BIST 10.083
DOLAR 32,51
EURO 34,88
ALTIN 2.441,69
HABER /  GÜNCEL

12 Aralık İngiltere Basın Özeti

İngiltere gazetelerinde bugün Türkiye'deki Suriyelilerin durumuna ait bir haber ve CIA'in işkence raporuna ilişkin tartışmalar öne çıkıyor.

Abone ol

İngiltere gazetelerinde bugün Türkiye'deki Suriyelilerin durumuna ait bir haber ve CIA'in işkence raporuna ilişkin tartışmalar öne çıkıyor.

Twitter fenomeni Fuat Avni'nin Cemaat'e yakın isimlerin gözaltına alınacağına dair ortaya attığı iddialar da Independent gazetesinde yer alıyor.

Gazete, "Türk Cumhurbaşkanı'nı eleştirenler gözaltıyla karşı karşıya" başlıklı haberinde, "hükümete yetkili olduğu düşünülen" dediği Fuat Avni hesabının 'aralarında 147 gazetecinin de bulunduğu 400 kişinin gözaltına alınacağına' dair attığı mesajları aktarıyor.

Independent gazetesinde Fuat Avni için şu ifadeler kullanılıyor: "Fuat Avni'nin tweetleri yetkililer ve Erdoğan karşıtları tarafından ciddiye alınıyor. İfşaatçının hükümetin içinden biri olduğu düşünülüyor. Türkiye siyasetini sarsan geçen yıl 17 Aralık'taki polis operasyonundan sonra güvenilir tahminler yaptı."

Erdoğan'ın ve ailesinin de adının karıştığı yolsuzluk iddialarının hükümet tarafından 'darbe teşebbüsü' olarak nitelendirildiğini aktaran gazete, sabaha karşı Zaman ve Today's Zaman gazetelerine baskın yapılabileceği iddialarını paylaştı.

Suriyeli mülteciler

Financial Times gazetesi Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların durumuna ve ülkeye maliyetlerine ilişkin bir habere yer veriyor.

Haberde, ülkelerini terk eden Suriyeli mültecilerin uzun yıllar Türkiye'de kalabileceklerine dikkat çekiliyor.

Financial Times, Suriye'de üçü yılı aşkın bir süredir devam eden iç savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısının 9 milyonu bulduğunu belirtiyor ve "Az sayıda mülteci geri döneceğine inanıyor fakat çoğu hiçbir zaman geri dönememekten korkuyor" diyor.

Mültecilerin durumunun Ankara için de 'yük olabileceği' vurgusu yapılan haberde yer alan ifadelerden bazıları şöyle:

"Kalıcı olma hissi, yalnızca Türkiye'deki 1.6 milyon mültecinin kaygısı değil. Mültecilerin ekonomik ve toplumsal maliyeti Ankara'yı da telaşlandırıyor. Fonlar tükeniyor."

"Türkiye, 820 milyar dolarlık ekonomisi her yıl mültecilere harcanan 1.5 milyar dolarlık yükün altındayken bile, hala tam kapasite dolan kamplardaki 220 bin mültecinin ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Ankara'yı asıl endişelendiren, kamp dışında yaşayan yaklaşık 1.4 milyon mültecinin giderek artan hoşnutsuzluğu."

Haberin ayrıntılarına

CIA tartışmaları

Guardian gazetesi baş sayfa manşetine CIA ile ilgili haberleri taşıyor.

Haberde, CIA raporunda İngiltere ile ilgili bölümlerin Londra'nın talebi üzerine silindiği aktarılıyor. Açıklama dün Başbakan David Cameron'un sözcüsü tarafından yapılmıştı. Sözcü, rapor yayımlanmadan önce İngiliz yetkililerin 'ulusal güvenlik' endişeleri nedeniyle bazı bölümleri silmelerine izin verildiğini itiraf etti.

Daily Telegraph gazetesinin de baş sayfadan gördüğü haberde, CIA'in işkence raporundaki önemli bölümlerin İngiltere istihbaratı tarafından silindiği belirtiliyor ve işkence ve adam kaçırma olaylarına bulaşan İngiliz istihbarat yetkilileri hakkında soruşturma açılması talepleri olduğu ifade ediliyor.

Independent gazetesinin manşetinde de İngiltere'nin, Guantanamo'daki tutsaklardan işkence yoluyla alınan bilgilerden faydalanmakla suçlandığına dair bir haber yer alıyor.

Haberde, "İngiliz yetkililer, tutsak Muazzam Begg'in Guantanamo'daki sorgusunda elde edilen bilgilerle, 2004 yılında Issa el Britani ve El Hindi olarak bilinen Dhiren Barot'un kimliğini ve yerini tespit etti" deniyor.

Times gazetesi de CIA Başkanı John Brennan'ın sorgu yöntemlerini savunduğu açıklamasına yer veriyor.

IŞİD'in insansız hava araçları

Daily Telegraph'ta yer alan bir haberde IŞİD'in yayımladığı ve bir insansız hava aracıyla çektiği anlaşılan Kobani görüntülerine yer veriliyor.

Görüntüleri gazete için değerlendiren Askeri stratejiler uzmanı Eliot Higgins, "Call of Duty adlı video oyununa" benzetiyor ve "Bu cihatçıların birçoğu Batılı ülkelerden. Hepsinin Xbox oyun konsolları var. Çatışmaları da böyle görüyorlar" diyor.

Gazete, cihatçı grupların propaganda videoları için teknolojiden faydalandığına dikkat çekerken Ağustos ayında IŞİD'in YouTube'de paylaştığı bir videoda da insansız hava aracı kullanıldığını aktarıyor. Haberde, aynı teknolojiyi El Nusra Cephesi'nin de kullandığı belirtiliyor.

Daily Telegraph gazetesi, Alman Bild gazetesine dayandırdığı haberinde, Alanya'nın Kürt birliklere destek için Kuzey Irak'a 100'den fazla asker göndermeye hazırlandığını yazıyor.

Beşiktaş-Tottenham maçı

Beşiktaş'ın Avrupa Ligi'nde İngiliz takımı Tottenham karşısında aldığı 1-0'lık üstünlük İngiltere gazetelerinin spor sayfalarında yer buldu.

Times gazetesi, "Bozuk ışıkların durdurduğu oyundan sonra, Pochettino için mazeret yoktu" diyor.

Haberde, Tottenham menajeri Pochettino'nun elektrik kesintisi nedeniyle stat ışıklarının iki kez sönmesini mazeret olarak görmediği fakat gülünç bulduğu belirtiliyor.

Independent gazetesi de "Işıkların kesilmesi, Tottenham'ın grup lideri olma umutlarını söndürdü" başlığı atıyor.

Haberde şöyle dendi: "C Grubu'ndan çıkmak kısmen önemli, ama dün gece asıl drama, sahanın tepesinden geldi. İlk kesinti eğlenceliydi… Taraftarlar telefonlarının ışıklarını yaktı ve hoparlörlerden yüksek sesle müzik çalındı. İkinci kesinti kısa sürdü ve gülünç bir şekilde ek sürenin bitmesine iki dakika kala geldi."

Guardian gazetesi kesinti için "Karanlık çağlar… Elektrik kesintisi Tottenham'ı söndürdü" dedi ve Tosun'un golüyle takımın gruptan ikinci çıktığı aktarıldı.

Daily Telegraph gazetesi de "Beşiktaş ilk sırayı kaparken Tottenham için karanlık bir geceydi" başlığı attı.