BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,69
ALTIN 2.406,41
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

12 Eylülde filmlere ne oldu?

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, 12 Eylül'de el konulan filmlerin akibetini sordu

Abone ol

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi üzerindeki görüşmelerde söz alan DTP'li Kaplan, Kültür ve Turizm Bakanlığının korsan yazılımla etkili mücadele etmesini istedi.

Yerel müzikten korkulmamasını isteyen Kaplan, bir turistin, Diyarbakır surlarını Kürtçe müzik eşliğinde gezmesinin zenginlik olacağını söyledi. 12 Eylül'de el konulan filmlere ne olduğunu soran Kaplan, ''Bunların içinde Yılmaz Güney'in 105 filmi vardı. El konulan filmlerin negatifleri, Selimiye 1. Ordu Sıkıyönetim Komutanlığına getirildi. Ne yaptılar onlar? Arşivinizde mi, yoksa hala Selimiye Orduevi'nin arşivinde mi?'' diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın bir televizyon kanalında yaptığı konuşmayla ilgili değerlendirmede bulunarak, Bakan Günay'a sorular yöneltti. Günay'a laiklik konusundaki görüşlerini soran Baratalı, ''Sizce Cumhuriyet mitinglerine katılanların korkuları yersiz miydi?'' sorusunu yöneltti.

Bazı AK Parti'li üyeler ise, Baratalı'ya tepki göstererek, bakanlık bütçesi üzerinde konuşmaya davet etti. Bunun üzerine CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek'in, ''Baratalı, inanç turizminden bahsediyor'' diye espri yapması, salonda gülüşmelere neden oldu. MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, turizm master planı eksikliği olduğunu ileri sürdü.

DSP İzmir Milletvekili Harun Öztürk, kültür ile turizmin ayrı bakanlıklar tarafından yönetilmesi gerektiğini savunarak, ''Kültür Bakanlığı, acilen ayrı bakanlık olarak yeniden kurulmalıdır'' dedi. CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz, bürokrasideki kargaşanın turizm yatırımlarını olumsuz etkilediğini söyledi. Korkmaz, siyasi iktidarın turizme yaklaşım tarzının da sektörü zora soktuğunu iddia etti.