BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.424,08
HABER /  EKONOMİ

Altın fiyatları yeniden uçuşa geçiyor

Dünya Altın Konseyi, Nisan sonunda 1.575 dolarla zirve yapan altın fiyatlarının yeniden tırmanışa geçebileceğini açıkladı.

Abone ol

Dünya Altın Konseyi, Nisan sonunda 1.575 dolarla zirve yapan altın fiyatlarının yeniden tırmanışa geçebileceğini açıkladı.

Dünya Altın Konseyi'ne göre, Avrupa'daki borç krizi, Hindistan'da başlayan düğün sezonu ve Merkez bankalarının rezerv çeşitlendirme eğilimi altın talebinin hız kesmemesine neden olacak.

Dünya Altın Konseyi, fiyatları rekor seviyeleri gören altına olan talebin devam edeceğini açıkladı.

Yıla 1.400 dolar seviyelerinden başlayan altının ons fiyatı Nisan sonunda 1.575 dolara kadar yükselmişti. Altının onsu dün 1.500 dolar sınırından işlem gördü.

2011'in ilk çeyreğinde gerçekleşen altın talebinin, geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 40 arttığına dikkat çeken Altın Konseyi, ilk çeyrekte talepte yaşanan coğrafik ve sektörel çeşitlilikle birlikte ortaya çıkan güçlü göstergeler sonucunda, altına olan küresel talep beklentisinin 2011'de hız kesmeyeceğini bildirdi.

Altın Konseyi'nin "Altına Talep Eğilimleri" raporuna göre, altına yönelik yatırımlar yılın ilk 3 ayında yüzde 26 yükseldi. Raporda, "Bu dönemde gerçekleşen taleple Çin'in 2020 yılında gerçekleştirmesi beklenen altın talebine, beklenenden önce ulaşması öngörülüyor. Hindistan'da yaklaşan düğün sezonu öncesi yapılan alımlar ise ülkenin dünya altın piyasasındaki etkisini ortaya koyuyor" denildi.

Altın Konseyi, 2011 yılının geri kalanında altına olan talebi şekillendirecek kilit unsurları şöyle sıraladı:

- ABD ekonomisi ve doların gidişatıyla ilgili devam etmekte olan belirsizlikler, Avrupa ülkelerinin borçlarına dair kaygılar, global enflasyon kaygıları ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da devam etmekte olan gerginlikler.

- Hindistan'da kısa süre önce yapılan geleneksel AkshayaTiritaya festivali ve yaklaşmakta olan düğün sezonu nedeniyle oluşan geniş satın alma talebinin, altın fiyatı üzerinde oluşturduğu eğilim, Hindistan'ın öneminin altını çiziyor.

- Merkez bankalarının kredi ve karşı taraf riski olmayan aktif varlıklara doğru rezervlerini çeşitlendirmek amacıyla altın alım eğilimine girmesiyle, kamu sektörü tarafından yapılan net alımların 2011 boyunca devam etmesi bekleniyor.