BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,57
ALTIN 2.384,97
HABER /  DÜNYA

11 Eylül’ün yıldönümünde Afganistan

Bugün El Kaide militanları tarafından New York’taki ikiz kulelere yapılan terör saldırısının 12. yıldönümü. Bu saldırının ardından dünyada d...

Abone ol

Bugün El Kaide militanları tarafından New York’taki ikiz kulelere yapılan terör saldırısının 12. yıldönümü. Bu saldırının ardından dünyada dengeler değişti ve bir çok ülke bu saldırıdan etkilendi ama belki de kaderleri değişen iki ülke oldu, biri Afganistan, diğeri ise Irak.
11 Eylül saldırılarını gerçekleştiren El Kaide örgütünün kampları Afganistan’da olduğu için 7 Ekim 2001 tarihinde ABD tarafından “Sonsuz Özgürlük” isimli harekata başlandı fakat 12 yıl geçmesine rağmen Afganistan’da tam olarak ne özgürlük sağlanabildi ne de Taliban ve El Kaide bertaraf edilebildi. Yaklaşık 42 NATO ülkesinin dahil olduğu operasyon Afganistan’da işleri daha da karmaşık hale getirdi.

EN ÖNEMLİ SORUN: RÜŞVET
Ülkede belki de güvenlikten daha önemli sorun yolsuzluk ve rüşvet olayları. 2012 yılında Afganistan Somali ve Kuzey Kore’nin ardından dünyada en çok rüşvet ve yolsuzluk olaylarının yaşandığı üçüncü ülke olmuştu. Son 12 yılda Afganistan’a doğrudan 30 milyar dolar uluslararası yardım yapıldı fakat bu yardımların rüşvet ve yolsuzluk nedeni ile Afgan halkına tam olarak ulaştığı söylenemez. Afganistan’ın başkenti Kabil’de ayakkabı tamirciliği yapan 75 yaşındaki Nizamettin Ferhadi, 8 kişilik ailesini yola kurduğu küçük tezgahı ile geçindirmeye çalışıyor. Ferhadi “Taliban zamanında fakirdik çünkü ülkenin ekonomisi ambargolar nedeni ile çökmüştü, bugün de fakiriz çünkü yapılan yardımlar rüşvet ve yolsuzluklar nedeniyle bize ulaşana kadar buharlaşıyor” ifadelerini kullanıyor.
Güvenliğin gün geçtikçe kötüye gittiği ülkede halk gelecekten endişe duyuyor. 12 yıllık sürede Afganistan’da çatışma ortamında hayatını kaybeden sivillerin sayısı 20 bine ulaştı ve bu sayıya her gün yenileri ekleniyor. Taliban’la mücadelede Nisan ayından bu yana hayatını kaybeden Afgan polisinin sayısı ise bin 792 olarak açıklandı.

“EMNİYET YOK”
Kabil’de taksi şoförlüğü yapan Aga Gül Şinvari ülkedeki güvenlikten endişe duyduklarını dile getiriyor. Aga Gül “Afganistan’da emniyet yok, her dakika her saniye bir intihar saldırısı olabilir. Bu durum bizi çok etkiliyor ve korkuyoruz ama ne yapabiliriz elimizden birşey gelmiyor çaresiz” şeklinde konuşuyor.
Eğitim alanında iyileşmeler yaşansa da eğitim imkanları nitelik bakımından yetersiz kalıyor. 10 milyonun üzerinde çocuğun okula gittiği ülkede, okula giden kız çocuk sayısı 2 milyondan fazla ama özellikle başkent Kabil dışındaki okulların imkanları yetersiz hatta bazı derme çatma çadırlar okul olarak kullanılıyor.
(İHA)