BIST 9.074
DOLAR 32,32
EURO 35,09
ALTIN 2.301,45
HABER /  GÜNCEL

11 yıllık adalet nihayet yerini buldu!

Kocaeli'nde 11 yıl önce açılan bir davada ilk kez devlet suçlu bulundu!

Abone ol
Davanın görüldüğü yer depremin yerle bir ettiği Kocaeli 1. İdare Mahkemesi... O korkunç 17 Ağustos Marmara Depremi'nde yıkılan binada eşi ve 2 çocuğunu kaybeden depremzede kadın, görevlerini tam olarak yerine getirmedikleri için hem bakanlığı hem de iki belediyeyi tazminata mahkum ettirdi.  Böylelikle ilk kez bir mahkeme, depremde tek suçlunun vatandaş olmadığını resmen kabul etmiş oldu!  

Kocaeli 1. İdare Mahkemesi, Kocaeli'nin Derince ilçesinde kiracı olarak oturdukları dairenin, 17 Ağustos 1999'daki Marmara depreminde yıkılması sonucu eşi ve 2 çocuğunu kaybeden Derya Cendeoğlu'nun Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Derince Belediyesi hakkında açtığı maddi ve manevi tazminat davasını karara bağladı.
Mahkeme, binanın yıkılmasında Bayındırlık ve İskan Bakanlığının denetim eksikliği bulunduğu ve deprem bölgelerindeki yapılaşmaya ilişkin görevlerini yerin getirmediği gerekçesiyle yüzde 15 kusurlu olduğuna hükmetti.

BİR KUSURDA BELEDİYEYE

Zemin etüdü yapmadığı, depremden önce afete uğrayabilecek bölgeleri tespit ve ilan etmediği, deprem bölgesinde kat sayısındaki kısıtlamanın belirlenmediği gerekçesiyle, dönemin Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin ise yaşanan can ve mal kaybında hizmet kusuru olduğuna karar veren mahkeme, olayda Büyükşehir Belediyesinin kusur oranının yüzde 15 olduğuna karar verdi.

Mahkeme, ayrıca yapının ruhsata uygun yapılmadığını hatırlatarak, ruhsata uygun yapılara ilişkin müeyyideleri yerine getirmeyen Derince Belediyesinin de olayda yüzde 20 kusurlu olduğuna hükmetti.

Davacılardan Derya Cendeoğlu'nun eşi ve 2 kızını, hayattaki kızı Kübra Cendeoğlu'nun ise babasını ve 2 kardeşini kaybettiğini gözönünde bulunduran mahkeme, duyulan elem ve üzüntü nedeniyle davacıların her birine 30'ar bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Kübra Cendeoğu'na ayrıca 5 bin TL maddi tazminat ödenmesini kararlaştıran mahkeme, söz konusu 65 bin TL'lik maddi ve manevi tazminatın söz konusu belediyeler ve bakanlıkça kusurları ölçüsünde ödenmesini kararlaştırdı.

Buna göre Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 19 bin 500'er TL, Derince Belediyesi ise 26 bin TL davacılara maddi ve manevi tazminat ödeyecek.

DAVALILARIN SAVUNMASI

Bu arada, davalı Derince Belediyesince mahkemeye gönderilen yazılı savunmada, 17 Ağustos Marmara Depremi'nde yıkılan söz konusu binanın ruhsatının İzmit Belediyesince düzenlendiği, yapının ruhsat ve eklerine uygun yapılmamış olması nedeniyle yapı kullanma izin belgesinin verilmediği bu nedenle haklarındaki davanın reddedilmesini talep edilmişti.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de yıkılan yapının ruhsata uygun olarak yapılmadığını, binanın altındaki iş yerlerindeki kolanların da taşınmaz maliklerince kesildiği hatırlatılarak davanın reddedilmesi istenmişti.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ise savunmasında, usul yönünden davanın süresi içinde açılmadığı, esas yönünden de dava konusu olay ve davacının uğradığı zararda taraflarının herhangi bir eylem ve işleminin söz konusu olmadığı, uyuşmazlığı konu olayda illiyet bağının bulunmadığı belirtilerek, yasal dayanaktan yoksun olduğu öne sürülen davanın reddedilmesi gerektiği belirtilmişti.