BIST 9.890
DOLAR 32,57
EURO 35,01
ALTIN 2.461,30

Yumurtaların üzerindeki kodlara dikkat!

Yumurtaların üzerindeki kodlara dikkat!

Yumurta satın alırken üstündeki kodlar mutlaka dikkatinizi çekmiştir. Peki zorunlu hale getirilen bu uygulamadaki kodların ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Rakamlar yumurta hakkında çok önemli bilgiyi bize bildiriyor.

Yumurtaların üzerindeki kodlara dikkat!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Tarafından 2017 yılında resmi gazetede yayınlanan Yumurta Tebliği ile birlikte Artık yumurta üreticileri yumurtaların üzerine 'yetiştirme metodu kodu'nu basmak zorunda. Üzerinde kod bulunmayan yumurtaların satışı ise yasak. Peki, yumurtaların üzerinde bulunan ve son zamanlarda çok sık karşılaştığımız yetiştirme metodu kodu nedir? Tüketici olarak biz yumurtaların üzerindeki kodları anlamsız gibi görsek de bu konulara dikkat etmeli ve yumurtaları anlayarak seçmeliyiz. İşte yumurtaların üzerindeki kodların anlamı…

Yumurtaların üzerindeki kodlara dikkat!

YUMURTALARIN KALİTESİ NASIL ANLAŞILIR? 2017 yılın sonunda yürürlüğe giren bu uygulama ile artık yumurtaların üzerinde 4 farklı üretim kodu yer alıyor. Yumurta üzerine basılan bu kodlar yumurtanın alındığı tavuğun cinsi ve kalitesini gösteriyor. Sayı ve harflerden oluşan bu kodlarda tüketicilere en çok ilgilendiren kısmı ise kodun ilk sayısı. Farklı farklı yumurtalara baktığınızda Bu sayıların değiştiğini göreceksiniz. 0, 1, 2 ve 3 şeklinde değişen Bu sayıların ne anlama geldiğine bakalım.

Yumurtaların üzerindeki kodlara dikkat!

KOD 0 İLE BAŞLIYORSA Eğer satın aldığınız yumurtanın üzerinde bulunan kod 0 ile başlıyorsa yumurtanın organik olduğundan emin olabilirsiniz. Yani yumurtayı veren tavuk organik yemlerle beslenmiş ve bu şekilde yetiştirilmiştir hiçbir kimyasal barındırmıyordur. Kısacası 0 kodu ile başlayan yumurtalar en 'sağlıklı' yumurtalardır ve diğer yumurtalara göre pahalıdır.

Yumurtaların üzerindeki kodlara dikkat!

KOD 1 İLE BAŞLIYORSA Eğer satın aldığınız yumurtanın üzerindeki kodunun ilk rakamı 1 ise yumurtanın alındığı tavuk gezen tavuktur. Yani bu tavuk kümeste değil tavuk çiftliklerinde yetişiyor ve özgür bir şekilde geziyordur. Biraz önce 0 kodu ile başlayan organik yumurtanın ardından en sağlık yumurta bu yumurtadır diyebiliriz.