BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

1 Kasım 2012 Basın Özeti

İngiltere gazetelerinde, ABD'den İsrail'e İran uyarısı, Suriye'de Filistinli rakip grupların birbirleriyle çatışma riski ve Türkiye'den Birleşik Arap Emirlikleri'ne rekor altın satışı.

Abone ol

Guardian gazetesi, Amerikalı komutanların İran'a saldırmaması konusunda İsrail'i uyardığını belirtiyor.

Gazeteye göre, Amerikalı komutanlar, İsrail'in İran'ı vurması halinde kendilerinin bu ülkedeki nükleer tesislere düzenleyebilecekleri bir saldırıda hareket kabiliyetlerinin sınırlanmasından endişe ediyor. Böyle bir saldırı durumunda Amerika'nın Körfez'deki Arap müttefiklerinden ikmal desteği alamayacağı belirtiliyor.

Haber şöyle devam ediyor:

"Amerikan donanması, hava ve kara kuvvetleri yakıt ve malzeme ikmali için Körfez'deki üslere bağımlı. Buradaki Arap yöneticiler İran'ın nükleer programında kaydettiği ilerlemeyi kaygıyla izliyor. Ancak bu liderler İsrail'in İran'a bir saldırısının Arap Baharı'nın rejimlerine karşı yarattığı tehdidi tırmandırmasından da endişe ediyor."

'İran korkusu'

"Amerikan Beşinci Filosu'nun karargahı Bahreyn'de. Amerikan Hava Kuvvetleri'nin de Katar, Kuveyt, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman'da önemli üsleri bulunuyor. Üst düzey Amerikalı yetkililer, İsrail'in Amerika'dan önce davranarak İran'ı vurması halinde bu üslerden yararlanamayabileceklerini söylüyor."

"Bölgedeki bir kaynak, 'Körfez ülkelerinin en büyük korkularından biri İran'ın nükleer silaha sahip olması. Başka bir korkuları ise ülkelerini istikrarsızlaştıracak bölgesel bir savaşın patlak vermesi. Bu ülkeler İran'a karşı büyük çaplı bir savaşı destekleyebilir. Ama bunu kabul ettiremeyeceklerini biliyorlar ve sınırlı bir operasyonun İran'ın nükleer programını imha etmeyeceğini ve bunun Tahran'ı daha da kızdıracağını düşünüyorlar" diyor.

'Suriye'deki Filistinliler birbirleriyle çatışacak'

Financial Times, Suriye'de rakip Filistinli gruplar arasındaki gerginliğin her an çatışmaya dönebileceğini belirtiyor.

Gazeteye göre, Şam'da Filistinli mültecilerin yoğunlukta olduğu stratejik açıdan büyük öneme sahip Yarmuk mahallesinde milis gruplar elleri tetikte bekliyor.

Beşar Esad yönetimine karşı savaşan isyancılar, Yarmuk'ta hükümeti destekleyen bir Filistin tugayına karşı Filistinlilerden bir silahlı birlik oluşturduklarını açıkladı. Haberde bir çatışmanın kendilerine kucak açtığı için Suriye'ye minnettar olan ancak 19 aylık ayaklanmada kutuplara ayrılan Filistinli grupları harekete geçireceğini belirtiliyor.

Beyrut Amerikan Üniversitesi'nden Prof. Hilal Haşhan, "Hem rejim hem de isyancılar Filistinlileri saflarına çekmeye çalışıyor. Filistinliler arasındaki kardeş kavgası Suriye'deki iç savaşın safhalarından biri olacak" diyor.

'Türkiye Birleşik Arap Emirlikleri'ne altın satıyor'

Financial Times, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Türkiye'den satın aldığı altın miktarının hızla arttığını belirterek bu ülkenin bir numaralı ihraç pazarı haline geldiğini yazıyor.

Gazeteye göre altın satışındaki patlama İran'ın talebinin artmasından kaynaklanıyor. Birleşik Arap Emirlikleri Tahran'ın geleneksel antreposu olarak biliniyor ve İran, parasının hızla değer kaybetmesi, artan enflasyon ve bankalarına yönelik uluslararası yaptırımlar nedeniyle koruma için altına yöneliyor.

Financial Times dün açıklanan Eylül ayı ihracat rakamlarına dayanarak bir ay içinde 1,6 milyar dolarlık altın aynı dönem içinde bir milyar 100 milyon dolarlık da otomobil satıldığını belirtiyor. Bu rakamlara göre Birleşik Arap Emirlikleri iki aydır üst üste Almanya'yı geride bırakarak en fazla dış satımın yapıldığı ülke oldu. Eylül 2011'e kıyasla Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılan satış yüzde 450 oranında artış gösterdi.

Haberde özetle şöyle deniyor:

"Türkiye önemli bir altın üreticisi değil. Ama Türkiye'de bu yıl altın ihracatı, ithalatını geçti. Türklerin altın biriktirme geleneği var ve Merkez Bankası Başkanı'na göre Türkiye'nin 115 milyar dolarlık altını bulunuyor. Bu yıl İran'a altın ihracatının artması, nükleer programı nedeniyle bu ülkeyi daha da tecrit etmeye çalışan Amerika Birleşik Devletleri'nin dikkatini çekti. İranlı alıcılar da bu kez Türkiye altınını Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden almaya başladı.

Avrupa bütçesi tartışması

Guardian gazetesi, parlamentoda yapılan oylamada muhalefet saflarına katılarak Avrupa Bütçesi aleyhinde oy kullanan iktidar milletvekillerinin Başbakan David Cameron'ın otoritesine ağır bir darbe indirdiğini yazıyor.

Gazete, oylamanın bağlayıcı olmamasına rağmen Başbakan'ın Avrupa Birliği bütçesi üzerinde yapılacak görüşmeler öncesinde parlamentonun onayı alabilmek için zorlu bir sınav vereceğini aktarıyor.

Habere göre 2014-2020 yıllarını kapsayan Avrupa Birliği bütçesi bu ay yapılacak liderler zirvesinde ele alınacak.

Başbakan Cameron, İngiliz vergi mükelleflerine ek yük getirecek bir anlaşmayı veto edeceğini söylüyor ve bütçenin dondurulmasını istiyor.

Muhalefetteki İşçi Partisi ve dünkü oylamada Cameron'ın karşısında yer alan 53 iktidar milletvekili ise bunun yeterli olmadığını söylüyor ve bütçede kesinti yapılmasını talep ediyor. Avrupa Komisyonu'nun önerdiği bütçe ise yüzde 5'lik bir artış öngörüyor.

Guardian'a göre, Muhafazakar Parti'nin önde gelen milletvekilleri, oylamada isyancı milletvekilleriyle birlikte hareket etmedi ama Başbakan'ın bütçe konusundaki tavrını sertleştirmemesi halinde hükümete sırtını dönecekleri uyarısında bulundu.

Times gazetesi de bunun Mayıs 2010'da iktidara gelen Cameron'in şimdiye kadar aldığı en büyük darbe olduğunu belirtiyor.