BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,92
ALTIN 2.432,29
HABER /  DÜNYA

12 yıldır açlık grevi yapıyordu ve...

Hindistan'da orduya tanınan özel yetkileri protesto için 12 yıldır protesto yapan adam tutuklandı.

Abone ol

Hindistan'da orduya tanınan özel yetkileri protesto etmek amacıyla 12 yıldır açlık grevi yapan Irom Sharmila'nın intihara teşebbüs suçlaması ile mahkeme önüne çıktığı bildirildi.

Sharmila, başkent Yeni Delhi'de yapılan duruşmada kendisine yöneltilen suçlamayı reddederek pasif direnişte bulunduğunu söyledi.

Yetkililer tarafından zorla burnuna takılan bir boru aracılığıyla beslenen Sharmila, tek isteğinin insan onuruna yaraşır bir biçimde yaşamak olduğunu vurgulayarak, yetkililere ülkede adalet ve barışı tesis etmeleri çağrısında bulundu.

"Demir Kadın" olarak da tanınan Sharmila, askerlere verilen özel yetkiler kaldırılana kadar eylemine devam edeceğini belirtti.

Duruşma, 22 Mayıs'a ertelendi.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Manipur eyaletinde yaşayan 40 yaşındaki Sharmila, 4 Kasım 2000'de Malom kentinde kendilerine tanınan özel yetkileri kullanan askerlerin 10 sivili öldürmesinin ardından açlık grevine başlamıştı.

3 gün sonra tutuklanan ve beslenmesi için zorla burnuna tüp yerleştirilen Sharmila, kendi kendine yemek yemeye başlayıp başlamayacağını görmek için yılda bir kez serbest bırakılıyor ve yemek yememesi durumunda tekrar gözaltına alınıyor.

Kuzeydoğu eyaletleri ile Keşmir'in Hindistan kontrolü altındaki kısmında uygulanan yasa, askerlere şüpheli gördükleri kişilere ateş açıp öldürme yetkisi tanıyor. Mahkeme emri olmadan tutuklama ve arama yetkisine de sahip olan askerler, eylemleri için hiçbir şekilde yargılanmıyor.