BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  EKONOMİ

15 yatırımcı hakkında suç duyurusu

SPK 15 yatırımcı hakkında suç duyurusunda bulunacak.

Abone ol

Sermaye Piyasası Kurulu ( SPK ), 15 yatırımcı hakkında, Kanun'un işlem bazlı piyasa dolandırıcılığını düzenleyen maddesi uyarınca suç duyurusu nda bulunmaya karar verdi.

SPK Haftalık Bültenine göre, Kurul, 2010-2011 yıllarında Denizli Cam, Emek Elektrik, Mataş Matbaacılık ve Merko Gıda hisselerinde gerçekleştirilen işlemlerle ilgili olarak Sermaye Piyasası Kanunu'nun ilgili maddesine aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle 15 yatırımcı hakkında suç duyurusunda bulunulmasını ve 13 yatırımcı hakkında 6 ay işlem yasağı cezası getirilmesini kararlaştırdı.

Sermaye Piyasası Kanunu'nun söz konusu maddesi işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı kavramını düzenliyor. İlgili düzenlemede, sermaye piyasası araçlarının fiyatlarına, fiyat değişimlerine, arz ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştirenler hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası verileceği hükme bağlanıyor.

ERDEMİR, BORUSAN, NET TURİZM

SPK Haftalık Bültenine göre; Erdemir, sermayesini tamamen iç kaynaklardan karşılanmak üzere 410 milyon lira tutarında, Borusan Mannesmann tamamı iç kaynaklardan karşılanmak üzere 113 milyon 400 bin lira tutarında ve Net Turizm ise sermayesini 95 milyon lira tutarında nakit karşılığı artırmak için SPK'ya başvurdu.

Ayrıca Nuh'un Ankara Makarnası AŞ ve Bakanlar Medya AŞ de halka açılma amacıyla sırasıyla 15 milyon lira ve 1 milyon 386 bin lira nominal tutarındaki payları için ihraç talebinde bulundu.

HALKA AÇILMA

Tusaş Türk Havacılık ve Uzay San. AŞ, Cemdağ Aydınlatma San. AŞ ve Hedef Finansal Hizmetler AŞ halka açılma amacıyla kayıtlı sermaye sistemine geçme başvurusu yaptı.

İŞLEMDEN KALDIRILAN ORTAKLIKLAR

Bültende, Dagi Yatırım Holding'in 7 milyon 200 bin lira bedelli, 3 milyon 600 bin lira tutarında bedelsiz sermaye artırımı ile Arsan Tekstil Tic. AŞ'nin 48 milyon 82 bin 116 lira tutarındaki bedelsiz sermaye artırım taleplerine, ''Sermaye Piyasası Aracı İhraç Başvuruları Ertelenen veya İşlemden Kaldırılan Ortaklıklar'' başlığında yer verildi.

Bu arada, Bilici Yatırım San. AŞ'nin ise 15 milyon lira tutarındaki bedelsiz sermaye artırım talebi Kurul tarafından onaylandı.

7.10'DAN AZ OLMAYACAK

Bültende ayrıca, Kurul'un Olmuksa International Paper Sabancı Ambalaj Sanayi ve Ticaret AŞ'nin (Olmuksa AŞ) sermayesinin yüzde 43,73'ünü temsil eden payların I.P. Container Holdings SL tarafından satın alınması suretiyle söz konusu şirketin Olmuksa AŞ'nin sermayesindeki payının yüzde 87,46'ya ulaşması ve anılan pay devrinin Olmuksa AŞ'nin yönetim hakimiyetinde değişikliğe neden olması sebebiyle diğer ortakların sahip oldukları paylar için doğan çağrıda bulunma yükümlülüğünün yerine getirilmesi talebinin, Olmuksa AŞ'nin 1 lira nominal değere denk payı için çağrı fiyatının 7,10 liradan düşük olmayacak şekilde belirlenmesi koşuluyla olumlu karşılanmasına karar verdiği bildirildi.