BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,73
ALTIN 2.433,65
HABER /  DÜNYA

1453 Satranççı ter döktü

İstanbul’un fethinin 560. yılında 1453 sporcu, Sultanahmet Meydanı’nda düzenlenen satranç turnuvasında ter döktü. Mehter marşı eşliğinde büy...

Abone ol

İstanbul’un fethinin 560. yılında 1453 sporcu, Sultanahmet Meydanı’nda düzenlenen satranç turnuvasında ter döktü. Mehter marşı eşliğinde büyük küçük herkesin yarıştığı turnuvada, turistlerin ilgisi de yoğun oldu.
İstanbul’un Fethinin 560. yılında Fatih Belediyesi ve Türkiye Satranç Federasyonu İstanbul İl Temsilciliği işbirliğiyle 1453 sporcu, ödüllü satranç turnuvasında ter döktü. Turnuva Sultanahmet Meydanı’nda Dikilitaş ile Alman Çeşmesi arasında bulunan tarihi alanda yapıldı. 1 başhakem, 2 başhakem yardımcısı ve 47 hakemin görev aldığı yarışmalarda 1453 sporcu hafızalarını zorladı. Turnuva açık kategori, gençler, yıldızlar, küçükler, büyükler, minikler olmak üzere 6 kategoride yapıldı.
Yarışmaya katılanların yakınları başta olmak üzere turistlerde turnuvayı büyük bir ilgiyle izledi.
Turnuvaya katılan ve yarışmacıları teker teker gezen Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Süver, İstanbul’un fethinin 560’ıncı yıl dönümü sebebiyle 1453 sporcuyla Fatih Belediyesi’nin fetih programlarından birini daha gerçekleştirdiğini söyledi. 3’üncü Boğaz Köprüsü’nün bugün temellerinin atılması sebebiyle Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in temel atma töreninde bulunduğunu söyleyen Süver, Demir’in turnuvayla ilgili dileklerini yarışmacılara iletti.
Satrancın en insani spor olduğunu dile getiren Hasan Süver, “Düşünebilen aklıyla hareket edebilen yeganı yaratık insandır… Beyni iyi kullanabilmek metodik davranabilmek olayları önceden tasarlayabilmek satranç oyunu içerisinde şifrelenmiştir” dedi.
Arkadaşını mat eden bir öğrenci, “2 yıldır satranç oynuyorum. Arkadaşımı yenmek kolay oldu. Kendime güvendim. Başkaları da karşısındaki kişiyi yenmek istiyorsa güvenli bir şekilde oynaması gerekir. Güvensiz olursa yenemez. Ben de kardeşime yenile yenile öğrendim. Şimdi de ara sıra yeniyorum ara sıra da yeniliyorum” diye konuştu.
Büyükler kategorisinde oynayıp mat olan yarışmacı, gençlerle oynamanın insanlara gençlik kattığını söyleyerek genç birisiyle oynadığını bundan da çok büyük bir keyif aldığını belirtti.
Satranç turnuvasında hakemlik yapan Burak Sinopluoğlu ise, müsabakalara alışık olduğunu ancak böyle turnuvaların farklı olduğunu belirtti. Turistik bir yer olduğu için ilgi çeken bir yarış olduğunu söyleyen Sinopluoğlu, “Büyük küçük herkes yarışıyor. Bende miniklerle ilgileniyorum. Çok zorlamıyor minik olmaları çok iyi yarışıyorlar” diye konuştu.
Bu yarışlara katılmak isteyen ya da satrancı öğrenmek isteyen kişilere öneriler sunan hakem Sinopluoğlu, yarışmaya katılmak isteyenlerin çeşitli yarışlar için internet sitelerinden takip edebileceklerini, bu işi öğrenmek isteyenlerin ise en kolayı internetten arkadaşları ile oynayarak öğreneceklerini söyledi.
Öte yandan yarışmaya katılan tüm yarışmacılar kategorilerine göre ödüllendirilecek. Yarışlar 17.00’ye kadar devam edecek.
(İHA)