BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

14 Aralık 2010 Basın Özeti

Wikileaks'e destek veren 'Hacktivistler', Berlusconi'nin kaderini belirleyecek güvenoylaması, Mottaki'nin görevden alınması ve 'Pisa Kulesi düzeldi.'

Abone ol

Guardian'ın bugün birinci sayfasına taşıdığı bir Wikileaks belgesine göre, Amerikalı diplomatlar, İngiltere'nin 2005'te yaşanan bombalı saldırı sonrasında ülkedeki Müslüman topluluklara ulaşmada başarılı olamadığını düşünüyor.



2006 tarihli belgelere göre, 7 Haziran 2005'te gerçekleşen saldırılardan sonra, İngiltere hükümeti ülkedeki Müslüman topluma ulaşmak için önemli miktarda kaynak ve zaman harcadı, ancak çok az gelişme kaydedebildi.

Gazete aynı zamanda, bugün Londra'da mahkemeye çıkacak olan Wikileaks sitesinin kurucusu Julian Assange'ın serbest bırakılma talebinde bulunacağını da yazıyor.

Ancak yargıç bu talebi kabul etse bile, savcılık, karara itiraz edebilir.

Bu durumda, Assange gözaltında tutulmaya devam edilecek.

Guardian'a davayla ilgili konuşan Avrupa Parlamentosu'nun Liberal Demokrat Partili üyesi Barones Ludford, kanıt toplanması ve şüphelilerin sorgulanmasına dair karşılıklı adli yardım prensibinin video konferanslarla uygulanabileceğini söylüyor. Ancak Ludford Avrupa çapındaki tutuklama taleplerinin, Assange'ın yakalanması için kullanılmaması gerektiğini belirtiyor.

'Hactivist'lerin hedefi hükümet

Independent ise manşetine taşıdığı haberde, Assange'ın tutuklanması sonrası başlayan siber savaşın kitlesel bir harekete dönüştüğünü yazıyor. Gazete, İngiltere hükümetine ait internet sitelerinin, kendilerini 'hacktivist' olarak tanımlayan internet korsanlarının saldırılarına karşı güvenlik önlemlerini artırdığını söylüyor.

Haberde, Anonymous isimli gruba mensup korsanların, Assange'ın İsveç'e teslim edilmesi durumunda İngiltere hükümetine ait siteleri hedef alacakları açıklaması üzerine, bilişim teknolojisi uzmanlarının özellikle de Internet Explorer'ın eski sürümlerini kullanan bazı resmi sitelerin risk altında olduğunu açıkladığı yazıyor.

Independent, Başbakan David Cameron adına açıklama yapan bir yetkilinin "öncelik vatandaşların özel bilgilerini içeren sitelerin güvenliğinin sağlanması olacak" sözlerini de aktarıyor.

'İran bankalarını durdurun'

Wikileaks tarafından sızdırılan kriptoları yayımlamaya devam eden Guardian'ın bir diğer haberine göre ise, üst düzey Amerikalı yetkililer yayımlanan son kriptolarda, iki sene önce İngiltere'deki bankacılık sistemi denetçilerine, nükleer silah araştırmalarında rol oynadığı düşünülen İran bankalarına karşı sert önlemler alma çağrısında bulundu.

Belgelere göre, Mayıs 2008 tarihli bir toplantıda ABD, İngiltere'den İran bankalarının Londra'daki faaliyetlerini durdurma konusunda aktif rol üstlenmesini istedi.

Amerikan Hazine Bakanlığı'ndan Patrick O'Brian'ın İngiliz yetkilileri Londra'da faaliyet gösteren dört bankaya karşı uyardığı toplantıda, İngilizlerin özellikle de Sepah Bankasının faaliyetleri konusunda kendilerini savunmak zorunda olduğu da kriptoda yazılıyor.

Berlusconi'nin kader oylaması

Berlusconi'nin bugün karşı karşıya kalacağı güvenoylaması da İngiliz basınının gündeminde olmaya devam ediyor.

Financial Times, Berlusconi'nin oylamadan önceki son gününü, parlamento üyelerine ülkeyi kaosa sürükleyecek bir seçim yapmamaları çağrısında bulunarak geçirdiğini yazıyor.

Gazete, İtalya'daki siyasi krize dair analizinde ise, güvenoylamasının sonucu ne olursa olsun, siyasal belirsizliğin uzun süre devam edeceğini, bunun da uluslararası borç piyasalarını endişelendirdiğini söylüyor.

Gazete ayrıca, Maliye Bakanı Guilio Tremonti tarafından hazırlanan kemer sıkma paketinin de İtalya'yı Euro bölgesini etkileyen krizin en kötü kısmından koruduğunu belirtiyor.

Financial Times, Türkiye'deki mali gelişmelerle ilgili bir habere de yer veriyor.

Merkez Bankası'nın faiz planı

Gazete, Türkiye Merkez Bankası'nın ülkeye aşırı nakit girişini önlemek için faiz oranlarını düşürmeyi planladığını yazıyor.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Başçı'nın sözlerine yer verilen haberde, önümüzdeki sene Merkez Bankası'nın başına geçebilecek bir isim olan Başçı'nın görüşlerinin ağırlık taşıdığı söyleniyor.

Haberde, aynı zamanda bir çok gelişmekte olan ekonominin benzer sorunlarla karşı karşıya kaldığı, ancak hiçbir merkez bankası yetkilisinin faiz oranlarını düşürmek konusunda bu kadar açık konuşmadığı belirtiliyor.

Independent, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın Dışişleri Bakanı Mottaki'yi görevinden almasını değerlendirdiği haberinde, bu değişikliğin ülkenin uluslararası topluma karşı daha sert bir duruşu hedeflediğini gösterdiğini yazıyor.

Mottaki'nin görevden alınması

Gazete, uzmanların Mottaki'nin yerine İran Atom Enerjisi Kurumu'nun başkanı Ali Ekber Salihi'nin getirilmesinin Ahmedinecad'ın kendi pozisyonunu sağlamlaştırmayı hedeflediğine yönelik bir işaret olarak değerlendirdiğini de belirtiyor.

Haberde görüşlerine yer verilen Virginia'nın Strayer Üniversitesi'nden İran uzmanı Resul Nafisi de "Bu hareket yalnızca iç gerilimleri değil, aynı zamanda nükleer politikanın İran'ın en önemli dış politika hedefi olduğunu gösteriyor" diyor.

Times gazetesi ise ilk sayfasını, İngiltere Savunma Bakanlığı'nın yıllık bütçesinin yaklaşık 8 milyar dolarlık kısmının boşa harcandığını gösteren bir araştırmaya ayırmış.

İngiltere Savunma Bakanlığı'nda israf

Mali denetim şirketi Deloitte tarafından hazırlanan ve daha önce yayımlanmamış rapora göre, bakanlık yönetim yapısını düzenlemek, belli işlevleri özelleştirmek ve taşeron firmalar kullanmak suretiyle giderlerini yüzde 20 oranında azaltabilir.

Haberde ayrıca, üst düzey yetkililerin de bakanlığın beceriksizliğinden şikayetçi olduğu ve bu durumun askerlerin hayatını kaybetmesine neden olduğunu kabul ettiği söyleniyor.

Pisa Kulesi düzeldi

Daily Telegraph, sekiz yıl süren yenileme çalışmaları sonrasında, İtalya'nın ünlü Pisa Kulesi'nin temizlendiğini ve eğikliğinin bir ölçüde düzeltildiğini yazıyor.

Haberde, yenileme sonrası kulenin eğikliğinin 45 santimetre düzeldiği ve 1838 yılındaki haline getirildiği söyleniyor.