BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,92
ALTIN 2.444,20

Uyku hakkında bilinmesi gereken 5 bilimsel gerçek

Uyku hakkında bilinmesi gereken 5 bilimsel gerçek

21 Haziran, Kuzey Yarımküre'de gündönümü. Yani yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesi. Uyumak için ideal zaman olmasa da uyku kalitenizi nasıl iyileştireceğinizin detayların tümü burada.

Uyku hakkında bilinmesi gereken 5 bilimsel gerçek

Bazı insanlar dört beş saatlik uykunun kendilerine yettiğini söyler. O kadarcık uyku ile tamamen dinlenmiş bir şekilde uykularını aldıklarını söyleyen bu "süper insanlar" güne hazır olduklarını iddia eder. Uykunun sağlıklı olması göz önünde bulundurulduğunda ise söyledikleri gerçeği yansıtmıyor. Bedenlerimizin dinlenmesi için çok daha fazla istirahate ihtiyacı var.

Uyku hakkında bilinmesi gereken 5 bilimsel gerçek

NEDEN UYURUZ ?: Ortalama bir insan tüm hayatının üçte birini uyuyarak geçirir. Biraz zaman kaybı gibi geliyor, değil mi? Tam tersine! Çok fark etmesek de, biz rüyalar alemindeyken vücudumuz hummalı bir çalışma yürütüyor. Derin uyku ve Hızlı Göz Hareketi diye bilinen REM uykusu yaklaşık her 90 dakikada bir tekrarlar. Derin uykuda bedenlerimiz tıpkı bir bilgisayar gibi arka planda güncellemeleri çalıştırır. Tazelenme için büyüme hormonu salgılar ve bağışıklık sistemini harekete geçirir. Böylece bağışıklık hücrelerimiz virüs ve bakterilere karşı mücadele eder.

Uyku hakkında bilinmesi gereken 5 bilimsel gerçek

REM UYKUSU NEDİR ?: REM uykusunda ise beynimiz gün içinde yaşadığımız olayları işler ve bir sonraki gün için kısa süreli hafızalarımızda yer açar. İşte bu noktada rüya görürüz! Ama rüyalarımızda sadece son 24 saat içinde yaşadığımız ve bilinçaltımıza işleyen rastgele olayları görmeyiz. Rüyalar aynı zamanda tamamıyla tuhaf ve kendi hayatımızdan uzak görüntüler de içerebilir. Tek boynuzlu ata binerken ya da özel dedektif olarak birilerinin izini sürerken, beynimiz aslında kullanılmayan alanları kullanıma açmak için çaba gösterir. Uyku olmadan, hem bedenimiz hem de beynimiz gerekli çalışma saatlerinden mahrum kalır.

Uyku hakkında bilinmesi gereken 5 bilimsel gerçek

NE KADAR UYUMAMIZ GEREKLİ ?: Bu tamamen yaşımıza bağlı. ABD Ulusal Uyku Vakfı yenidoğanlar için günde 14 ila 17 saat uyku tavsiye ediyor. Tabii küçük yavruların bu süreyi aralıksız uyumadığını uykusuz anne-babalara bakarak anlayabilirsiniz. İlkokul çocuklarının günde dokuz ila 11 saat uyuması gerekirken, yetişkinlere yedi ila dokuz saatlik uykular yetiyor. Tabii bunlar sadece tavsiye, çünkü her bireyin uyku ihtiyacı kişiden kişiye değişiyor.