BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,06
ALTIN 2.468,30
HABER /  DÜNYA

10 Ayda 168 kadın öldürüldü

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Kadın Komisyonu Dönem Sözcüsü Makina Mühendisi Arzu İdem, Türkiye’de 2013’ün ilk 10 ayında 168 kadının öl...

Abone ol

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Kadın Komisyonu Dönem Sözcüsü Makina Mühendisi Arzu İdem, Türkiye’de 2013’ün ilk 10 ayında 168 kadının öldürüldüğünü belirterek, cinsiyet ayrımcılığı çözülmeden özgür ve eşit bir toplumun oluşturulamayacağını söyledi.
"25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" dolayısıyla TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Kadın Komisyonu tarafından "Geçmişten Günümüze Kadına Yönelik Şiddet" konulu söyleşi yapıldı.
Seylişeye katılan TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Kadın Komisyonu Dönem Sözcüsü Makina Mühendisi Arzu İdem, Türkiye ve dünyanın birçok yerinde kadınların şiddet görmeye hala devam ettiğini belirtti. İdem, cinsiyet ayrımcılığının çözülmeden özgür ve eşit bir toplumun yaratılmasının mümkün olmadığını ifade etti.
Türkiye’de 2013’ün ilk 10 ayında erkeklerin 168 kadın öldürdüğünü, 148 kadın ve kız çocuğuna tecavüz ettiğini, 170 kadını yaraladığını, 123 kadın ve kız çocuğunu taciz ettiğini vurgulayan İdem, kadınların yüzde 54’ünü kocaları ve nişanlılarının öldürdüğünü söyledi.
Kadınların yüzde 23’ünün boşanmak istedikleri için öldürüldüğüne işaret eden İdem, "Kadın ve kız çocuklarının yüzde 69’una tanıdıkları erkekler tecavüz etti. Tecavüzlerin yüzde 50’si kadınların evinde gerçekleşti. Kadınların yüzde 80’i kocaları ve eski kocalarından şiddet gördü, yüzde 65’i bıçak, silah, işkence içeren şiddete maruz kaldı" dedi.
Bu gerçekliklerin her gün gazete sayfalarında magazinsel haberler kıvamında verilerek kanıksatılan bir duruma getirildiğini ifade eden İdem, TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Kadın Komisyonu olarak hayatın her alanında kadına yönelik her türlü şiddete, gerek bedenleri üzerindeki, gerekse ekonomik, sosyal, kültürel varoluşlarına ilişkin şiddete karşı koyacaklarını söyledi.
(İHA)