BIST 9.095
DOLAR 32,38
EURO 35,06
ALTIN 2.326,75
HABER /  GÜNCEL

14 Eylül İngiltere basın özeti

Almanya'nın mülteci akını karşısında sınır kontrollerine başlama kararı, İşçi Partisi liderliğine seçilen Jeremy Corbyn'in gölge kabinesindeki istifalar ve Rusya "Suriye'de büyük kargo uçakları için iniş pisti inşa ediyor"

Abone ol

İngiltere basını Almanya'nın mülteci akını karşısında sınır kontrollerine geçici olarak yeniden başlanılacağı duyurusuna geniş yer veriyor. Haber neredeyse tüm gazetelerin ilk sayfasında yer buluyor.

Daily Telegraph Almanya'nın bu kararıyla AB'yi şoke ettiğini yazıyor. Haberde kararın Alman Başbakanı Angela Merkel'in insani krizi önlemek için mültecilere izin verme politikasında çarpıcı bir değişikliğe işaret ettiği vurgulanıyor.

Çek Cumhuriyeti'nin de Almanya'nın duyurusundan saatler sonra Avusturya sınırında denetimlere başlayacağını duyurduğu belirtiliyor.

Gazete Almanya'nın kararının birkaç Alman eyaletinin artık mülteci alacak yerleri kalmadığını duyurduktan sonra alındığını yanıyor.

"Tüm Avrupa'ya sinyal"

Mültecilerin başlıca giriş noktası Münih'in Belediye Başkanı'nın "kentin dolduğu ve yeni gelenlerin artık "gökyüzünün altında" uyumak zorunda kalacağını söylediği belirtiliyor.

Daily Telegraph kararı duyuran Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'in bu uygulamanın "tüm Avrupa'ya bir sinyal" olduğunu ve Almanya'nın mülteci kriziyle yalnız başa çıkamayacağını söylediğini de vurguluyor.

Guardian ise Almanya'nın kararının sınırda kaotik görüntülerin yaşanmasına yol açacağını yazıyor. Gazete kararın bugün Brüksel'de yapılacak AB İçişleri Bakanları toplantısının sert geçeceğini gösterdiğini söylüyor ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın da "Alman ve Avrupalı değerleri koruyacak" diyerek Almanya'ya destek verdiğini kaydediyor.

Doğu Avrupa ülkelerinin AB Komisyonu'nun 160 bin mültecinin zorunlu kotalarla kıta geneline dağıtılması kararına karşı çıktığını belirten Guardian, Macaristan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Romanya'yı zorunlu kota sistemine muhalefet eden ülkeler arasında sayıyor.

Corbyn'in gölge kabinesindeki istifalar

İngiltere basınında geniş yer bulan bir diğer konu da haftasonu sosyalist aday Jeremy Corbyn'in İşçi Partisi liderliğine seçilmesinin ardından partide yaşanan gelişmeler.

Independent, Corbyn'in partideki farklı görüşleri yansıtacak bir gölge kabine kurma girişimlerinin partinin önde gelen isimlerinden Chuka Umunna'nın istifasından sonra büyük darbe aldığını vurguluyor.

Gazete İş Dünyasından Sorumlu Gölge Bakan Umunna'nın özellikle "AB üyeliği konusundaki görüş ayrılıkları nedeniyle" kabineden istifa ettiğini belirtiyor.

Umunna'nın ardından partinin bir başka önemli ismi Mary Creagh'in de istifasını sunduğunu vurgulayan Independent Corbyn'nin parti liderliğine seçilmesinden sonra gölge kabinedeki istifa sayısının 12'yi bulduğunu kaydediyor.

Ancak gazete liderlik yarışındaki rakibi Andy Burnham'ın Gölge İçişleri Bakanı olmayı kabul etmesiyle Corbyn'in biraz nefes aldığını söylüyor.

Gazete Corbyn'in AB referandumunda birliği terk etme kampanyası yapabileceğini söylemesiyle konunun parti içindeki önemli fay hatlarından biri haline geldiğini vurguluyor.

Rusya "Suriye'de iniş pisti inşa ediyor"

Times'ın dünya haberleri sayfalarında dikkat çeken haberlerden biri Rusya'nın Suriye'de inşa ettiği belirtilen yeni iniş pistiyle ilgili.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne dayandırılan habere göre Rusya Esad rejiminin kalelerinden Lazkiye'de yeni bir iniş pisti inşa ediyor.

Pistin büyük kargo uçaklarının inişi için inşa edildiği ve diğer iki havaalanındaki pistlerin de genişletildiği söyleniyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nden Rami Abdülrahman "Ağır silahlı Rus güvenlik yetkilileri sivil ve askeri personeli inşaat alanından uzak tutuyor. Kaynaklarımız ayrıca inşaat işçilerinin aceleyle asfalt pistin inşa edildiğini gördü. Ayrıca dev depolar inşa etmeye başladılar" diyor.

Haberde ABD'li yetkililerin Rusya’nın Suriye'ye gelişmiş SA-22 uçaksavar füzeleri verdiği ve yüzlerce Rus deniz piyadesinin de Lazkiye'ye yollandığını söylediği belirtiliyor.

Rusya'nın ise yardımın IŞİD'le mücadele çerçevesinde yapıldığını savunduğu vurgulanıyor.

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da "Askeri yardımlar yapıldı, devam ediyor ve sürecek. Kaçınılmaz olarak Rus uzmanlar da bu silahların nasıl kullanılacağını Suriyeli personele öğretmek için silahlarla birlikte gidiyor." dediği belirtiliyor.

Küresel ısınmadaki yavaşlama durdu

Independent'ta İngiltere Meteoroloji Dairesi'nin yaptığı araştırmanın sonuçları dikkat çekiyor. Araştırmaya göre küresel ısınmadaki yavaşlama iki yıl içinde sona erecek ve dünyanın iklim sisteminde yaşanacak değişiklik bu yıl ve gelecek yıl rekor düzeyde sıcaklıklara yol açacak.

Gazete araştırma sonuçlarının küresel ısınmanın abartıldığını söyleyenlerin iddialarını çürüteceğini ve Aralık ayında Paris'te yapılacak zirve öncesi dünya liderleri üzerindeki karbon salımını kısıtlamak için bir anlaşmaya varma baskısını arttıracağını söylüyor.

Sonuçlara göre dünyanın yeni bir El Nino dönemine gireceği tahmin ediliyor. El Nino hava sistemi Büyük Okyanus'taki sıcaklıkları yükselterek dünyanın sıcaklıklarını arttırıyor ve bu durum kuraklıklarla aşırı hava olaylarına yol açıyor.