BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

10 yaşında öldü yeniden doğacak

Henüz 10 yaşındaydı... Trafik kazasında öldü. Şimdi tekrar hayata dönecek. Nasıl mı? Klonlama teknolojisiyle...

Abone ol

İnsan kopyalama çalışmalarıyla tanınan ve bu nedenle büyük tartışma yaratan doktor Panayiotis Zavos, klonlanan insan embriyosunu dünyada ilk kez doğum yapmak isteyen dört annenin rahmine yerleştirdiğini ancak henüz başarılı bir hamileliğe ulaşamadıklarını söyledi.

İngiliz Independent gazetesi tüm çalışmalarını belgesel olarak kayıt altına alan Zavos’un iddiasını manşetine taşırken, haber bilim dünyasına bomba gibi düştü.

Doktorun bu işlemi insan klonlamanın yasalara aykırı olmadığı Ortadoğu ülkelerinden birindeki gizli bir laboratuvarda gerçekleştirdiği tahmin ediliyor. İngiltere, Amerika ve bir Ortadoğu ülkesinden gelen üçü evli biri bekar dört kadın, araştırma için gönüllü oldu. Doktor, klonlanan üç kişiden birinin de 10 yaşında bir trafik kazasında ölen Cady isimli bir kız olduğunu söyledi. Cady, klonlama teknolojisi sayesinde yeniden hayata dönebilir.

İLK KOPYA İKİ YIL SONRA

Denemelerin hiçbiri henüz başarıya ulaşmadı ancak araştırmalarını sürdüren Zavos, çalışmasının daha ilk aşama olduğunu söylüyor. Buna göre çalışmalar hızlandırılırsa ilk kopya insan en fazla 2 yıl sonra doğabilir. Zavos, son 5 yıl içinde 100 gönüllünün 1996’da ilk kopya koyun Dolly’le aynı yöntemi kullanarak insan klonlaması için kendisine başvurduğunu söylüyor. Bilim adamları, Dolly’yi 277 denemede yaratmıştı.

Zavos, çalışmasının ilk aşamasında DNA örneklerini genetik kodu boşaltılmış inek yumurtasıyla birleştirerek hidrid embriyolar üretti. Bunlar üzerinde incelemeler yaptıktan sonra insan embriyolarını klonladı ve 4 kadının rahmine yerleştirdi. 2003’te başlayan projenin bir sonraki aşamasında tedaviyle çocuk sahibi olmak isteyen 10 gönüllü çift seçilecek ve klonlanmış bebek denemeleri sürdürülecek. Bu işlemin 45 ile 75 bin dolara mal olacağı tahmin ediliyor. Öte yandan bilim dünyası klonlama işleminde genetik kusurlara sıkça rastlandığına, bu hamileliklerin genelde düşükle sonlandığına dikkat çekiyor ve insanların klonlanmasının tehlikeli sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıyor.