkma talebine engel olması için seçildiğini vurguluyor.

Euro birliğinde bazılarının "Yunanistan birlikten çıkarsa ekonomik bir bulaşıcılık söz konusu olmaz" yorumunu yaptığını söyleyen Chu, bu kişilerin 2010'da da "Yunanistan'ın artık büyümeye devam edeceği" değerlendirmesinde bulunduğunu kaydediyor ve "Bakın bu değerlendirme nasıl sonuçlandı" sözleriyle yazısını sonlandırıyor.