BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

1 ayda 500 kadına tecavüz ettiler

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde bir ayda 500 kadın toplu tecavüze uğradı. Birleşmiş Milletler olayın peşini bırakmayacak.

Abone ol

Kongo'da Luvungi köyü civarındaki 242 tecavüz vakasına ek olarak Uvira bölgesinde 260 dolayındaki tecavüz olayıyla toplu tecavüze uğrayanların sayısı son 1 ayda 500'in üzerine çıktı.

BM Güvenlik Konseyi'nin dönem başkanı Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki toplu tecavüz vakasının Konsey'in gündeminde kalmaya devam edeceğini belirtti.

Konsey'in toplu tecavüz vakasını ele almasının ardından Konsey başkanı olarak gazetecilere açıklama yapan Apakan, Konsey'in tecavüzleri bir kez daha ''şiddetle'' kınadığını belirterek, Kongo'da çatışan tüm tarafların insan hakları ihlallerine son vermesi ve hükümetinin biran evvel toplu tecavüz vakasını soruşturarak faiilerini yakalayıp yargılaması gerektiğini vurguladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un barışı koruma operasyonlarından sorumlu yardımcılarından Atul Khare, Konsey'e verdiği brifingte, Kongo'da Luvungi köyü civarındaki 242 tecavüz vakasına ek olarak Uvira bölgesinde 260 dolayında tecavüz olduğunu, dolayısıyla toplu tecavüze uğrayanların sayısının son 1 ayda 500'in üzerinde olduğunu belirtti.

Ruanda'daki isyancı FDLR hareketini ve Kongo'daki Mai Mai grubunu bu olayların büyük bölümünden sorumlu tutan BM yetkilisi, Kongo askerinin ve polisinin sivilleri koruma görevini iyi yapamadığını, ancak BM'nin de üstüne düşeni iyi ve yeterli bir şekilde yerine getiremediğini, oradaki BM barışı koruma güçlerinin daha iyi çalışması gerektiğini vurguladı.
Khare konuşmasında FDLR liderlerine de çeşitli yaptırımlar getirilmesini önerdi.